Uusimmat tiedotteet aihepiirin ympärillä
20.11.2024 Vientivalvontalainsäädäntöä uudistetaan Tiedotteet
19.11.2024 Puolustusministeri Häkkäsen allekirjoittamat sopimukset Brysselissä 19.11.2024 Tiedotteet
Valtioneuvoston ohjesäännön mukaan puolustusministeriön toimialaan kuuluvat puolustuspolitiikka, sotilaallinen maanpuolustus, kokonaismaanpuolustuksen yhteensovittaminen ja sotilaallinen kriisinhallinta- ja rauhanturvaamistoiminta.
Suomen turvallisuusympäristö muuttui perustavanlaatuisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Turvallisuuspoliittisen uudelleenarvioinnin seurauksena Suomi päätti hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä toukokuussa 2022. Suomesta tuli Naton jäsen huhtikuussa 2023.
Kansainvälisen puolustuspoliittisen verkottumisen päämääränä on turvata puolustuskyky osapuolien kanssa, jotka ovat valmiita kehittämään ja käyttämään yhdessä suorituskykyjään.
Suomi osallistuu aktiivisesti kansainväliseen harjoitustoimintaan. Naton jäsenenä Suomen Puolustusvoimien kansainvälisestä harjoitustoiminnasta tulee entistä kiinteämpi osa normaalia koulutus- ja harjoitustoimintaa.
Puolustusministeriön toimialaan kuuluu vapaaehtoinen maanpuolustus ja siihen liittyvien toimien yhteensovittaminen eri hallinnonalojen kesken. Puolustusministeriön tehtävänä on vapaaehtoisen sotilaallisen koulutuksen ohjaus, valvonta ja kehittäminen.
Puolustushallinnon materiaalipolitiikan tavoitteena on pitkäjänteisesti ylläpitää ja kehittää sotilaallista suorituskykyä hankkimalla Puolustusvoimien tehtäviin soveltuvaa ja kansainvälisesti yhteensopivaa materiaalia ja palveluita.
Puolustusministeriö vastaa sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistumisen poliittisesta valmistelusta, ohjauksesta ja valvonnasta sekä voimavarojen hankkimisesta siltä osin kuin tehtävät eivät kuulu ulkoministeriön toimialaan.
Tutkimus tuottaa perusteita puolustuskyvyn suunnitteluun, päätöksentekoon ja kehittämiseen.
Puolustusministeriö on aluevalvonta-asioissa ylin lupaviranomainen. Puolustusministeriö johtaa ja sovittaa yhteen aluevalvontaviranomaisten toimintaa ja ohjaa Puolustusvoimien toimintaa.
Puolustusministeriön tehtäviin asevalvontatoimialalla kuuluvat mm. kansainvälisiin neuvotteluprosesseihin osallistuminen, niiden seuranta ja niihin vaikuttaminen, toimialan kokonaisohjaus ja koordinointi puolustushallinnossa sekä tuki muille viranomaisille.
Puolustusministeriön turvallisuustoiminnan päämääränä on luoda ja ylläpitää hallinnonalalla korkeatasoista turvallisuuskulttuuria, johon johto on sitoutunut kaikilla tasoilla.
Puolustusministeriö yhteensovittaa hallinnonalansa avaruusasioita yhteistyössä Pääesikunnan keskeisten osastojen kanssa toimien puolustushallinnon avaruuskoordinaatioryhmän puheenjohtajana.
20.11.2024 Vientivalvontalainsäädäntöä uudistetaan Tiedotteet
19.11.2024 Puolustusministeri Häkkäsen allekirjoittamat sopimukset Brysselissä 19.11.2024 Tiedotteet