Haku

Tiedotteet 2003

13.01.2003 15:52

13.1.2003 Kansanäänestyksistä Osmo Soininvaaralle

Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara on STT:n haastattelussa 12.1.2003 torjunut ajatuksen Suomen liittymisestä Natoon ilman kansanäänestystä.

Tässä yhteydessä hän myös viittasi lauantaiseen televisiolausuntooni siitä, että Nato-jäsenyydestä ei ole tarpeellista järjestää kansanäänestystä.

Minun mielestäni asiassa ei ole havaittavissa Soininvaaran näkemää ristiriitaa. Keskustelu kansanäänestyksen järjestämisestä ei ole ajankohtaista niin kauan kun jäsenyyden etuja ja haittoja ei olla riittävästi selvitetty. Ensin pitää sopia mistä päätetään ja vasta sen jälkeen siirtyä keskustelemaan menettelytavoista.

Kansanäänestyksillä on Suomen poliittisessa historiassa ollut marginaalinen rooli. Meillä on järjestetty neuvoa-antava kansanäänestys vain kahdesta, 1930-luvun alussa kieltolain kumoamisesta ja vuonna 1994 Suomen EU-jäsenyydestä. Vastaavasti nykyisistä Nato-maista asiaa koskeva kansanäänestys on järjestetty vain kahdessa, Unkarissa ja Espanjassa. Ja jos oikein tarkkoja ollaan, Espanjassakaan ei äänestetty Natoon liittymisestä vaan Naton jäsenyyden säilyttämisestä.

Kansanäänestys ei ole poliittisesti ongelmaton ratkaisu. Meidän tulee ensiksi käydä periaatteellinen keskustelu siitä, mitkä asiat sopivat kansanäänestyksessä päätettäviksi. Niin ei voida menetellä, että jokaisen poliittisesti herkän kysymyksen kohdalla huudetaan kansanäänestystä.

Uskon itse vahvasti edustukselliseen demokratiaan, jossa kansalaiset vapaissa vaaleissa valitsevat edustajat tekemään poliittiset ratkaisut. Kansanäänestys on ymmärrettävissä vain jos poliittinen demokratia ei jostain syystä toimi. Tästä ei Suomen tapauksessa mielestäni ole kyse.

Jan-Erik Enestam

Puolustusministeri


Palaa otsikoihin