Haku

Vienti- ja siirtoluvat


Puolustustarvikkeiden vienti, siirto, kauttakuljetus ja välitys 

Puolustustarvikkeiden vientiin, siirtoon, kauttakuljetukseen ja välitykseen tarvitaan aina valtioneuvoston tai puolustusministeriön myöntämä lupa. Puolustustarvikkeiden siirrolla tarkoitetaan vientiä Euroopan unionin jäsenmaihin ja Euroopan talousalueeseen kuuluviin valtioihin.

Lupa harkitaan tapauskohtaisesti. Lupa myönnetään, jos se on Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan mukaista eikä vaaranna Suomen turvallisuutta. Lupaharkinnassa Suomi noudattaa Euroopan unionin yhteistä kantaa1. Lisäksi luvan saamisen edellytyksenä on luotettava selvitys tavaran lopullisesta käyttäjästä. Puolustustarvikkeiden vientiä, siirtoa, kauttakuljetusta ja välitystä säätelevät kansallinen lainsäädäntö sekä kansainväliset velvoitteet2,3.

Lupa myönnetään hakijalle, jonka katsotaan olevan sopiva viemään puolustustarvikkeita ja jonka arvioidaan noudattavan luvan myöntämisen ehtoja. Vienti- ja siirtoluvan saamisen edellytyksenä on luotettava selvitys tuotteen lopullisesta käyttäjästä ja loppukäytöstä.

Lupaharkinta sisältää lisäksi vietävän tuotteen arvioinnin; arvioinnin kohteena on ominaisuudet, käyttötarkoitus ja sotilaallinen merkitys. Lupaharkinnassa otetaan myös huomioon viennin merkitys kotimaiselle teollisuudelle kansallisen huoltovarmuuden ylläpidon näkökulmasta erityisesti kriittisillä teknologia- ja osaamisalueilla.

Puolustustarvikkeet on lueteltu Euroopan unionin yhteisessä puolustustarvikeluettelossa4. Tarvittaessa puolustusministeriöltä voi pyytää kirjallista puolustustarvikemäärittelyä5.

Puolustusministeriö julkaisee vuosittain raportin sekä myönnetyistä että toteutuneista vienneistä. Raportti koskee vain kaupallisia pysyviä vientejä. Tämän lisäksi yksittäiset vientiluvat ovat lähtökohtaisesti julkisia.


Vienti-, siirto-, koontisiirto- ja kauttakuljetuslupaa sekä ennakkolausuntoa haetaan sähköisen asiointipalvelun kautta. Puolustustarvikemäärittelypyyntö haetaan edelleen erillisellä hakemuksella, ks. Ohjeita lupien hakijoille. Vientilupahakemusten ja -lupien sähköinen asiointipalvelu muuttui 21.1.2020, jolloin otettiin käyttöön uusi lomakepalvelu. Hakemukset täytetään selaimessa.

Lomakepalveluun tunnistaudutaan henkilökohtaisella vahvalla tunnistautumisella ja yrityksen puolesta asioidaan Suomi.fi-valtuudella.

Hakumenettely on syytä aloittaa hyvissä ajoin ennen varsinaista vientiä/siirtoa.

Lisätietoja antaa hallinnollinen avustaja Riitta Tanttu, puh. 0295 140 426, vientivalvonta.plm(at)gov.fi


Suomi.fi-valtuuskoodi on ”Puolustustarvikkeiden vienti- ja siirtolupien sekä ennakkolausuntojen hakeminen”.

Valtuuskoodin toimivallan kuvaus: Tällä valtuudella valtuutettu voi valtuuttajan puolesta katsella, muokata ja lähettää puolustustarvikkeiden vienti- ja siirtolupahakemuksia sekä ennakkolausuntopyyntöjä 

Puolustustarvikkeiden siirto- ja vientilupien sekä ennakkolausuntojen hakemisessa on siirrytty uuteen selainpohjaiseen asiointi-/lomakepalveluun.

Suomi.fi-valtuuksissa annetulla valtuudella yrityksen tai yhteisön puolesta voi asioida kuka tahansa sellainen henkilö, yritys tai yhteisö, jolle on annettu oikeus asioida kyseisissä asioissa. Tämän valtuuden antaa edellä kuvattu yrityksen tai yhteisön nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö tai hänen edelleen valtuuttamansa yrityksen tai yhteisön edustaja. Nimenkirjoitusoikeudellisen henkilön tulee valtuuttaa myös itse itsensä hakemaan lupia ja ennakkolausuntoja.

Suomi.fi –valtuuksien valintakäyttöliittymän toteutuksesta ja toiminnasta vastaa Digi- ja väestötietovirasto. 

Yrityksen tai yhteisön edustaja voi itse hakea Suomi.fi -valtuutusta itselleen. Huomioitavaa on, että valtuutuspyynnöstä ei automaattisesti mene ilmoitusta valtuuttajalle. Nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö voi myös suoraan valtuuttaa yrityksen tai yhteisön edustajia toimimaan valituissa asioissa yrityksen nimissä. 

Suomi.fi–sivuilla on tarkat ohjeet ja lisätietoja siitä, miten valtuutuksia annetaan.




Yleiset siirtoluvat ovat puolustusministeriön julkaisemia avoimia lupia, jotka on tarkoitettu Suomeen sijoittautuneille toimittajille puolustustarvikkeiden siirtoon yhdelle tai useammalle Euroopan talousalueelle sijoittautuneelle vastaanottajalle tai vastaanottajaryhmälle. Yleisten siirtolupien vastaanottajat sekä käyttö- ja lupaehdot on lueteltu jokaisella luvalla erikseen.

Yleiset siirtoluvat ovat voimassa toistaiseksi luvassa mainituin ehdoin. Ennen yleisluvan käyttämistä, tulee hakea rekisteröitymistä luvan käyttäjäksi puolustusministeriöltä.

Hakemus rekisteröitymisestä yleisen siirtoluvan käyttäjäksi

Puolustusministeriön julkaisemat yleiset siirtoluvat

PLM YL 1: Puolustusministeriön julkaisema yleinen siirtolupa puolustustarvikkeiden siirrolle Euroopan talousalueeseen kuuluvan valtion puolustusvoimille tai puolustusalan hankintaviranomaisille

PLM YL 2: Puolustusministeriön julkaisema yleinen siirtolupa puolustustarvikkeiden siirroille Euroopan talousalueelle sijoittautuneille luotettavuustodistuksen saaneille yrityksille

PLM YL 3: Puolustusministeriön julkaisema yleinen siirtolupa puolustustarvikkeiden siirroille Euroopan talousalueelle esittelytarkoituksiin

PLM YL 4: Puolustusministeriön julkaisema yleinen siirtolupa puolustustarvikkeiden siirroille Euroopan talousalueelle huoltoon

PLM YL 5: Puolustusministeriön julkaisema yleinen siirtolupa puolustustarvikkeiden siirroille Euroopan talousalueelle Suomessa tapahtuneen esittelyn ja huollon jälkeen

PLM YL 6: Puolustusministeriön julkaisema yleinen siirtolupa puolustustarvikkeiden siirroille Euroopan talousalueelle Euroopan puolustusrahaston alaisiin projekteihin



Siirto- vai vientilupa? 

ETA-alueelle haetaan siirtolupaa, mikäli hakijan ei ole mahdollista käyttää puolustusministeriön julkaisemia yleisiä siirtolupia. ETA-alueelle voidaan hakea koontisiirtolupaa, jossa voi olla useita vastaanottajia useissa eri ETA-alueen valtioissa. Yksittäistä siirtolupaa haetaan yksittäisille siirroille ETA-alueelle. 

Muihin maihin haetaan yksittäistä vientilupaa. 

Hakemuksen täyttäminen 

Vienti- ja siirtolupa on haettava maahan, johon tavara Suomesta viedään ja jossa hakemuksessa mainittu loppukäyttäjä sijaitsee. 

Hakemuksessa tulee ilmoittaa loppukäyttäjän täydellinen nimi ja osoite. Mikäli tavaran vastaanottaja on eri kuin loppukäyttäjä, tulee vastaanottajan tiedot mainita hakemuksessa. 

Hakemuksessa on ilmoitettava maat, joiden kautta tavara kuljetetaan lopullisen vientimaahan, mikäli ne ovat hakemusta täytettäessä varmasti tiedossa. 

Hakija vastaa siitä, että tavara toimitetaan vain siihen maahan, johon vientilupa haetaan. 

Hakemukseen jokainen tuote merkitään erikseen. Mikäli samaan hakemukseen tulee useampia samannimisiä tuotteita, tulee tuoterivin alkuun merkitä tuotteet toisistaan erottava yksilöintitieto. 

Tuotteiden arvot tulee merkitä euroissa. 

Jos vientiluvan myöntämisen jälkeen tapahtuu muutoksia hakemuksessa mainituissa tiedoissa, on niistä ilmoitettava välittömästi puolustusministeriölle. 

Hakemuksen liitteet

  • Selvitys tavaran lopullisesta käyttäjästä. (Loppukäyttäjätodistus, EUC) 
  • Jos tavara on tarkoitettu käytettäväksi vain toisen tuotteen komponenttina, on lopullisen tuotteen käyttäjän annettava todistus siitä, että se käyttää komponenttia omassa tuotannossaan (Todistus käytöstä omassa tuotannossa, OPD). 
  • Vastaanottajan toimilupa, maahantuontilupa taikka muu selvitys siitä, että vastaanottajalla on laillinen oikeus tuoda hakemuksessa mainitut tavarat maahan. 
  • Jäljennös mahdollisesta vientierää koskevasta kaupallisesta sopimuksesta tai tilausvahvistuksesta. 
  • Kuvaus viennin kokonaisuudesta (hakemuksen Lisätietoja-kenttään tai erillisenä liitteenä) 
  • Tarvittaessa muut puolustusministeriön pyytämät lisäselvitykset. 

Raportointi 

Sen, jolle on myönnetty vienti-, siirto-, kauttakuljetus- tai välityslupa, on toimitettava puolustusministeriölle luotettava selvitys tuotteiden toimittamisesta lupaehtojen mukaisesti määrämaahan (vastaanottokuittaus, DVF) sekä osaltaan puolivuosittain selvitys maasta viedyistä, siirretyistä, kauttakuljetuksen kohteena olleista tai välitetyistä puolustustarvikkeista. 

Raportointilomake ja tarkempi ohje (puolivuosittainen vientiselvitys) löytyy nettisivujen kohdasta Puolivuosittaiset vientiselvitykset 

Selvitys ensimmäisen vuosipuoliskon osalta (1.1.-30.6.) tulee toimittaa puolustusministeriöön saman vuoden syyskuun loppuun mennessä ja jälkimmäisen vuosipuoliskon osalta (1.7.-31.12.) seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. 

Ennakkolausuntopyyntö 

Yrityksellä on mahdollisuus hakea puolustusministeriöltä ennakkolausuntoa siitä, täyttääkö aiottu vienti laissa puolustustarvikkeiden viennistä tarkoitetut luvan myöntämisen edellytykset. Ennakkolausuntoa haetaan kirjallisesti lomakkeella sähköisen asiointipalvelun kautta. Kirjatkaa ennakkolausuntopyyntöön mahdollisimman tarkka kuvaus hankkeen kokonaisuudesta (hakemuksen Lisätietoja-kenttään tai erillisenä liitteenä) 

Puolustustarvikemäärittely 

Puolustustarvikkeiksi katsottavat tuotteet ja palvelut on lueteltu Euroopan unionin yhteisessä puolustustarvikeluettelossa. Mikäli yritys on epävarma, kuuluuko tuote tai palvelu puolustustarvikeluettelon piiriin, yritys voi pyytää puolustusministeriöltä tuotteen tai palvelun puolustustarvikemäärittelyä. Puolustusministeriö voi myös omasta aloitteestaan ratkaista, täyttääkö jokin tuote tai palvelu puolustustarvikkeen määritelmän. 

Hakekaa puolustustarvikemäärittelyä alla olevalla uudella lomakkeella ja lähettäkää täytetty lomake sähköpostitse kirjaamo.plm(at)gov.fi.

Puolustustarvikemäärittelyhakemus

Puolustusministeriö voi tarvittaessa pyytää lisätietoja puolustustarvikemäärittelypyynnön ratkaisemiseksi. Huomioittehan, että lomakkeen tarkka ja kattava täyttäminen mahdollistaa määrittelypyynnön nopeamman käsittelyn. Määrittelypyynnön käsittelyaika on tyypillisesti noin 6 viikkoa.

Huom! Tuotteen vienti voi olla myös valvottavaa kaksikäyttötuotteena tai siviiliampuma-aseena. Tämä tulee varmistaa toimivaltaisilta viranomaisilta (ulkoministeriö ja poliisihallitus).

Ulkoministeriö: Kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaohjeistus yrityksille

Poliisi: Ampuma-aseiden liikuttelu eri maiden välillä

Lupien maksullisuus 

Puolustustarvikkeiden kaikki siirto- ja vientiluvat ovat maksullisia. Puolustusministeriön myöntämä siirto-, koontisiirto-, vienti- ja kauttakuljetuslupa maksavat 150 euroa. Mikäli lupa vaatii Valtioneuvoston käsittelyn, maksaa lupa 190 euroa. 

Rekisteröityminen yleisen siirtoluvan käyttäjäksi maksaa 80 euroa. Ennakkolausunnon hakeminen on maksutonta.

Lasku luvista lähetetään jälkikäteen hakijalle.



Puolustustarvikkeiden maastavientilupien edellytyksenä on loppukäyttäjätodistus tuotteen loppukäyttäjältä. Komponenttien osalta edellytyksenä on todistus käytöstä omassa tuotannossa.

Puolustusministeriön julkaisemat loppukäyttäjätodistukset puolustustarvikkeiden vienti- ja siirtolupia varten

Yleistä

Puolustusministeriö vaatii vienti-, siirto- ja kauttakuljetusluvissa puolustustarvikkeiden loppukäytön ja loppukäyttäjän varmentamisen lain puolustustarvikkeiden viennistä (282/2012) 15 § mukaisesti. 

Loppukäyttäjätodistuksissa vastaanottaja sitoutuu vastaanottamaan tuotteet todistuksen mukaiseen käyttöön. Keskeistä on, että tuotteita ei jälleenviedä ilman Suomen valtion erillistä etukäteistä lupaa, pois lukien komponenttien ja alajärjestelmien viennit vastaanottajan omaan tuotantoon.

Yleisten siirtolupien käyttäminen ei sinänsä vaadi loppukäyttäjätodistuksien käyttämistä, mutta pysyvissä siirroissa edellytetään, että viejä saattaa luvan sisältämän jälleenvientiehdon tiedoksi vastaanottajalle. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että loppukäyttäjätodistuksia pyydetään yleisten siirtolupien nojalla toteutettavissa pysyvissä siirroissa. Kussakin yleisessä siirtoluvassa on omat jälleenvientiehtonsa, joihin käyttäjän tulee perehtyä.

Loppukäyttäjätodistuksessa vastaanottaja sitoutuu vahvistamaan tuotteiden vastaanoton, ks. alta kohta Vastaanottokuittaus/Delivery Verification Form.

Viranomaisen erillisestä vahvistussivusta on luovuttu muiden kuin pienaseiden SALW EUC:n osalta. 

EUC 1 Vastaanottaja viranomainen

Vastaanottavan viranomaisen oma vahvistus, allekirjoittavalla henkilöllä tulee olla oikeus allekirjoittaa asiakirjoja kansallisen viranomaisen nimissä. Allekirjoitukseen lisättävä viranomaisen leima. 

EUC 1 -lomake

EUC 2 Vastaanottaja yritys tai vastaava

Vastaanottavan yrityksen oma vahvistus, allekirjoittavalla henkilöllä tulee olla oikeus allekirjoittaa asiakirjoja yrityksen nimissä. Allekirjoitukseen lisättävä yrityksen leima.

EUC 2 -lomake

EUC 3 SALW EUC (Small Arms and Light Weapons)

Pienaseille: pienaseet metsästys- ja urheilukäyttöön sekä keräilytarkoitukseen

Vahvistus loppukäyttäjän maan siltä kansalliselta viranomaiselta, jolla on valtuus vahvistaa vastaanottajan oikeus tuoda maahan kyseisiä pienaseita. Allekirjoittavalla henkilöllä tulee olla oikeus allekirjoittaa asiakirjoja kansallisen viranomaisen nimissä. Allekirjoitukseen lisättävä viranomaisen leima. 

EUC 3 -lomake

EUC 4 OPD: (Declaration of Use in Own Production), todistus käytöstä omassa tuotannossa

Tuote menee vastaanottavan yrityksen omaan käyttöön. Jotta OPD-todistusta voi käyttää tavallisen EUC:n sijaan, tulee vietävän tuotteen olla sellainen osa/komponentti, joka ei ole irrotettavissa lopputuotteesta itsenäiseen käyttöön. 

Vastaanottavan yrityksen oma vahvistus, allekirjoittavalla henkilöllä tulee olla oikeus allekirjoittaa asiakirjoja yrityksen nimissä. Allekirjoitukseen lisättävä yrityksen leima. 

EUC 4 -lomake

EUC 5 Test Certificate: loppukäyttäjätodistus testaus- ja arviointitarkoituksiin

Tätä testisertifikaattia käytetään silloin kun tuotteen hallintaoikeus siirtyy väliaikaisesti vastaanottavalle taholle. Mikäli tuotteen hallintaoikeus säilyy koko tuotteen esittelyn ajan vievällä yrityksellä, ei loppukäyttäjätodistusta tarvitse. 

Huomioikaa valinta sen mukaan tuhoutuuko tuote testauksessa/arvioinnissa.

Vastaanottavan yrityksen oma vahvistus, allekirjoittavalla henkilöllä tulee olla oikeus allekirjoittaa asiakirjoja yrityksen nimissä. Allekirjoitukseen lisättävä yrityksen leima. 

EUC 5 -lomake



Sen, jolle on myönnetty vienti-, siirto-, kauttakuljetus- tai välityslupa, on toimitettava puolustusministeriölle luotettava selvitys tuotteiden toimittamisesta lupaehtojen mukaisesti määrämaahan (vastaanottokuittaus, DVF eli Delivery Verification Form). Loppukäyttäjätodistuksessa vastaanottaja sitoutuu vahvistamaan tuotteiden vastaanoton. Oheiseen lomakkeeseen tulee ensin tuotteen/datan/palvelun toimittajan merkinnät ja alle vastaanottajan kuittaus. Vastaanottajan kuittaajan tulee olla henkilö, jolla on positionsa myötä ymmärrys ja tieto vastaanotetuista tuotteista.

Luvan haltija säilyttää alkuperäiset vastaanottokuittaukset omassa vientikirjanpidossaan ja toimittaa skannatut kuittauslomakkeet puolustusministeriölle puolivuosittain vientiselvityksen yhteydessä. Mikäli jokin vastaanottokuittaus ei ehdi vientiselvityksen oheen, on siitä laitettava tieto vientiselvityksen lisätietoja-kohtaan, ja toimitettava kuittaus puolustusministeriölle jälkikäteen. 

Vastaanottokuittaus-lomake (xls) (39 KB)



Laissa Puolustustarvikkeiden viennistä (282/2012) säädetään, että sen, jolle on myönnetty vienti-, siirto-, kauttakuljetus-, tai välityslupa, on toimitettava puolustusministeriölle selvitys toteutuneista vienneistä. Selvitys ensimmäisen vuosipuoliskon osalta (1.1.-30.6.) tulee toimittaa puolustusministeriöön saman vuoden syyskuun loppuun mennessä ja jälkimmäisen vuosipuoliskon osalta (1.7.-31.12.) seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Vienti-ilmoituslomakkeita on kaksi erilaista: 

A. Selvitys toteutuneista vienneistä, yksittäiset luvat

Vienti-ilmoituslomake, yksittäiset luvat

B. Selvitys toteutuneista vienneistä, yleisluvat

Vienti-ilmoituslomake, yleiset luvat

Puolustusministeriön ohje puolivuosittaisen vientiselvityksen täyttöön

1. Täytä yrityksen nimi sekä aikaväli, jona viennit ovat toteutuneet.

Mikäli yrityksen nimi on vaihtunut luvan saamisen jälkeen, mainitse molemmat nimet Yritys-kohdassa. Käytäthän Ilmoitus ajalta -kohdassa puolustusministeriön antamaa ajanjaksoa: 1.1. – 30.6.20XX ja 1.7. – 31.12.20XX

2. Täytä luvan tunnistamiseen tarkoitettu, puolustusministeriön antama lupanumero kokonaan (luvan kohdassa 2 oleva tunnistenumero PLMxxxxxxxx). Yleislupien kanssa ks. yleislupien uusittu numerointi alta kohdasta ”Yleiset siirtoluvat”. 

3. Täytä vientimaaksi tuotteiden lopullinen määrämaa. Merkitse maa suomeksi, ei lyhenteitä.

Komponenttivienneissä täytä tuotteiden vastaanottajamaa ja kirjoita lisätietoihin lopullinen määrämaa, jos se on tiedossa.

4. Yleislupaselvityksessä lisää vastaanottaja

5. Täytä Tuote-kohtaan yksi tuote/rivi.

Käytä samaa tuotetermiä, jolle lupa on myönnetty. Mikäli tuote on luvassa englanniksi tai tuote on numerosarja, kirjoita myös tuotteen suomennos ja/tai lyhyt kuvaus.

Mikäli luvassa on yksilöity tuotteesta eri malleja, kuten tuote Xa ja tuote Xb, on vientiselvityksessä tuotteet myös ilmoitettava erikseen. 

6. Täytä jokaiselle tuotteelle oma ML-luokka. Luokitus näkyy luvalla tuotteen kohdalla. 

7. Täytä viedyn tuotteen yhteismäärä

8. Täytä määrän yksikkö (kpl, kg, ml…)

9. Täytä tuotteen vientipäivämäärä. Vientipäivämääräksi luetaan päivä, jolloin tuote on lähtenyt Suomen rajojen ulkopuolelle; tai esimerkiksi aineettomien vientien ollessa kyseessä, se päivämäärä, jolloin tuote on ollut asiakkaan käytettävissä. Aineettomien vientien ollessa kyseessä, voi jatkuvan viennin osalta merkitä ajanjakson, jolloin ko. tuotetta on toimitettu asiakkaalle. 

10. Täytä samojen tuotteiden yhteenlaskettu arvo euroissa. Mikäli kauppa on tehty muulla valuutalla, muunna valuutta euroiksi.

11. Merkitse onko vienti kaupallista/Ei-kaupallista: laskuttaako yrityksenne tuotteesta oikeasti. 

12. Täytä tieto siitä, onko vienti pysyvä vai tilapäinen

13. Lisää tieto tilapäisen viennin palautumisesta tai arvioidusta palautumisesta

14. Yleislupaselvityksessä täyttäkää tieto, miten yleisen siirtoluvan jälleenvientiehto on saatettu vastaanottajalle tiedoksi. 

15. Täytä tieto vastaanottokuittauksen saamisesta

16. Täytä Lisätietoja -kohtaan esimerkiksi:

  • jos kyseessä on esimerkiksi siirto saman konsernin sisällä tai muu vastaava ei-kaupallinen vienti
  • jos vienti on palautus-, huolto- tai takuuvienti
  • tarkempi tieto varaosa- tai adapteriviennistä
  • muu tarpeellinen vientitapahtumaan liittyvä tieto

17. Kun selvitys on valmis, tallenna se Excel-taulukkona ja lähetä osoitteeseen exportcontrol.plm(at)gov.fi 

HUOM! Älä lähetä taulukkoa PDF-muodossa tai keskeneräisiä selvityksiä

18. Lähetä saapuneet vastaanottokuittauslomakkeet samassa viestissä skannattuina, pitäkää alkuperäiset tallella vientikirjanpidossanne. Mikäli ette ole saaneet kaikkia vastaanottokuittauksia, lähettäkää ne mitä olette saaneet, merkatkaa vastaanottokuittaus-sarakkeeseen puuttuvat ja lähettäkää ne heti saatuanne. 

Mikäli yrityksellänne on voimassa oleva lupa/lupia, eikä vientiä ole ko. raportointiajankohtana tapahtunut, lähetä myös siitä ilmoitus puolustusministeriöön.




Ohje luvan hakijalle aineettomien puolustustarvikkeiden viennistä

Aineettoman puolustustarvikkeen määritelmä

Kuten fyysisen puolustustarvikkeen, myös aineettoman puolustustarvikkeen määritelmän lähtökohtana on tuotteen tai palvelun sisältyminen Euroopan unionin yhteiseen puolustustarvikeluetteloon. Aineettomat tuotteet lukeutuvat tuoteluokkiin ML 21 (ohjelmistot) ja ML 22 (teknologia). Lähtökohtana on, että tuotteen tulee olla erityisesti sotilaskäyttöön suunniteltu tai muunnettu. 

Tuoteluokka ML 22 koskee erityistä tietoa, jota tarvitaan EU:n yhteisen puolustustarvike-luettelon mukaisten tuotteiden kehittämistä, tuotantoa tai käyttöä, asennusta, ylläpitoa (tarkastusta), korjausta, huoltoa tai kunnostusta varten. Tämä tieto on teknisen tiedon  tai teknisen avun  muodossa. 

Huomioitavaa on, että EU:n yhteisen puolustustarvikeluettelon tuoteluokan ML 22 huomautus 2.a  rajaa valvottavaa aineetonta vientiä. Huomautuksen 2.a mukaan puolustustarvikkeen käyttöönoton ja perusylläpidon vaatima tuki (asennus, käyttö, ylläpito ja huoltotoimet) ei vaadi erikseen vientilupaa, mikäli tuotteen viennille on jo myönnetty lupa. Huomautus ei kuitenkaan koske esimerkiksi puolustustarvikkeen elinjaksopäivitystä tai sen suorituskyvyn ja / tai ominaisuuksien olennaista parannusta. 

Puolustusministeriölle tulee aina kuvata tuotteen ohella mahdollisesti vietävä teknologia ja yrityksen perusteltu arvio siitä, kuuluuko teknologia ML 22 tuotepiiriin, jotta se voidaan tarvittaessa sisällyttää samalle luvalle. 

Mikä on aineetonta vientiä – milloin lupa tarvitaan?

Lähtökohtaisesti vienti- tai siirtolupa aineettomalle viennille tai siirrolle vaaditaan siinä vaiheessa, kun puolustustarvikkeeksi katsottava ohjelmisto tai teknologia viedään tai siirretään Suomen rajojen ulkopuolelle. Näin ollen mm. aineettoman puolustustarvikkeen siirto tai vienti Suomessa sijaitsevasta yrityksen toimipisteestä toisessa valtiossa sijaitsevan saman yrityksen toimipisteeseen edellyttää siirto- tai vientilupaa. Toimipisteiden välinen yleisluontoinen sisäinen tiedonvaihto puolustustarvikkeita koskien ei vaadi siirto- tai vientilupaa. 

Aineettomaksi puolustustarvikkeiden vienniksi luetaan sähköisen toimituksen lisäksi esimerkiksi puheen muodossa Suomen rajojen ulkopuolelle välitetty puolustustarvikkeeksi määritelty tietotaito. Yritysten tulisi kiinnittää huomiota siihen, kenellä yrityksen sisällä on pääsy aineettomiin puolustustarvikkeisiin ja että kyseisillä henkilöillä on tarvittava osaaminen niiden käsittelyyn.

Tiedon siirtäminen

Aineettomissa puolustustarvikkeiden vienneissä ja siirroissa korostuu viejän vastuu siitä, että ainoastaan luvassa mainitulla vastaanottajalla tai loppukäyttäjällä on pääsy luvalla mainittuun aineettomaan puolustustarvikkeeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa tiedonsiirtämisen salaamista tarkoituksenmukaisella tavalla.

Pilvipalveluiden käyttö on sallittua aineettomien puolustustarvikkeiden siirtämiseksi ja viemiseksi, kunhan varmistutaan siitä, että pääsy pilvipalveluun on ainoastaan luvalla mainitulla vastaanottajalla tai loppukäyttäjällä. Pilvipalveluiden osalta periaatteena on, että aineeton puolustustarvike katsotaan viedyksi silloin, kun vastaanottajalla on pääsy tietoon tai palveluun. Aineettoman puolustustarvikkeen tallentaminen pilvipalveluun ei vielä itsessään täytä viennin tai siirron määritelmää.

Huomioitavaa on, että kuten fyysisen puolustustarvikkeen viennille, myös aineettomalle viennille tulee hakea lupaa ennen tiedon antamista vastaanottajalle.

Luvan hakeminen

Aineettomalle puolustustarvikkeelle haetaan vienti- tai siirtolupaa samaan tapaan kuin fyysiselle tuotteelle. Aineettoman tuotteen osalta ei tarvitse määritellä kappalemäärää tai yksikköä. Tuote-kenttään tulee kirjata mahdollisimman selkeästi vietävä tuote tai palvelu. Esimerkiksi ohjelmiston nimi, vietävä palvelukokonaisuus tai teknologia. Loppukäyttö-kenttään tulee kirjata lyhyt kuvaus loppukäytöstä. Esimerkiksi viranomaiskäyttö, tuotekehitys tai esittelykäyttö. Huomioitavaa on, että tuote- ja loppukäyttökenttien tiedot ovat julkista tietoa. 

Hakemukselta tulee käydä selkeästi ilmi vietävä kokonaisuus. Tässä voi hyödyntää hakemuksen lisätietoja-kenttää tai tarvittaessa erillistä muistiota. Nämä tiedot eivät tule näkyviin luvalle ja ovat ainoastaan vientivalvontaviranomaisten käytössä. Lisätiedoista tulee käydä ilmi kuvaus tuotteesta ja/tai projektista, sekä tuotteen käyttötarkoituksesta ja toimitustavasta. Hakemuksella tulee olla kuvaus siitä, miten viejä varmistaa tuotteen toimituksen vastaanottajalle siten, ettei se päädy kolmansille osapuolille.

Väliaikaisissa vientilupahakemuksissa tulee esittää kuvaus siitä, miten pääsy tietoon estetään luvan voimassaoloajan päätyttyä. Väliaikaisissa vienneissä, joissa tuotteen hallintaoikeus siirtyy vastaanottajalle, tulee vastaanottajan täyttää testisertifikaatti ennen luvan myöntämistä.

Luvan myöntäminen ja lupaehdot

Luvan myöntäminen perustuu samoihin puolustustarvikkeiden viennistä annetussa laissa (282/2012) säädettyihin edellytyksiin kuin fyysisten puolustustarvikkeiden. Näitä ovat hakijaa koskevat edellytykset ja lupaharkinnan yleiset edellytykset, joissa huomioidaan hakijalta saadut tiedot viennistä. Laissa säädetyt loppukäytön varmentamisen vaatimukset koskevat myös aineetonta vientiä.

Aineettoman viennin yhteydessä ei tehdä tulli-ilmoitusta eikä siirroista tehdä ilmoitusta Tullin sähköiselle palvelukeskukselle. 

Vienti- ja siirtoluvan saajan tulee pitää kirjaa aineettomista vienneistä sekä siirroista ja raportoida niistä puolivuosittain puolustusministeriölle. Puolivuosittaiseen vienti-ilmoitukseen kirjataan viennit ja siirrot tarkoituksenmukaisina selkeinä kokonaisuuksina. Esimerkiksi vietäessä saman päivän aikana dataa useita kertoja riittää yksi vientimerkintä kyseiselle päivälle. Lukumääriä ei tarvitse ilmoittaa.



Puolustustarvikkeiden välityksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa sopijapuolet saatetaan kosketuksiin toistensa kanssa puolustustarviketta koskevan sopimuksen aikaansaamiseksi. Siinä välittäjänä toimiva luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö neuvottelee tai järjestää sopimuksen, joka koskee kolmansien maiden välillä tapahtuvaa puolustustarvikkeiden maastavientiä tai siirtoa. Toiminnalla tarkoitetaan peräkkäistä ostamista ja myymistä, jolloin puolustustarvikkeiden omistusoikeus siirtyy välittäjälle, ja muuta välitystä, jolloin puolustustarvikkeiden omistusoikeus ei siirry välittäjälle, vaan suoraan myyjältä ostajalle. Välityksellä tarkoitetaan myös tilannetta, jossa puolustustarvikkeiden omistusoikeus siirtyy myyjältä välittäjälle, joka puolestaan siirtää omistusoikeuden edelleen ostajalle. Ratkaisevaa on se, onko välittäjä hankkinut puolustustarvikkeet itselleen välitystarkoituksessa. Kolmansilla mailla tarkoitetaan sekä EU:n jäsenvaltioita että muita valtioita. Puolustustarvikkeiden välitys on luvanvaraista, kun välitystoiminta tapahtuu Suomen alueella. Kun välitystoiminta tapahtuu Suomen alueen ulkopuolella, välitystoiminta on luvanvaraista, jos välittäjänä on Suomen kansalainen, suomalainen yhteisö taikka kotikuntalain (201/1994) mukaisesti Suomessa vakinaisesti asuva ulkomaalainen. Mikäli välitysluvan myöntämisen jälkeen tapahtuu muutoksia niissä tiedoissa, jotka tässä hakemuksessa on mainittu, on niistä ilmoitettava välittömästi puolustusministeriölle yksilöimällä muutokset kirjallisesti.

Välityslupahakemuksen allekirjoittaa henkilö, joka kaupparekisterin mukaan on oikeutettu allekirjoittamaan yhtiön toiminimen. Jos hakemuksessa mainittua vientierää koskeva kaupallinen sopimus on tehty, on hakemukseen liitettävä siitä jäljennös. Välityslupahakemukseen on liitettävä ruutien ja räjähdysaineiden osalta kemiallinen/teknillinen spesifikaatio ja ampumatarvikkeiden osalta rakennepiirros. Puolustusministeriö voi lisäksi vaatia, että hakemuksen liitetään mm. seuraavat asiakirjat:

  • selvitys tavaran lopullisesta käyttäjästä, jona pidetään viennin lopullisen määrämaan asianomaisen viranomaisen antamaa todistusta (loppukäyttäjätodistus)
  • jos lupahakemuksen kohteena oleva tavara on tarkoitettu käytettäväksi vain toisen tuotteen komponenttina, sen, jonka oman tuotteen valmistuksessa tavaraa käytetään, tavaran lopullisena käyttäjän antama todistus tällaisesta käytöstä (todistus käytöstä omassa tuotannossa)
  • vastaanottajan toimilupa, maahantuontilupa taikka muu selvitys siitä, että vastaanottajalla on laillinen oikeus tuoda hakemuksessa tarkoitetut tavarat maahan.

Pyydä välityslupahakemusta puolustusministeriöstä:

neuvotteleva virkamies Riikka Pitkänen, puh. 0295 140 054, vientivalvonta.plm(at)gov.fi



Puolivuosittaiset vientiselvitykset ja vastaanottokuittaukset sekä muut salattavat viestit voi lähettää puolustusministeriöön salatulla sähköpostilla. Mikäli yrityksellänne ei ole omaa turvapostia, voitte käyttää valtioneuvoston VN-turvapostia: Ohje turvapostin käyttöön (pdf) (771.3 KB)



Rekisterinpitäjä 

Puolustusministeriö 

PL 31, 00131 Helsinki 

kirjaamo.plm(at)gov.fi 

+35829516001 

Tietosuojavastaava

Joona Lapinlampi 

PL 31, 00131 Helsinki 

tietosuojavastaavaplm(at)gov.fi 

Yleistä tietoa henkilötietojen käsittelystä 

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset sekä käsittelyn oikeusperuste 

Henkilötietojen käsittelyn tarkoituksena on puolustustarvikkeiden viennistä annetun lain (282/2012) mukaisten lupa-asioiden käsittely. 

Käsittelyn oikeusperuste on EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU/679/2016) 6 artiklan 1 kohdan c alakohta (käsittely on tarpeen rekisterinpitäjän lakisääteisen velvoitteen noudattamiseksi). 

Käsiteltävät henkilötietoryhmät 

Puolustusministeriö käsittelee puolustustarvikkeiden ennakkolausuntopyyntöjen sekä siirto- ja vientilupahakemusten yhteydessä annettuja hakijan yhteystietoja. 

Erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvia henkilötietoja (arkaluonteiset tiedot) ei käsitellä. 

Säännönmukaiset tietolähteet 

Käsiteltävät henkilötiedot saadaan luvanhakijalta. 

Henkilötietojen vastaanottajat tai vastaanottajien ryhmät 

Vastaanottajalla tarkoitetaan luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, viranomaista, virastoa tai muuta elintä, jolle luovutetaan henkilötietoja. 

Tietoja voidaan tarvittaessa luovuttaa muille viranomaisille siltä osin ja siinä laajuudessa kuin se on tarpeen lupa-asian ratkaisemiseksi. Muut viranomaiset käsittelevät tietoja ainoastaan tässä selosteessa mainittuun tarkoitukseen. 

Tieto henkilötietojen siirrosta kolmansiin maihin ja näiden siirtojen yksityiskohdat 

Henkilötietoja ei siirretä kolmansiin maihin tai kansainvälisiin järjestöihin. 

Säilytys 

Tietoja säilytetään lupajärjestelmän muodostamassa sähköisessä arkistossa. 

Tietojen suojauksen periaatteet 

Henkilötietoja käsittelevät puolustusministeriössä vain ne virkamiehet, jotka osallistuvat lupa-asian käsittelyyn. Kaikista puolustusministeriön työntekijöistä on tehty vähintään perusmuotoinen turvallisuusselvitys ja heillä on salassapitovelvollisuus. 

Sähköiset tietokannat ja palvelimet on suojattu teknisesti eikä asiattomilla ei ole pääsyä tietoihin. Järjestelmissä on asianmukaiset palomuuri-, salaus- ja virustentorjuntaohjelmat, joilla tietoliikenne suojataan. Fyysisiä asiakirjoja säilytetään lukituissa tiloissa. 

Automaattinen päätöksenteko ja profilointi 

Automaattista päätöksentekoa tai profilointia ei tehdä. 

Rekisteröidyn henkilötietojen käsittelyyn liittyvät oikeudet 

Oikeus saada tietoa henkilötietojen käsittelystä 

Rekisteröidyllä on oikeus saada tietoa hänen henkilötietojensa keräämisestä sekä käsittelystä. Tietoja saa tämän selosteen lisäksi ottamalla yhteyttä puolustusministeriön tietosuojavastaavaan. 

Oikeus saada pääsy tietoihin 

Rekisteröity voi pyytää nähtäväkseen hänestä itsestään tallennetut henkilötiedot lähettämällä tätä koskevan pyynnön puolustusministeriölle. 

Oikeus oikaista ja tarkistaa tietoja 

Mikäli rekisteröity havaitsee tiedoissaan puutteita tai virheitä, hän voi pyytää niiden korjaamista. Pyyntö osoitetaan puolustusministeriölle. 

Oikeus poistaa tiedot ja tulla unohdetuksi 

Rekisteröidyn oikeutta saada rekisterinpitäjä poistamaan henkilötietojaan ei sovelleta, koska henkilötietojen käsittely perustuu rekisterinpitäjän lakisääteisen velvoitteen suorittamiseen. 

Oikeus rajoittaa tietojen käsittelyä 

Käsittelyn rajoittaminen tarkoittaa, että rajoituksen alaisia henkilötietoja saa säilyttämisen lisäksi käsitellä vain: 

  • rekisteröidyn suostumuksella 
  • oikeudellisen vaateen laatimiseksi, esittämiseksi tai puolustamiseksi 
  • toisen luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön oikeuksien suojaamiseksi 
  • tärkeää unionin tai jäsenvaltion yleistä etua koskevista syistä 

Oikeus rajoittaa tietojen käsittelyä on olemassa muun muassa, jos rekisteröity kiistää henkilötietojensa paikkansapitävyyden. Käsittelyä voidaan tällöin rajoittaa niin pitkäksi aikaa, kunnes rekisterinpitäjä on varmistanut tietojen paikkansapitävyyden. 

Muihin tilanteisiin, joissa tietojen käsittelyn rajoittaminen on mahdollista, voit tutustua tietosuojavaltuutetun sivuilla: https://tietosuoja.fi/oikeus-rajoittaa-kasittelya

Oikeus siirtää tiedot järjestelmästä toiseen 

Oikeutta siirtää tiedot järjestelmästä toiseen ei sovelleta, koska henkilötietojen käsittely perustuu rekisterinpitäjän lakisääteisen velvoitteen suorittamiseen. 

Oikeuksien käyttäminen 

Jos haluat käyttää henkilötietojen käsittelyyn liittyviä oikeuksiasi, ole yhteydessä puolustusministeriön kirjaamoon. Kirjaamon yhteystiedot löytyvät tämän selosteen alusta. Mikäli puolustusministeriö kieltäytyy pyynnöstäsi eikä kieltäytymiselle ole mielestäsi perusteita, voit ottaa yhteyttä tietosuojavaltuutettuun. 

Oikeuksien käyttäminen on lähtökohtaisesti maksutonta 

Oikeuksien käyttäminen on lähtökohtaisesti maksutonta. Jos rekisteröidyn pyynnöt ovat ilmeisen perusteettomia tai kohtuuttomia, rekisterinpitäjä voi periä pyynnön toteuttamisesta kohtuullisen maksun tai kieltäytyä pyynnöstä. Pyyntöjä voidaan pitää ilmeisen perusteettomina tai kohtuuttomina erityisesti, jos niitä esitetään toistuvasti. Rekisterinpitäjällä on velvollisuus osoittaa ilmeinen perusteettomuus tai kohtuuttomuus. 

Valitus valvontaviranomaiselle 

Jokaisella rekisteröidyllä on oikeus tehdä valitus tietosuojavaltuutetulle, jos hän katsoo, että henkilötietojen käsittelyssä rikotaan tietosuoja-asetusta, tietosuojalakia tai muuta henkilötietojen käsittelyä koskevaa lainsäädäntöä. 

Tietosuojavaltuutetun toimisto 

Käyntiosoite: Ratapihantie 9, 00520 Helsinki 

Postiosoite: PL 800, 00521 Helsinki 

Sähköposti: tietosuoja(at)om.fi 

Puhelinvaihde: 02956 66700 

Puhelinneuvonta: 029 56 66777 

ma–ke klo 9.00–16.00 

Ohjeet valituksen tekemiseen löytyvät täältä.