Haku

Puheet 2006

26.05.2006 12:00

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen, Puhe Tahkon Erämessuilla, Nilsiä

Arvoisat Tahkon erämessujen näytteilleasettajat,

messuvieraat, naiset ja miehet!


Mieluisa tehtäväni on avata Tahkon Erämessut täällä Nilsiässä Tahkolla. Kehittyvä ja kasvava matkailu- ja vapaa-ajankeskus luonnonkauniissa pohjoissavolaisessa rantamaisemassa luo messuille mainiot puitteet.


Toisen kerran järjestettävien messujen teemana on eränkäynti, kalastus, retkeily ja vapaa-aika. Esillä on monipuolisesti erähenkistä osaamista metsästys- ja kalastustarvikkeista ja vapaa-ajan varusteista aina melonta- ja vesipelastusnäytöksiin. Yrityksillä on mahdollisuus esitellä tuotteitaan, toimintaansa ja osaamistaan niin messuvieraille kuin yhteistyökumppaneille.


Hyvä erämessuväki,


Metsästys, kalastus ja eränkäynti ovat viimeisten vuosi-kymmenien aikana muuttanut paljon muotoaan verrattuna siihen, mitä ne olivat muinoin.

Ennen lähdettiin useankin päivän metsästys- ja eräreissulle, ja tavoitteena oli hankkia elintärkeää ravinnonlisää perheelle. Tätä nykyä eränkäynti ei ole enää sellaisenaan kenenkään elinehto. Pikemminkin harrastusta ohjaa erilaisten elämysten kokeminen joko yksin, perheen kesken tai hyvässä kaveriporukassa – saaliita tietenkään vähättelemättä.

Metsästys, kalastus, eränkäynti ja retkeily kuuluvat tänäkin päivänä olennaisena osana suomalaisuuteen ja suomalaiseen elämänmuotoon.


Yhä useampi luontoharrastaja - niin metsästäjä kuin muukin luonnossa liikkuja – asuu kaupungissa. Kaupungistumisen rinnalla ovat vapaa-ajan lisääntyminen ja harrastustarpeiden kasvu johtaneet ihmiset enenevässä määrin riistamaille, kalavesille ja yleensä luonnon pariin. Suomessa on esimerkiksi noin 300 000 metsästäjää ja pari miljoonaa kalastuksen harrastajaa. Metsästäjiä, kalastajia ja erästäjiä on kaikista ikäryhmistä ja sosiaaliluokista. Rohkaisen tässä metsästys-, kalastus- ja eräseuroja ottamaan erityisesti nuoria avoimin mielin jäseniksi ja hyvän harrastuksen pariin.


Näiden ohella voidaan erä-käsitteeseen liittää alku-peräisluonnon moninaiskäyttö, kuten retkeily, samoilu, luonnonkuvaus tai vaikkapa sienien ja marjojen keruu. Yhteistä on ulkoilu, jonka tarkoituksena on pääsy tavallisten arkipäiväisten tehtävien äärestä pois siihen maailmaan, mistä ennen alkukantaisin keinoin oli hankittava elanto. Luonnosta haetaan tänään myös kuntoa ja terveyttä.


Metsästyksellä, kalastuksella ja eränkäynnillä on olennainen yhteiskunnallinen ja luonnonsuojelullinen ulottuvuutensa. Jokamiehenoikeudet, mikä on ikivanha suomalainen käytäntö, takaavat vapaan kulkuoikeuden luonnossa ja siten ilmaisia virkistys-mahdollisuuksia luonnosta. Eränkäynti, kalastus ja retkeily ovat puolestaan luonnonsuojelutyötä parhaimmillaan. On tärkeää säilyttää suomalainen monimuotoinen luonto ja siihen perinteisesti kuuluvat eläin- ja kasvikannat. Olennaista  on löytää tasapaino nykyajan tarpeiden ja perinteisten arvojen välille. Suomalaisten eräperinteiden vaaliminen ja vastuun kantaminen kuuluvat meille kaikille.  Metsästäjä, kalastaja, eräihminen, luonnonystävä – kaikki ovat yhtälaisesti avainasemassa.


Hyvä messuväki,


Täällä Pohjois-Savossa eränkäynnillä on pitkät perinteet. Vaikka varsinaiset erämaat ovat rippeitä entisajoista, on täällä hyvät mahdollisuudet monipuoliseen eränkäyntiin. Täällä on monipuolista osaamista ja luonnon yhteydessä elämiseen liittyviä tietoja ja taitoja.

 

Ne antavat mahdollisuuden monenlaisten luontoon liittyvien virkistyspalvelujen tuottamiseen. Metsästykseen, kalastukseen ja eränkäyntiin liittyvällä toiminnalla on nykyisin suuri merkitys maaseudun elävöittämisessä ja sen viihtyisyyden ja houkuttelevuuden lisäämisessä.


Suomalainen monipuolinen luonto on meille yhteinen voima ja todellinen rikkaus. Tällaista luontoa on vain Suomessa. Se on henkinen ja taloudellinen voimatekijä, jonka merkitys kasvaa. Sen me pohjoissavolaisina tiedämme. Siinä on myös mahdollisuutemme. Luonnon hoito ja uusiutuvien luonnonvarojen kasvattaminen, käyttö ja jalostaminen ovat sekä todella vastuullista ympäristötyötä että kestävää taloudellista toimintaa. Päätösvalta tällaisissa asioissa tulee olla EU:n läheisyysperiaatteen mukaisesti siellä missä olot ja asiat parhaiten tunnetaan eli alueilla, kansallisissa käsissä.


Samalla kun kiitän Tahkon Erämessut/ Impost Oy:tä ja muita tausta- ja yhteistyötahoja messujen järjestämisestä ja vastuunkantamisesta toivotan teille kaikille mielenkiintoista ja antoisaa messuviikonloppua.


Palaa otsikoihin