Haku

Puheet 2006

10.09.2006 12:00

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen, Juhlapuhe, Pielaveden reserviläiset 50 vuotta

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, Pielaveden Reserviläiset Ry:n herra puheenjohtaja, arvoisa juhlaväki, yhdistyksen jäsenet, hyvät naiset ja miehet;


On mieluisaa puhua täällä presidentti Kekkosen synnyinsijoilla Pielaveden Reserviläiset Ry:n vuosipäiväjuhlassa. Tämän maanpuolustusjuhlan arvokkuutta korostaa juhlapaikka, jo vuonna 1878 valmistunut kirkkovanhus. Kirkon ulkopuolella sankarihautoja vartioi ”Vartiomies”. Se kertoo paljon.


MARSSIJÄRJESTYS: KANSALLINEN PUOLUSTUS ENSIN


Kuluva vuosi on suomalaisen rauhanturvaamistoiminnan juhlavuosi. Joulukuussa tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun ensimmäiset suomalaiset lähtivät YK:n johtamaan rauhanturvaoperaatioon Suezilla Egyptissä. Se oli Urho Kekkosen päätös. Tuon jälkeen olemme osallistuneet kymmeniin operaatioihin eri puolilla maailmaa.


Rauhanturvaajamme nauttivat laajaa kansainvälistä arvostusta. Ansio siitä kuuluu vapaaehtoisina kansainvälisiin tehtäviin hakeutuneille naisille ja miehille. Reserviläisten merkitys on ratkaiseva. Suomalaiset rauhanturvaajat ovat ammattitaitoisia, hyvin koulutettuja, asianmukaisesti varustettuja ja tervejärkisiä naisia ja miehiä. Suomalaisten tapa toimia kriisitilanteissa herättää kaikkien luottamusta: olemme puolueettomia ja pidämme sanamme.

Tämä kunniakas ja vaativa tie jatkuu. Viime maanantaina, 4. syyskuuta valtioneuvosto hyväksyi selonteon Suomen mahdollisesta osallistumisesta YK:n UNIFIL-operaatioon Libanonissa. Eduskunta hyväksyi selonteon lähes yksimielisesti torstaina ja presidentti teki päätöksen osallistumisesta viime perjantaina.

Tehdyn päätöksen mukaan Suomi osallistuu Libanonin operaatioon vahvennetulla pioneerikomppanialla ja tarvittavilla esikuntaupseereilla, yhteensä enintään 250 sotilasta vuoden 2007 loppuun. Komppanian tehtävänä on tukea operaatiota raivaus- ja rakentamistehtävällä YK:n suoritus-kykyvaatimusten mukaisesti.

Libanoniin ei olla menossa tukka putkella. Päätös osallistumisesta tehtiin vakaalla harkinnalla ja vastuullisuudella, tuntien vastuu Suomen kansaa ja YK:ta kohtaan. Suomen osallistuminen ei ole itsetarkoitus. Se palvelee Libanonin rauhanomaista kehitystä ja jälleenrakentamista. Rauhanturvaajien turvallisuus otetaan huomioon täysimääräisesti, kuten tähän mennessä aina on tehty, siinä hyvin onnistuen.


Oleellista Libanonin päätöksenteossa - kuten aina kansainvälisiin operaatioihin liittyvässä päätöksenteossa – oli se, että koko valtion johto osallistui päätöksentekoon. Tasavallan presidentti tekee osallistumispäätöksen valtioneuvoston esityksestä ja eduskunnan tahtoa kuunnellaan. Presidentin, hallituksen ja eduskunnan vastuu on yhteinen. Tämä prosessi vietiin läpi viidessä vuorokaudessa. Tämäkin osaltaan osoitus uuden kriisinhallintalain toimivuudesta.


Riskit ovat aina läsnä rauhanturvaoperaatioissa. Niitä ei pidä vähätellä eikä liioitella; ne vain kuuluvat kriisinhallintaan.

Suezilta alkanut rauhanturvatyömme on vaatinut 46 uhria. Kaksi heistä on kuollut taistelutilanteissa. Operaatiossa menehtyneet rauhanturvaajat ansaitsevat pysyvän kunnioituksemme. Jokainen kuolemantapaus on sataprosenttinen menetys. Ne tulee selvittää perinpohjaisesti, niin myös viimeisin, kapteeniluutnantti Mäkisen kuolema.

Huolimatta siitä, että viime viikot päällimmäisenä julkisuudessa ovat olleet Libanonin valmistelut, on marssijärjestys selvä. Suomen puolustusvoimat ovat ensisijaisesti Suomen puolustamista varten. Kansallisen puolustuksen eteen tässä töitä tehdään. Siitä kertoo myös se tosiasia, että yli 95 prosenttia puolustusbudjetista käytetään isänmaan puolustukseen. Kansainvälinen toiminta, niin näyttävää kuin se mediassa onkin, ei nyt eikä tulevaisuudessa voi heikentää kansallista puolustusvalmiuttamme. Se olisi kestämätön tie, eikä sille lähdetä.


YLEINEN ASEVELVOLLISUUS ON TÄTÄ PÄIVÄÄ JA HUOMISTA


Suomalaisten maanpuolustustahto on poikkeuksellisen korkealla. Neljä viidestä suomalaisesta on valmis puolustamaan isänmaata ase kädessä tietämättä lopputulosta. Itsenäisyys- ja maanpuolustustahto on vankkaa kaikissa väestö- ja ikäryhmissä. Suomalaisten isänmaanrakkaus on eleetöntä ja jopa harrasta, mutta samalla tinkimätöntä, tarpeen tullen teräksistä. Historian kova koulu on meidät tähän opettanut. Emme uhoa, vaan toimimme empimättä ja yhdessä isänmaan puolesta, jos tai kun pilliin puhalletaan.


Säännöllisin väliajoin joku virittää keskustelua yleisen asevelvollisuuden sopivuudesta tämän päivän puolustukseen. Viimeksi viikko sitten tällainen keskustelu pyörähti käytiin puheenjohtaja Jaakonsaaren ulkomuseo-ajattelun pohjalta.


Yleinen asevelvollisuus on vankkumattoman maanpuolustustahdon lisäksi suomalaisen puolustuksen kulmakivi. Yleinen asevelvollisuus muodostuu ajanmukaisesta varusmies-palveluksesta ja säännöllisesti tietoja ja taitoja ylläpitävästä reserviläisjärjestelmästä. Tämä kokoaa tasa-arvoisesti yhteen maamme nuorison ja kouluttaa heistä isänmaalle maan-puolustustahtoisia ja –taitoisia reserviläisiä. Tavoitteena tulee olla myös tulevaisuudessa se, että noin 80 prosenttia suorittaa asevelvollisuuden, että kaikki koulutetut sijoitetaan sodan ajan joukkoihin, ja että he saavat kertausharjoituksissa ajankohtaistettua tietoa maan puolustamisesta.


Puolustusvoimiemme kehittämisessä on tasapainoisella tavalla yhdistettävä kansanarmeijan vahvan myönteiset ominaisuudet ja puolustusvoimien suorituskykyä lisäävät nykyaikaiset teknologiset ratkaisut. Kansanarmeija – ajatuksen kautta puolustusvoimat saa käyttöönsä yhteiskunnan parasta osaamista. Se on meidän sotilaallisen suorituskykymme selitys. Tätä tukee myös vapaaehtoinen maanpuolustustyö, joka on Suomessa kiitettävän laajaa ja jota valtiovalta järjestelmällisesti tukee.


Pidän yleistä asevelvollisuutta kyseenalaistavia puheenvuoroja huonosti harkkittuina. Ne antavat suurelle yleisölle sellaisen väärän kuvan, että tästä periaatteesta ollaan luopumassa. Yleinen asevelvollisuus sopii meille. Se on halpa, ja se lisää tasa-arvoa, ymmärtämystä ja yhteistyökykyä yhteiskunnassamme.


VAPAAEHTOISUUS – SIINÄ ON VOIMAMME


Puolustusjärjestelmämme moottori on vapaaehtoistoiminta. Säännölliset ja nykyaikaiset kertausharjoitukset ovat keskeinen osa tätä järjestelmää. On totta, että nyt kun puolustusvoimien toimintamenoihin joudutaan säästösyistä vuosina 2006 ja 2007 puuttumaan, se näkyy muun muassa kertausharjoitusvuorokausien määrän laskuna. Tämä on valitettavaa ja perushuoli kertausharjoituksissa on ymmärrettävää. Näin tapahtui viimeksi vuosina 1998-1999 ja että tämä on poikkeustoimenpide, jolla puolustushallinto osallistuu yhdessä kaikkien ministeriöiden kanssa yhteistalkoisiin valtion talouden tasapainottamiseksi. Korostan, että vuonna 2008 palataan kertausharjoitusten osalta normaaliin päiväjärjestykseen. Sitä vaatii puolustuksen uskottavuus, ja niin on myös suunnitelmat tehty.


Vapaehtoisen maanpuolustustyön kentällä on meneillään useita uudistamis- ja kehittämishankkeita. Vapaaehtoista maanpuolustusta koskeva laki annetaan eduskunnan käsiteltäväksi vielä syysistuntokaudella.


Samalla rakennetaan nykyaikaisia maakuntajoukkoja, jotka nojaavat pitkälle reserviläistoimintaan. Käynnissä olevat maakuntajoukkopilotit ovat jo osoittaneet sen, että olemme oikealla tiellä ja että maakuntajoukoilla on vetovoimaa. Maakuntajoukkoja ei perusteta korvaamaan jotain nykyistä alueellisessa puolustuksessa, vaan ne tuovat merkittävän uuden lisän koko maan puolustukseen. Emme ole jääneet juoksuhautoihin makaamaan, vaan luomme sellaista puolustusta, joka vastaa nykyajan ja tulevaisuuden turvallisuushaasteisiin, myös ei-sotilaallisiin.


Hyvä juhlaväki,


Suomen asevelvollisuus- ja puolustusjärjestelmä on eurooppalaisittain poikkeuksellinen, mutta korostan, että se on sitä myönteisellä tavalla. Olemme onnistuneet täyttämään kansalliset maanpuolustustarpeemme ottamalla puolustukseemme sekä kansallisia että kansainvälisiä elementtejä. Lopputulos on vaikuttava. Sitä osoittavat poikkeuksellisen korkea maanpuolustustahtomme ja kansainvälisissä operaatioissa reserviläistemme saama tunnustus luottamusta herättämästä toiminnasta.


Reserviläisliitolla ja sen jäsenyhdistyksillä, kuten Pielaveden Reserviläiset Ry:llä, on tärkeä asema reservin tietojen ja taitojen ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Puolustuksemme kannalta on välttämätöntä, että meillä on käytössämme ammattitaitoinen ja motivoitunut reservi jokaisen myös kaikkein vaativimman tilanteen varalle. Työnne suora vaikutus maamme korkeaan maanpuolustustahtoon on kiistaton.


Pielaveden Reserviläiset Ry on jo puoli vuosisataa on tehnyt arvokasta työtä maanpuolustuksen hyväksi. Onnittelen yhdistystä sen merkkipäivän johdosta. Esitän kiitoksen isänmaan hyväksi tehdystä pyyteettömästä työstä. Toivotan yhdistykselle ja sen jäsenkunnalle menestystä tulevissa maanpuolustushaasteissa. Toivotan teille kaikille hyvää alkanutta syksyä.


Palaa otsikoihin