Haku

Tiedotteet

07.11.2024 13:33

Hallitus esittää aluevalvontalakiin muutoksia joustavoittamaan Nato-yhteistyötä

Hallitus antoi 7.11.2024 eduskunnalle esityksen aluevalvontalain muutoksista. Esityksessä ehdotetaan muutoksia maahantulolupia koskevaan sääntelyyn.

”Muutoksilla mahdollistamme entistä joustavamman yhteistyön Nato-liittolaistemme kanssa niiden joukkojen saapuessa Suomeen esimerkiksi puolustusvoimien harjoituksiin tai kansainvälisen avun tehtäviin”, puolustusministeri Antti Häkkänen sanoo.

”Puolustushallinnossa uudistamme Suomen lainsäädäntöä Nato-aikaan. Kyseessä on yksi tähän kokonaisuuteen liittyvistä esityksistä”, puolustusministeri Häkkänen jatkaa.

Esityksen mukaan Pääesikunta voisi myöntää hakemuksesta Pohjois-Atlantin liiton jäsenvaltion, Euroopan talousalueeseen kuuluvan valtion tai Schengenin säännöstöä soveltavan valtion sotilaalle, sotilasajoneuvolle, valtionilma-alukselle ja valtionalukselle vuoden voimassa olevan luvan saapua Suomen alueelle. Lupa voitaisiin tarvittaessa uusia ilman hakemusta.

Tarvittaessa kyseisille tahoille voitaisiin myös myöntää kertaluontoinen lupa Suomen alueelle tuloon ilman nimenomaista hakemusta. Tarve voisi liittyä esimerkiksi ennakoimattomiin kiireellisiin tilanteisiin.

Tavoitteena on tehdä aluevalvontalakiin Suomen Nato-jäsenyyden vuoksi lisääntyvää kansainvälistä toimintaa joustavoittavat muutokset. Samalla tavoitteena on selkeyttää maahantulolupiin liittyvää sääntelyä kansainvälisen avun vastaanottamiseen ja yhteistoimintaan liittyvissä tilanteissa.

Vieraan valtion sotilaan, sotilasajoneuvon, valtionilma-aluksen tai valtionaluksen maahantulo ja Suomen alueella olo perustuisi aina jatkossakin Suomen suostumukseen. Maahantulo edellyttäisi joko aluevalvontalaissa tarkoitettua lupaa tai sitä, että maahantulo perustuu Suomea velvoittavaan kansainväliseen sopimukseen tai päätökseen kansainvälisestä avusta tai yhteistoiminnasta.

Vieraan valtion sotilaan, sotilasajoneuvon, valtionilma-aluksen tai valtionaluksen maahantulo olisi aina Suomen aluevalvontaviranomaisten tiedossa. Näin ollen ehdotettavilla säännöksillä ei ole vaikutusta Suomen ulkoiseen suvereniteettiin.

Lisätietoja puolustusministeriössä antaa vanhempi hallitussihteeri Anna Gau p. 0295 140 085, sähköposti: anna.gau(at)gov.fi


Palaa otsikoihin