Haku

Tiedotteet 2002

08.10.2002 14:30

8.10.2002 Puolustusministeri Enestam optimistinen Pohjois-Euroopan turvallisuusnäkymien suhteen

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam esitelmöi 8.10.2002 Ulkopoliittisen instituutin Kalas-tajatorpalla Helsingissä järjestämässä konferenssissa "Euroopan uusi Pohjoinen" (The New North of Europe) Pohjois-Euroopan roolista Euroopan turvallisuudessa.

Hän korosti, että vaikka varsinaisen sotilaallisen yhteenoton mahdollisuus Itämeren alueella on olematon, kohdistuu alueen maihin muita turvallisuusuhkia, joihin niiden täytyy varautua. Tällaisia ovat mm. terrori-iskut, joukkotuhoaseiden muodostama uhka, suuronnettomuudet, epidemiat ja järjestäytynyt rikollisuus. Erityisen hankalia nämä uhkat ovat siksi, että niiden ennakointi on huomattavasti vaikeampaa kuin perinteisten sotilaallisten uhkien.

Suomessa kansalaisyhteiskunnan suojeleminen perustuu ministeri Enestamin mukaan perinteisesti kokonaismaanpuolustuksen käsitteeseen eli kansallisten viranomaisten ja yhteiskunnan eri sektorien tiiviiseen yhteistyöhön. Monet uudet uhkat näyttävät sijoittuvan harmaalle vyöhykkeelle sotilaallisen ja siviilisektorin väliin. Siksi tarvitaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti uutta ajattelua, selkeää poliittista ohjeistusta sekä joustavaa viranomaisten välistä yhteistyötä.

Ministeri Enestam painotti, että Euroopan Pohjoisen kysymyksiä on mahdollista käsitellä useilla eri foorumeilla, jotka vaihtelevat ETY-järjestöstä arktiseen neuvostoon ja Itämeren maiden neuvostoon saakka. Myös Euroopan Unionilla ja Natolla on tärkeä asema Pohjois-Euroopan vakauden ja vaurauden edistäjänä. Euroopan Unionin laajentumiseen liittyy ministeri Enestamin mukaan turhia pelkoja - esimerkiksi kansalaisten vapaa liikkuminen ei aiheuta ylimääräisiä kustannuksia tai heikennä kansalaistemme turvallisuuden tunnetta.

Ministeri Enestamin mukaan on erityisen tärkeää edistää Euroopan turvallisuutta ja vakautta yhteistyössä Venäjän kanssa. Baltian maiden ja Puolan liittyessä Euroopan Unioniin alueen taloudellinen toiminta vilkastuu ja investoinnit kasvavat. Myös Venäjän on päästävä osalliseksi tästä kehityksestä. Ministeri Enestam muistutti, että Kaliningradin viisumikiistaan on löydettävä kaikkien osapuolten etuja palveleva ratkaisu. Hän oli varma, että Kaliningradin alueesta voidaan ajan mittaan kehittää eurooppalaisen yhteistyön malliesimerkki.

Myös Venäjän ja Naton välisen yhteistyön tiivistyminen on ministeri Enestamin mukaan omiaan parantamaan edellytyksiä toimille erilaisia turvallisuusuhkia vastaan. Uuden Naton ja Venäjän välisen neuvoston perustaminen on osoittanut, että kylmän sodan aikainen ajattelu on sekä Venäjällä että Natossa siirretty lopullisesti syrjään. Suomessa nähdään, että tällä yhteistyöllä on pelkästään myönteinen vaikutus koko Itämeren alueeseen.

Ministeri Enestamin puhetta koskeviin kysymyksiin vastaavat puolustusministeriössä suunnittelija Heidi Fransila puh. (09) 160 88152 ja viestintäjohtaja Jyrki Iivonen puh. (09) 160 88200 tai 050 568 0553.

Palaa otsikoihin