Viime vuosina Nordefcon toimintaa ovat leimanneet suuret muutokset Euroopan turvallisuustilanteessa, ja puolustusyhteistyö Pohjoismaiden välillä on lisääntynyt merkittävästi. Naton jäseninä kaikki Pohjoismaat ovat sitoutuneet toistensa puolustamiseen. Suomen ja Ruotsin jäsenyyden seurauksena Natolla on nyt vahva ja yhtenäisen alue pohjoisessa, mikä vahvistaa liittokunnan pelotetta ja puolustusta Pohjois-Euroopassa. Tämä heijastuu pohjoismaisen puolustusyhteistyön Nordefcon visioon ja tavoitteisiin, painopisteisiin, yhteistyöaloihin, käytännön toimintaan, suunnitteluun sekä yhteistoimintakyvyn ja rakenteiden kehittämiseen.
Vuoden 2025 aikana Nordefcon puitteissa järjestetään lukuisia kansainvälisiä kokouksia Suomessa. Puolustusministerit ja virkahenkilötason Policy Steering Committee kokoontuvat kaksi kertaa vuodessa, minkä lisäksi järjestetään useita kokouksia myös virtuaalisesti. Myös sotilastasolla järjestetään useita kokouksia Suomessa. Seuraavat painopisteet ohjaavat yhteistyötä Suomen puheenjohtajakaudella 2025:
Visio 2030:n toimeenpano ja yhteistoimintakyvyn kehittäminen
Suomen puheenjohtajakauden painopiste on puolustusministereiden keväällä 2024 allekirjoittaman uuden vision toimeenpaneminen. Visio asettaa Nordefcon yhteistyölle pitkän aikavälin poliittiset suuntaviivat vuoteen 2030 asti. Uuden vision päätavoite on, että maiden puolustusvoimat kykenevät omana ryhmänään ja yhdessä muiden liittolaisten kanssa toteuttamaan yhteisoperaatioita kaikissa tilanteissa. Tämä on uusi, korkea tavoitetaso Nordefcolle.
Nordefcon perustamisasiakirjan päivittäminen
Pohjoismaisen puolustusyhteistyön perustamisasiakirja (Memorandum of Understanding on Nordic Defence Cooperation, Nordefco MoU) allekirjoitettiin vuonna 2009 Helsingissä. Yhteisymmärryspöytäkirja määrittelee yhteistyön päämäärän ja tavoitteet, rakenteen sekä yhteistyön pääperiaatteet. Erityisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ovat muuttaneet yhteistyön luonnetta, joten tavoitteena on perustamisasiakirjan päivitys vuoden 2025 aikana.
Puolustusmateriaaliyhteistyö
Puolustusmateriaaliyhteistyössä jatketaan Suomen puheenjohtajakaudella sotilaallisen huoltovarmuuden edistämistä keskittyen erityisesti ammustuotannon teollisen kapasiteetin vahvistamiseen sekä strategisten kumppanuussopimusten eteenpäin viemiseen. Pohjoismaisessa puolustusmateriaaliyhteistyössä on tehty niin kutsuttua strategista kartoitusta (strategic screening), jonka pohjalta pyritään valitsemaan konkreettisia yhteishankintamahdollisuuksiin johtavia yhteistyöalueita.
Tukeutuminen ja logistiikka
Sotilaallisen liikkuvuuden kehittäminen on keskeinen osa yhteisen pelotteen ja puolustuksen mahdollistamista. Pohjoismaiden puolustusministerit allekirjoittivat syksyllä 2024 aiesopimuksen yhdenmukaistettujen sotilaallisten liikennekäytävien muodostamisesta. Puolustusministeriön tavoitteena on, että aiesopimuksen toimeenpano aloitetaan puheenjohtajakauden aikana. Aiesopimuksella syvennetään sotilaallisen liikkuvuuden yhteistyötä Pohjoismaiden kesken.
Suorituskyky-yhteistyö
Pohjoismaat ovat tehneet aktiivista yhteistyötä Naton suorituskykytavoitteisiin liittyen ja tämä työ jatkuu myös ensi vuonna. Lisäksi suorituskyky-yhteistyössä kartoitetaan ensimmäistä kertaa mahdollisuuksia yhteisiin EU PRY-projekteihin (pysyvä rakenteellinen yhteistyö).