Haku

Puheet 2006

20.01.2006 18:29

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen, Valtioneuvoston tervehdys, Puijon Väri 50 vuotta, Kuopio

On mieluisa tehtävä esittää tässä Puijon Väri Oy:n 50-vuotis juhlatilaisuudessa valtiovallan tervehdys juhlaa viettävälle yritykselle, sen omistajille ja henkilökunnalle.

Onnittelen yritystä lämpimästi ja toivotan sen toiminnalle jatkuvaa menestystä.

Vuosi 1956 on Suomen lähihistoriassa mielenkiintoinen merkkivuosi. Sen ohella, että Puijon Väri aloitti värikaupan Kuopiossa, muistamme, että talviolympialaiset pidettiin Italian Cortinassa, että Porkkala palautettiin Suomelle, että Urho Kekkonen valittiin ensimmäisen kerran Tasavallan presidentiksi, että KUPS voitti jalkapallon Suomen mestaruuden ja että Suomi lähetti vuoden lopulla ensimmäiset YK-joukkonsa Suezille.

Nuo vuodet olivat Suomessa vahvaa jälleenrakennusaikaa. Elämää leimasi tulevaisuuden usko. Kaikki suomalaiset tekivät työtä yhteisen isänmaan puolesta sodan vaurioiden korjaamiseksi. Pidettiin yhtä ja elettiin yhteisvastuullisesti siinä samassa hengessä kuin millä Suomi taisteli olemassaolostaan ja itsenäisyydestään jatko- ja talvisodissa. Puijon Värin yrityshistoria kaikkine vaiheineen noudattelee sodanjälkeisen Suomen kehityskulkuja myös siltä kannalta että sen toiminta on levittäytynyt maakuntiin, myös Itä-Suomessa.

Puijon Väri on - kuten tiedämme - osa RTV konsernia. On syytä onnitella myös RTV yhtymää, sillä se täyttää tänä vuonna 55 vuotta. Kysymys on merkittävästä saavutuksesta, sillä RTV on Pohjoismaiden suurin yksityisomistuksessa oleva väri- ja pintamateriaalialan yritys. Erityisen merkittävää on, että yritys jatkaa perheyrityspohjalta. Kaikkea menestystä RTV yhtymälle.

RTV yhtymän ja Puijon Värin kantaisä kauppaneuvos K G Lindblom – Väri-Kalle - kirjoitti "Pieni tulee isoksi" juhlakirjassa keväällä 2001 seuraavasti: "Nöyryys, toisten huomioon ottaminen ja tinkimätön rehellisyys ihmisten välisessä kanssakäymisessä kantaa elämässä ja kaupankäynnissä. Ylpeä ylimielinen kauppias jää äkkiä yksin." Ja Väri-Kalle jatkaa analyysiaan: "Vain ihmisten toiminnalla kasvoista kasvoihin niistä tulee kannattavan kaupankäynnin ympäristö." Siinä oli Väri-Kallen toimintaohjelma ja arvojulistus, jolla pieni tulee isoksi. Noiden kiteytysten valossa tulee ymmärrettäväksi se 50 vuoden mittainen kehitys, joka nosti pienen värikaupan Pohjoismaiden johtavaksi yksityiseksi väri- ja sisustusalan kauppaketjuksi. Tämänkin päivän liiketoiminnassa arvoilla on väliä. Moni asiakas kysyy, mitä tämä tai tuo yritys kaupankäynnin menestyksen ohella tavoittelee. Asiakas katsoo, miten häntä kohdellaan. Puijon Värin asiakaslähtöisyys näyttää tässä hyvää esimerkkiä.

Tapasin Väri-Kallen muutaman kerran, viimeksi Iisalmen liikkeen avajaisissa v. 2001. Tuolloin kuten muissakin yhteyksissä panin merkille, että RTV yhtymä, Puijon Väri ja Väri-Kalle joukkoineen uskoivat maakuntiin ja aluepolitiikkaan. Ei ole vahvaa Suomea ilman elinvoimaisia maakuntia. Eikä se ole ollut mitään sanahelinää. Muistan Väri-Kallen korostaneen alituiseen, että Suomea pitää kehittää kokonaisuutena ja että se on kaikkien etu. Keskukset edellyttävät hyvinvoivaa ja ostovoimaista ympäristöä maakunnissa ja päinvastoin. Tämä on 2000-luvunkin aluepolitiikan perusajatus.

Suomen tulevaisuus globalisoitumisen keskellä on pitkälti riippuvainen yrittäjyyden, yrittäjien ja yritysten menestyksestä. Me pysymme kehittyvänä ja oikeudenmukaisena hyvinvointiyhteiskuntana vain jatkuvasti paranevan työllisyyden kautta, joka puolestaan edellyttää menestyvää yritystoimintaa ja myös uusia yrityksiä. Kaiken pohjana on laaja myönteinen yrittäjyysasenne. On hieno asia, että Suomessa asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat kulkeneet pitkin askelin myönteiseen suuntaan viimeisen 10-20 vuoden aikana. Vielä hienompaa on se, että viime vuosina on myös herätty tekemään konkreettisia tekoja yrittäjyyden kannustamiseksi. Viittaan esimerkiksi veroratkaisuihin ja sukupolven vaihdosta helpottaviin päätöksiin.

Tällä tiellä täytyy hallituksista ja vaalituloksista riippumatta jatkaa. Viimeisimmäksi VM:n valtiosihteeri Sailas esitti, että yhteiskunta tulisi vastaan yrittäjän ensimmäisen työntekijän työnantajakustannuksissa. Hän esitti tukea ensimmäisen vuoden työnantajan sivukuluihin. Se on oikeaa puhetta. Yrittäjyyteen kannustaminen vaatii riittävien rahapäätösten lisäksi henkistä tukea merkitseviä tekoja.

Palaan vielä Suomen tulevaisuuteen. Kun Suomen kotipesän asiat ovat kunnossa, mieluiten huippukunnossa, silloin menestymme parhaiten kansainvälisillä areenoilla ja hyödymme kansainvälistymisestä. Suomen täytyy olla turvallinen ja vetovoimainen maa yrittäjille ja investoijille.

Meidän on pidettävä huoli siitä, että Suomeen ja suomalaisiin yrityksiin uskaltaa ja kannattaa sijoittaa. Olojen vakaus ja turvallisuus, yhteiskunta- ja työrauha, yrittäjyysystävällinen ilmapiiri, toimiva infrastruktuuri ja yleensä tulevaisuusintoinen poliittinen ote takaavat sen.

Terve isänmaallisuus on kestävä ajatussuunta. ”Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin”.

Palaa otsikoihin