Tiedotteet ja uutiset
Puolustusbudjetti panostaa puolustuskykyyn ja Nato-jäsenyyteen
Puolustusministeriön hallinnonalan talousarvio vuodelle 2025 on yhteensä 6,5 miljardia euroa, joka on 536 miljoonaa euroa enemmän kuin kuluvan vuoden talousarvio. Puolustusmäärärahoilla jatketaan puolustuskyvyn vahvistamista sekä tuetaan Suomen toimintaa Naton jäsenmaana. Puolustusmenoihin laskettavien talousarviomenojen arvioidaan olevan vuodelle 2025 ennustetusta bruttokansantuotteesta noin 2,5 prosenttia.
"Suomi vahvistaa puolustustaan ja käyttää 2,5 prosenttia BKT:sta puolustusbudjettiin. Viemme eteenpäin tärkeitä suorituskykyhankkeita, tuemme Ukrainaa ja vahvistamme oman asevelvollisuuteen perustuvan puolustuksemme toimivuutta osana Naton yhteispuolustusta ja pelotetta. On erittäin arvokasta, että näistä asioista vallitsee laaja kansallinen yhteisymmärrys", puolustusministeri Antti Häkkänen kommentoi.
Vuonna 2025 Puolustusvoimien toimintamenot ovat 2,5 miljardia euroa, jolla rahoitetaan henkilöstön palkat (869 miljoonaa euroa), asevelvollisten koulutuksen ja ylläpidon menot (218 miljoonaa euroa), kiinteistömenot (348 miljoonaa euroa), materiaalin kunnossapito ja varustaminen (447 miljoonaa euroa) sekä muita menoja 661 miljoonaa euroa. Lisäksi momentille on myönnetty uusi 202 miljoonan euron tilausvaltuus lentokonekaluston korvaavaan hankintaan sekä muihin puolustusmateriaalihankintoihin ja huolto- ja ylläpitosopimuksien palveluihin vuosille 2025–2029. Puolustusvoimien henkilöstömäärä kasvaa 223 henkilötyövuodella.
Uusiin puolustusmateriaalihankintoihin on myönnetty 1,5 miljardia euroa sekä uusi Puolustusvoimien kehittäminen 2025 -tilausvaltuus enimmäismäärältään 431 miljoonaa euroa. Tilausvaltuudella kehitetään muun muassa sotilastiedustelua ja viestintäjärjestelmiä sekä Maavoimien, Merivoimien ja Ilmavoimien suorituskykyä pitkäjänteisesti ja systemaattisesti vuosina 2025–2029.
Monitoimihävittäjien hankintaa rahoitetaan 1,9 miljardilla eurolla vuonna 2021 hyväksytyn kokonaisbudjetin mukaisena vuosieränä. Ensimmäiset koneet on tarkoitus vastaanottaa loppuvuodesta 2025.
Vuoden 2025 talousarvio sisältää Nato-jäsenyyden aiheuttamia kustannuksia yhteensä 158 miljoonaa euroa. Merkittävä osa määrärahasta kohdistuu Naton läsnäolon mahdollistamiseen Suomessa ja sillä edistetään kokonaisuudessaan Suomen Nato-yhteensopivuutta sekä joukkojen vastaanottokykyä. Määrärahasta noin 26 miljoonaa euroa on Naton sotilasbudjetin maksuosuuksia.
Vakiintuneen käytännön mukaiset hinta- ja kustannustasotarkistukset lisäävät puolustusministeriön hallinnonalan määrärahoja kokonaisuudessaan yhteensä 286 miljoonalla eurolla.
Maanpuolustus- ja veteraanijärjestöjen toiminnan tukemiseen on myönnetty yhteensä noin 10,7 miljoonaa euroa. Kansalaisten kiinnostus vapaaehtoista maanpuolustusta kohtaan jatkuu korkeana. Määrärahalla kyetään paremmin vastaamaan maanpuolustusjärjestöjen toiminnan rahoitustarpeeseen. Lisäksi puolustusministeriö jatkaa vuonna 2024 alkanutta veteraaniperinteen vaalimistyön tukemista.
Lisätietoja puolustusministeriössä antaa talousjohtaja Kristiina Olsson, puh. 0295 140 220.