Koko väestölle suunnatussa Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -oppaassa on koottuna laajasti ohjeita erilaisiin poikkeuksellisiin tilanteisiin varautumisesta ja niiden aikana toimimisesta.
Jos jotakin poikkeuksellista tapahtuu, jokaisen oma varautuminen ja toiminta vaikuttavat siihen, miten hyvin pärjäämme.
Varautuminen tarkoittaa ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin sekä poikkeusoloihin. Varautumista vaativia tilanteita ovat esimerkiksi
- pitkät sähkö- ja vesikatkot
- pitkät häiriöt internetin tai pankkipalveluiden toiminnassa
- luonnonilmiöt, kuten myrsky tai maastopalo
- pitkäkestoisemmat kriisit, kuten pandemia tai sotilaallinen konflikti.
Opas on luettavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Pääkohdat on viitottu suomalaisella ja suomenruotsalaisella viittomakielellä. Sivustolla on 15 eri kielellä pdf-tiivistelmä, jonka voi tulostaa itselleen tai läheisilleen.
Sisäministeriö on rahoittanut oppaan toteutuksen ja vastannut sisällön tuottamisesta. Oppaan tuottamisessa ovat olleet mukana: Digi- ja väestötietovirasto, Finanssivalvonta, Huoltovarmuuskeskus, Ilmatieteen laitos, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, maa- ja metsätalousministeriö, Mieli ry, Marttaliitto ry, pelastustoimi, poliisi, puolustusministeriö, puolustusvoimat, Rahoitusvakausvirasto, sosiaali- ja terveysministeriö, suojelupoliisi, Suomen Pankki, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, Säteilyturvakeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turvallisuuskomitean sihteeristö, Työterveyslaitos, valtioneuvoston kanslia, valtiovarainministeriö, ympäristöministeriö.