Kansainväliset sopimukset
Tästä osiosta löytyy aikajärjestyksessä puolustushallintoa koskevia julkisia kansainvälisiä sopimuksia, yhteisymmärryspöytäkirjoja, puitejärjestelyitä sekä aiejulistuksia.
Aiesopimus Suomen liittymisestä Yhdysvaltojen kansalliskaartin yhteistyöohjelmaan
Pohjoismaisen puolustusyhteistyön poliittinen ohjausasiakirja, Nordefcon uusi visio 2030
Suomen ja Ruotsin välinen Ukrainan tukemista koskeva aiejulistus
Suomen, Norjan ja Ruotsin päivitetty aiejulistus
Suomen ja Ison-Britannian puolustusyhteistyötä koskeva puitejärjestely
Suomen ja Ruotsin välinen isäntämaatukea koskeva yhteisymmärryspöytäkirja
Suomen ja Naton välinen isäntämaatuen tekninen järjestelyasiakirja
JEF-maiden sotilaallista toimintaa ohjaava poliittinen ohjausasiakirja
Suomen ja Norjan puolustusyhteistyötä koskeva puitejärjestely
Norjan, Suomen ja Ruotsin välinen aiejulistus
Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä koskeva yhteisymmärryspöytäkirja
Suomen, Yhdysvaltain ja Ruotsin kolmenvälinen aiejulistus
Suomen ja Viron puolustusyhteistyötä koskeva puiteasiakirja
Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskeva aiejulistus
Pohjoismaiden välinen helpotettua maahantuloa koskeva yhteisymmärryspöytäkirja (Easy Access MoU)
Suomen ja Ison-Britannian välinen puiteasiakirja
Pohjoismaisia yhteishankintoja koskeva sopimus
Sopimus Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin hallitusten välillä yhteistyöstä puolustusmateriaalialalla
Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittämisen työsuunnitelma
Suomen ja Norjan välinen puolustusyhteistyötä koskeva yhteisymmärryspöytäkirja
Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram ja Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen allekirjoittivat 20.6.2024 maiden hallitusten välisen puolustusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan Norjan Bodössa.
Nyt laadittu yhteisymmärryspöytäkirja korvaa vuonna 2021 puolustusministeriöiden välillä tehdyn puitejärjestelyn. Yhteisymmärryspöytäkirja muodostaa kehyksen Suomen ja Norjan väliselle puolustusyhteistyölle.
Suomen ja Norjan välisen yhteistyöasiakirjan päivittäminen kahden liittolaismaan väliseksi yhteisymmärryspöytäkirjaksi edistää kahdenvälisen yhteistyön syventämistä, pohjoismaista puolustusyhteistyötä sekä vahvistaa Naton pelotetta ja puolustusta.
Englanninkielinen yhteisymmärryspöytäkirja: FINO MoU 2024 (pdf)
Aiesopimus Suomen liittymisestä Yhdysvaltojen kansalliskaartin yhteistyöohjelmaan
Puolustusministeri Antti Häkkänen ja Virginian kuvernööri Glenn Youngkin allekirjoittivat 2.5.2024 aiesopimuksen (Letter of Intent) Suomen liittymisestä Yhdysvaltojen kansalliskaartin yhteistyöohjelmaan (State Partnership Program, SPP).
Yhdysvaltojen kansalliskaartit (National Guard) ovat osavaltioiden kuvernöörien alaisia joukkoja, joita käytetään alueellisesti pelastus-, evakuointi- ja suojaamistehtävissä. Suomen osavaltiokumppani on Virginia. Virginian kansalliskaartin vahvuus on 8 450 henkilöä, Yhdysvaltojen osavaltioiden kansalliskaartien yhteenlaskettu vahvuus on noin 340 000.
SPP-ohjelma avaa Puolustusvoimille uusia mahdollisuuksia harjoitustoimintaan, koulutukseen, toimialojen yhteistyön syventämiseen ja osaamisen kehittämiseen. Yhteistyötä tehdään ensisijaisesti maavoimien, ilmavoimien ja kybertoimialan kehyksessä.
Englanninkielinen aiesopimus: Finland-VANG_aiesopimus_20240502 (pdf)
Pohjoismaisen puolustusyhteistyön poliittinen ohjausasiakirja, Nordefcon uusi visio 2030
Pohjoismaiden puolustusministerit allekirjoittivat 30. huhtikuuta 2024 pohjoismaisen puolustusyhteistyön poliittisen ohjausasiakirjan, Nordefcon uuden vision 2030. Visio ohjaa pohjoismaista puolustusyhteistyötä tulevina vuosina.
Vision pääpaino on yhteistoimintakyvyn kehittämisessä. Suorituskyky- ja puolustusmateriaalialan yhteistyötä kehitetään niin ikään. Myös sotilaallinen liikkuvuus, logistiikka ja huoltovarmuus ovat keskeisiä yhteistyöalueita.
Englanninkielinen ohjausasiakirja: Vision for Nordic Defence Cooperation (pdf) (240 KB)
Suomen ja Ruotsin välinen Ukrainan tukemista koskeva aiejulistus
Suomen ja Ruotsin puolustusministerit allekirjoittivat Ukrainan tukea koskevan aiejulistuksen (Statement of Intent) 20.1.2023. Aiejulistuksen mukaan Suomi luovuttaa Ukrainalle materiaalia, ja Ruotsi ilmaisee valmiutensa tukea Suomea tarpeen mukaan. Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat tarkastelevat ja tarvittaessa päivittävät tältä osin operatiivisia suunnitelmiaan.
Puolustushallinnot ovat selvittäneet Ukrainan tukemista sen tarvitsemalla puolustusmateriaalilla siten, ettei materiaalituki vaarantaisi Suomen tai Ruotsin kansallisen puolustuksen toteutusta. Yhteinen tuki Ukrainalle on osoitus Suomen ja Ruotsin syvästä keskinäisestä luottamuksesta ja jatkuvasti tiivistyvästä puolustusyhteistyöstä.
Englanninkielinen aiejulistus: FISE_SOI_20_01_23 (pdf) (685.4 KB)
Suomen, Norjan ja Ruotsin päivitetty aiejulistus
Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen, Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram ja Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson allekirjoittivat aiejulistuksen (Statement of Intent, SoI) Oslossa, Norjassa 22.11.2022. Uuden päivitetyn aiejulistuksen yhteinen tavoite on parantaa ja vahvistaa Suomen, Norjan ja Ruotsin operatiivista suunnittelua eritoten maiden pohjoisilla alueilla sekä kehittää maiden puolustusvoimien yhteistoimintakykyä.
Englanninkielinen aiejulistus:SENOFI SOI (pdf) (74.7 KB)
Suomen ja Ison-Britannian puolustusyhteistyötä koskeva puitejärjestely
Suomen ja Iso-Britannian puolustusyhteistyötä koskeva puitejärjestely allekirjoitettiin 7.6.2022 Reykjavikissa. Asiakirjan allekirjoittivat puolustusministeri Antti Kaikkonen ja Ison-Britannian puolustusministeri Ben Wallace.
Englanninkielinen tiivistelmä puitejärjestelystä: UK-Finland Framework Arrangement on Enhanced Defence Co-operation (pdf)
Suomen ja Ruotsin välinen isäntämaatukea koskeva yhteisymmärryspöytäkirja
Suomen ja Ruotsin puolustusministerit allekirjoittivat 7.6.2022 isäntämaatukea koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan Reykjavikissa. Yhteisymmärryspöytäkirja vahvistaa Suomen ja Ruotsin puolustusta sekä syventää maiden kahdenvälistä yhteistyötä kaikissa turvallisuustilanteissa, luo edellytyksiä rauhan ajan operatiiviselle yhteistyölle sekä joustavoittaa harjoitustoiminnan isäntämaatuesta sopimista.
Asiakirja englanniksi: Memorandum of Understanding between the Government of the Republic of Finland and the Government of the Kingdom of Sweden concerning the provision of Host Nation Support for military activities (pdf)
Suomen ja Naton välinen isäntämaatuen tekninen järjestelyasiakirja
Suomi allekirjoitti Naton kanssa isäntämaatukea koskevan teknisen järjestelyasiakirjan 24.5.2022. Suomen hallituksen puolesta asiakirjan allekirjoitti pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä.
Allekirjoitettu asiakirja englanniksi: Technical arrangement between the Government of the Republic of Finland and Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) (pdf)
JEF-maiden sotilaallista toimintaa ohjaava poliittinen ohjausasiakirja
JEF-maiden puolustusministerit allekirjoittivat 30.6.2021 Helsingissä sotilaallista toimintaa ohjaavan poliittisen ohjausasiakirjan, joka täydentää vuonna 2018 hyväksyttyä JEF:n yhteisymmärrysasiakirjaa. Suomen osalta asiakirjan allekirjoitti puolustusministeri Antti Kaikkonen.
Allekirjoitettu ohjausasiakirja englanniksi: JEF Policy Direction_Signed_30_06_21 (pdf) (1.6 MB)Suomen ja Norjan puolustusyhteistyötä koskeva puitejärjestely
Suomen ja Norjan puolustusyhteistyötä koskeva puitejärjestely allekirjoitettiin 29.6.2021 Tuusulassa. Asiakirjan allekirjoittivat puolustusministeri Antti Kaikkonen ja Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen.
Asiakirja englanniksi: Framework Arrangement between the Ministry of Defence of Finland and the Ministy of Defence of Norway concerning defence cooperation (pdf)
Norjan, Suomen ja Ruotsin välinen aiejulistus
Puolustusministeri Antti Kaikkonen, Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist allekirjoittivat 23.9.2020 Norjan Lakselvissä maiden välisen aiejulistuksen (Statement of Intent, SoI). Kolmenvälinen aiejulistus määrittää tavoitetason Suomen, Norjan ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistämiseksi. Yhteisenä tavoitteena on saavuttaa kyky ja valmius suorittaa sotilaallisia operaatioita erikseen niin päätettäessä. Aiejulistus ei sisällä velvoitetta sotilaallisiin toimiin ja niihin ryhtyminen vaatii aina erilliset kansalliset poliittiset päätökset.
Asiakirja englanniksi: FISENO allekirjoitettu aiejulistus 23.9.2020 (pdf) (1.5 MB)
Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä koskeva yhteisymmärryspöytäkirja
Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat 9.7.2018 Turussa puolustusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan. Yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittivat maiden hallitusten puolesta puolustusministeri Jussi Niinistö ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist. Yhteisymmärryspöytäkirja muodostaa kehyksen Suomen ja Ruotsin väliselle puolustusyhteistyölle. Asiakirjassa kuvataan puolustusyhteistyön tavoitteet sekä luetellaan yhteistyöalueet.
Asiakirja englanniksi: FISE_MoU_FINAL (pdf) (411.1 KB)
Suomen, Yhdysvaltain ja Ruotsin kolmenvälinen aiejulistus
Puolustusministeri Jussi Niinistö, Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist allekirjoittivat 8.5.2018 Washingtonissa kolmenvälisen aiejulistuksen (Statement of Intent, SOI). Kolmenvälinen SOI täydentää ja kokoaa yhteen aikaisemmin sovittuja asiakokonaisuuksia; yhteistyön avulla voidaan esimerkiksi varmistaa, ettei synny päällekkäisyyksiä tai kilpailutilanteita kansainvälisessä harjoitus- ja muussa koulutustoiminnassa.
Asiakirja englanniksi: Trilateral Statement of Intent_FINAL (pdf) (951.2 KB)
Suomen ja Viron puolustusyhteistyötä koskeva puiteasiakirja
Suomen ja Viron puolustusyhteistyötä koskeva puiteasiakirja uudistettiin 18.1.2017 Säätytalolla. Allekirjoittajina Viron puolustusministeri Margus Tsahkna ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö.
Asiakirja englanniksi: FI-EE Framework Arrangement (pdf) (87.4 KB)
Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskeva aiejulistus
Aiejulistuksen allekirjoittivat puolustusministeri Jussi Niinistö ja Yhdysvaltain varapuolustusministeri Robert Work 7.10.2016 Finlandia-talolla.
Aiejulistuksen tavoitteena on syventää kahdenvälistä puolustusyhteistyötä, lisätä säännönmukaisuutta ja monipuolistaa yhteistyötä. Aiejulistus on yleinen yhteistyöasiakirja, joka ei sido osapuolia oikeudellisesti eikä sisällä maiden välisiä puolustussitoumuksia. Julistuksen toimeenpanoa on tarkoitus tarkastella säännöllisesti.
Englanninkielinen asiakirja: Statement of Intent (pdf) (590.7 KB)
Pohjoismaiden välinen helpotettua maahantuloa koskeva yhteisymmärryspöytäkirja (Easy Access MoU)
Yhteisymmärryspöytäkirja allekirjoitettiin 9.11.2016. Järjestelyllä helpotetaan pohjoismaisten joukkojen maahantuloa rauhan aikana.
Englanninkielinen asiakirja: NORDEFCO MoU Easy Access (pdf) (1.2 MB)
Suomen ja Ison-Britannian välinen puiteasiakirja
Suomen ja Ison-Britannian puolustusministeriöt sopivat puolustusyhteistyötä koskevasta puitejärjestelystä Naton huippukokouksen yhteydessä 9.7.2016. Suomen puolesta puitejärjestelyn vahvistavan asiakirjan allekirjoitti puolustusministeri Jussi Niinistö ja Ison-Britannian puolesta puolustusministeri Michael Fallon.
Suomen ja Ison-Britannian välinen puiteasiakirja on luonteeltaan julistuksenomainen poliittisen yhteistyötahdon ilmaus. Asiakirjassa kuvataan puolustusyhteistyön yleiset suuntaviivat, joiden pohjalta käytännön yhteistyötä maittemme puolustusministeriöiden ja puolustusvoimien välillä on tarkoitus kehittää.
Pohjoismaisia yhteishankintoja koskeva sopimus
Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska allekirjoittivat yhteisiä hankintoja koskevan sopimuksen 9.5.2016. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoitti puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston ylijohtaja Raimo Jyväsjärvi.
Allekirjoitettu asiakirja: Nord_liite (pdf) (102.5 KB)
Allekirjoitettu sopimus liittyy Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin puolustusministereiden 10.3.2015 allekirjoittamaan puolustusmateriaalialan yhteistyötä koskevaan valtiosopimukseen. Pohjoismaissa on tunnistettu tarve kehittää ja tehostaa hankintamenettelyitä. Erityisesti yhteinen tarve kustannustehokkuuteen, toimitusten varmuuteen ja materiaalin yhteismitallisuuteen puoltavat menettelyiden tehostamista ja päivittämistä sekä yhteishankintojen toteuttamista. Yhteishankinnoista tehty liitesopimus itsessään ei velvoita hankintayhteistyöhön, mutta määrittää puitteet ja menettelyt yhteishankinnoille edistäen sopimusosapuolten hankintayhteistyötä.
Sopimus Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin hallitusten välillä yhteistyöstä puolustusmateriaalialalla
Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin puolustusministerit allekirjoittivat 10.3.2015 puolustusmateriaalialan yhteistyötä koskevan valtiosopimuksen. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoitti puolustusministeri Carl Haglund. Sopimus on ensimmäinen Nordefcon viitekehyksessä allekirjoitettava valtiosopimus. Sopimusta sovelletaan kahden tai useamman sopimuspuolen välillä rauhan tai kriisin aikana.
Englanninkielinen asiakirja: Agreement-concerning-cooperation-in-the-defence-materiel-area (pdf) (3.1 MB)
Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittämisen työsuunnitelma
Puolustusministeri Carl Haglund ja Ruotsin puolustusministeri Karin Enström allekirjoittivat ja esittelivät 6.5.2014 Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittämisen työsuunnitelman.
Englanninkielinen asiakirja: ACTION PLAN FOR DEEPENED DEFENCE COOPERATION BETWEEN SWEDEN AND FINLAND (pdf) (267.6 KB)