Euroopan puolustusrahasto 2021–2027
Euroopan puolustusrahasto (EDF) on vuonna 2021 käynnistynyt monivuotinen Euroopan unionin budjetista rahoitettava ohjelma. Puolustusrahasto on osa laajempaa EU:n puolustusaloitteiden kokonaisuutta. Puolustusrahaston tavoitteena on lisätä Euroopan puolustusteollisuuden ja tutkimusyhteisön kilpailukykyä, tehokkuutta ja innovaatiokapasiteettia. Rahoitettavilla yhteistyöhankkeilla pyritään samalla lisäämään ja vahvistamaan jäsenmaiden asevoimien puolustusmateriaaliyhteistyötä. Lisäksi rahaston toiminta tukee tavoitetta vahvistaa yhtenäisiä ja avoimia EU:n sisämarkkinoita.
Puolustusrahasto koostuu tutkimus- ja kehittämishankkeista, ja sen kautta tuetaan jäsenvaltioiden rajat ylittäviä, sotilaallisten suorituskykyjen kehittämiseen tähtääviä yhteishankintoja. Tuettavat toimet kattavat puolustusmateriaalin koko tutkimus- ja kehittämissyklin.
Puolustusrahaston kokonaisbudjetti on noin 8 miljardia euroa nykyiselle monivuotiselle rahoituskehyskaudelle 2021–2027. Budjetista noin yksi kolmasosa on allokoitu tutkimukseen ja noin kaksi kolmasosaa kehittämistoimiin.
Rahastosta voidaan myöntää rahoitusta puolustustutkimus- ja kehittämisvaiheen toimille, jotka koskevat uusien puolustusalan tuotteiden, teknologioiden (ml. disruptiiviset) ja tietämyksen kehittämistä, tai jo olemassa olevien tuotteiden ja teknologioiden päivittämistä. Puolustusrahaston alaisia toimia tulisi toteuttaa yhteistyössä vähintään kolmen toimijan välillä, ja toimijoiden tulee sijaita kolmessa eri EU-jäsenvaltiossa tai assosioituneessa maassa (Norja).
Edunsaajina ovat lähtökohtaisesti teollisuus- ja tutkimuskonsortiot. Rahoitusta myönnetään pääasiassa kilpailullisten hakujen kautta ja vuosittaisten työohjelmien mukaisesti. Myönnettävän EU-rahoituksen taso riippuu toimen luonteesta. Puolustustutkimusta voidaan rahoittaa täysimääräisesti, mutta kehittämistoimissa edellytetään kansallista lisärahoitusta jäsenmailta ja/tai teollisuudelta. Vuosittaiset työohjelmat sisältävät myös erilaisia startup ja- pk-yrityksille suunnattuja haastehakuja ja hackathoneja eli innovaatiokilpailutapahtumia.
Ehdotuksia rahoitettaviksi toimiksi arvioidaan EDF-asetuksessa määritetyillä kriteereillä. Arviossa korostuvat
- kehitettävien sotilaallisten suorituskykyjen relevanssi puolustushallintojen tarpeisiin,
- laatu ja tehokkuus,
- murroksellisuuspotentiaali,
- innovatiivisuus ja teknologinen kehitys,
- Euroopan puolustusteollisuuden kilpailukyky,
- EU:n turvallisuus- ja puolustusintressit sekä
- rajat ylittävän yhteistyön lisääminen (ml. pk-yritykset).
Kehittämishankkeiden osalta myös puolustustarvikkeiden elinkaari ja jäsenvaltioiden yhteistyö huomioidaan arvioinnissa.