Haku
Suomi liikkeelle

Kutsuntaikäisten liikunnan ja toimintakyvyn edistäminen

Puolustusministeriö on käynnistänyt valtakunnallisen hankkeen, joka tuo liikunnan ja toimintakyvyn edistämisen uudella tavalla osaksi kutsuntoja. Tavoitteena on tukea ja kannustaa kutsuntaikäisiä nuoria miehiä ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvia naisia kohti liikunnallisempaa elämäntapaa ja parempaa toimintakykyä – niin palvelusta kuin tulevaa elämää varten.

Liikunnan ja toimintakyvyn edistäminen osaksi kutsuntojen sisältöä -hanke on osa valtioneuvoston Suomi liikkeelle -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä.

Miksi tämä hanke on tärkeä?

Nuorten aikuisten fyysinen kunto on heikentynyt viime vuosikymmeninä. Kutsuntaikäisten kestävyys- ja lihaskuntotulokset ovat laskeneet, ja samalla ylipaino on yleistynyt. Tämä kehitys vaikuttaa nuorten yleiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Hyvä fyysinen toimintakyky on tärkeä voimavara jokaiselle nuorelle. Se auttaa jaksamaan opinnoissa ja työelämässä, tukee mielenterveyttä ja ehkäisee monia sairauksia. Varusmiespalveluksen kannalta riittävä kunto auttaa sopeutumaan palvelukseen, vähentää keskeyttämisriskiä ja ehkäisee rasitusvammoja. Toimintakykyinen reservi on myös keskeinen osa Suomen puolustuskykyä.

Panostaminen nuorten liikkumiseen ja toimintakykyyn kutsuntavaiheessa tukee heidän hyvinvointiaan pitkällä aikavälillä ja edistää kansanterveyttä.

Aikataulu ja rahoitus

Hankkeen uusia toimintamalleja pilotoidaan ja kehitetään vuosina 2025-2026. Tavoitteena on laajentaa ja vakiinnuttaa toimintamallit valtakunnallisiksi, pysyviksi käytännöiksi osaksi kutsuntaprosessia.

Hankkeen kokonaisbudjetti vuosille 2025–2026 on 2 miljoonaa euroa (1 M€/vuosi), joka rahoitetaan Suomi liikkeelle -ohjelman määrärahoista.

Laaja yhteistyöverkosto takaa tavoitteiden saavuttamisen

Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa:

  • Puolustushallinto eli puolustusministeriö ja Puolustusvoimat (Pääesikunta, Maavoimien esikunta, aluetoimistot) vastaavat hankkeen koordinoinnista ja kutsuntaprosessin toteutuksesta.
  • Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) tarjoaa mm. Kunnossa Inttiin -kursseja.
  • Liikunnan aluejärjestöt vastaavat yksilöllisestä liikuntaneuvonnasta ja -ohjauksesta.
  • Kunnat ja oppilaitokset ovat tärkeitä kumppaneita paikallisten liikuntamahdollisuuksien tarjoamisessa ja nuorten tavoittamisessa.
  • Muita toimijoita ovat mm. UKK-instituutti (tutkimusyhteistyö), Aikalisä!-toiminta (etsivä nuorisotyö) ja yksityiset liikuntapalveluyrittäjät.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Nuorille tarjotaan monipuolisia työkaluja ja tukea oman kunnon ja hyvinvoinnin edistämiseen:

  1. Toimintakyvyn kartoitus: Kutsunnoissa toteutettavan toimintakykykyselyn avulla nuori saa tietoa omasta toimintakyvystään ja henkilökohtaista palautetta sen kehittämiseen.
  2. Liikuntaneuvonta ja -ohjaus: Tarjotaan asiantuntevaa ja motivoivaa neuvontaa kutsunnoissa ja niiden jälkeen yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen ja MPK:n kanssa. Tavoitteena on auttaa jokaista löytämään itselleen sopivat tavat liikkua.
  3. MarsMars-mobiilisovellus: Puolustusvoimien kehittämä MarsMars-sovellus toimii henkilökohtaisena treenioppaana ja motivaattorina. Sovellusta kehitetään hankkeen aikana entistä paremmin nuoria palvelevaksi.
  4. Liikuntapalveluseteli: Pilottialueilla ja myöhemmin valtakunnallisesti tarjotaan kutsuntaikäisille liikuntapalveluseteli, jolla voi hankkia paikallisia liikuntapalveluita ja kokeilla eri lajeja.
  5. Verkkoviestintä: Luodaan selkeä verkkosivusto, joka kokoaa yhteen tietoa, palveluita ja vinkkejä liikunnasta, terveydestä ja palvelukseen valmistautumisesta.
  6. Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa: Tehdään tiivistä yhteistyötä kuntien, liikuntaseurojen ja yritysten kanssa, jotta nuorille olisi tarjolla monipuolisia ja matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia.
  7. Tutkimusyhteistyö: Selvitetään mahdollisuutta hyödyntää kutsuntoja osana valtakunnallista LIITU-tutkimusta (Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa).

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Ville Isola, puh. 0295 140 077, etunimi.sukunimi(at)gov.fi