Haku

Puheet 2006

20.05.2006 12:00

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen, alustus sotilaskotiliiton 85-vuotisjuhlaseminaarissa, Kouvolan kaupungintalo

Arvoisa Sotilaskotiliiton puheenjohtaja, kunnioitetut sotilaskotisisaret ja hyvä juhlaväki,


Sotilaskotitoiminnalla on pitkät perinteet lähes koko itsenäisyytemme ajalta, mukaan lukien sotavuodet. Toiminta on alusta asti perustunut vapaaehtoisuuteen ja ollut siten omalta osaltaan luomassa pohjaa vapaaehtoisen maanpuolustustyön laajentamiselle ja avaamassa myösmahdollisuuksia naisten osallistumiselle maanpuolustustehtäviin. Siksi haluan käyttää tätä tilaisuutta hyväksi ja puhua sotilaskotiliiton 85-vuotisjuhlatilaisuudessa vapaaehtoisen maanpuolustustyön tulevaisuudesta.


Vapaaehtoisuus on yhteisvastuun ensimmäinen ilmentymä ja voimavara missä tahansa yhteiskunnallisesti arvokkaassa toiminnassa. Vapaaehtoinen maanpuolustus kaikkien osa-alueineen on voimavara, jota ohjataan varautumaan monenlaisiin uhkatilanteisiin entistä tehokkaammin.


Vapaaehtoisen maanpuolustuksen tulevaisuutta kehitetään valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon 2004 hengessä ja samanaikaisesti puolustusvoimien rakennemuutoksen kanssa siten, että uusittu järjestelmä olisi toiminnassa 1.1.2008.


Selonteko tuo uusia haasteista vapaaehtoiselle maanpuolustukselle. Uudenlaisia siksi, että haasteet korostavat entistä selkeämpää ohjausta ja eri toimijoiden välistä yhteistoimintaa yhteiskunnan voimavarojen tarkoituksenmukaisemmaksi suuntaamiseksi. Sotilaallista maanpuolustusta tukeva vapaaehtoinen maanpuolustus organisoidaan uudelleen siten, että se voi paremmin tukea viranomaisten toimintaa kaikilla tasoilla. Muodostettavat maakuntajoukot ovat tämän järjestelmän kova kärki ja ne liitetään puolustusvoimien sodan ajan joukkoihin.


On hyvä muistaa, että vapaaehtoinen maanpuolustus on paljon muutakin kuin maakuntajoukot. Vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa on kolme ulottuvuutta. Siihen kuuluu vapaaehtoinen maanpuolustustyö, maanpuolustustoiminta ja maanpuolustuskoulutus.


Vapaaehtoinen maanpuolustustyö on aatteellista kansalaistoimintaa. Vapaaehtoisella maanpuolustustyöllä lujitetaan kansalaisten maanpuolustustahtoa ja tuetaan viranomaisten toimia kokonaismaanpuolustuksen tavoitteita ajatellen.


Vapaaehtoisella maanpuolustustoiminnalla puolestaan tuetaan viranomaisten varautumiskykyä muun muassa ylläpitämällä koulutustiloja ja toteuttamalla muita viranomaisten vapaaehtoisjärjestöille antamia tehtäviä. Vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus on viranomaisten ohjaamaa ja tukemaa toimintaa, joka lisää kansalaisten ja eri hallinnonalojen valmiutta toimia häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa


Puolustuksemme kehittämisen linjauksiin sisältyy periaate, jonka mukaan 2010- luvun alueellinen puolustus keskittyy avainkohteiden suojaamiseen ja elintärkeiden toimintojen turvaamiseen. Tähän tarkoitukseen kehitetään erityisiä maakuntajoukkoja.  Henkilöstön rekrytoinnissa otetaan huomioon reserviläisten halu sitoutua vapaaehtoisesti paikallispuolustuksen yksikköön ja harjoitella sen mukana oman kotiseutunsa puolustajana.


Tällä hetkellä on käynnissä nk. pilottivaihe, jonka tarkoituksena on hankkia kokemusta maakuntajoukkojen kouluttamiseen ja perustamiseen niin, että toiminta voidaan laajentaa kaikkiin maakuntiin vuosina 2008 - 2010.

Tavoitetilassa puolustusvoimien maakuntajoukot edistävät puolustusvoimien sodan ajan valmiutta ja merkitsevät parempaa yhteiskunnan toimintavalmiutta normaaliajan häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Maakuntajoukot ovat jatkossa puolustusvoimien ydintoimintaa. Tästä seuraa, että niihin osallistuvalle henkilöstölle ja niiden varustamiselle sekä koulutukseen ja suorituskykyyn asetetaan suuret vaatimukset.


Maakuntajoukkoihin rekrytoidaan oman kotiseutunsa puolustamiseen sitoutuneita reserviläisiä, joilla on paikallistuntemusta ja monialaista osaamista.  Hakeutuminen maakuntajoukkoihin on vapaaehtoista, mutta koulutukseen osallistuminen ja omatoiminen harjoittelu edellyttävät sitoutumista. Päästäkseen mukaan maakuntajoukkoihin reserviläisellä täytyy olla valmiutta kehittää omia sotilaallisia valmiuksiaan sekä ylläpitää poikkeusolojen edellyttämää hyvää fyysistä kuntoa.


Maakuntajoukot, niiden koulutus ja osaamisen kehittäminen ovat haaste puolustusvoimille, joukon toimintaan sitoutuville reserviläisille, yhteistoimintaviranomaisille sekä Maanpuolustuskoulutus ry:lle (MPK:lle). Puolustusvoimat vastaa joukon valinnasta, koulutuksesta, varustamisesta ja johtamisesta. Monipuolinen ja vuosittain tapahtuva koulutus rakentuu kertausharjoituksista, puolustusvoimien vapaaehtoisista harjoituksista ja Maanpuolustus-koulutusyhdistykseltä tilatuista koulutustapahtumista.


Maakuntajoukkojen tehtävät perustuvat puolustusvoimien sodan ajan vaatimuksiin. Maakuntajoukot kuuluvat alueellisiin joukkoihimme ja ovat jatkossa olemaan osa paikallis-puolustusta.  Niiden tehtävät voivat olla myös kohteen-suojaustehtäviä, jotka erinomaisella tavalla sopivat kotiseudun puolustusajatteluun ja turvallisuuden varmis-tamiseen. Pois ei ole suljettu mitään erityistehtävää, vaan joukkoon mahtuu niin aselajijoukkoja tehtävineen kuin perustamisorganisaatioon kuuluvia joukkoja.  Virka-aputehtäviin tehtäviin kouluttaminen vaatii asiantuntemusta. Sen hankkimisessa sekä koulutustilaisuuksien järjestämisessä on suunniteltu käytettäväksi MPK:n osaamista.


Maakuntajoukkojen yhteiskunnallinen tarve on joissakin keskusteluissa kyseenalaistettu. Silloin vedotaan usein siihen, että sotilaat ja vapaaehtoista pelastuspalvelua tuottavat organisaatiot sekoitetaan toisiinsa, jolloin vapaaehtoisista avustusjärjestöistä tulee sotilaallisen toiminnan kohde siinä kuin sotilaistakin. Maakuntajoukkojen yhteiskunnan toimintakykyä tukeva tavoite lähtee tarpeesta kehittää puolustusvoimien virka-apuvalmiutta. Kyseessä ei ole lisätehtävä tai uusi aluevaltaus, vaan puolustusvoimien valmiuden parantaminen lakisääteisten tehtäviensä toteuttamiseksi. Tämä on myös yhteiskuntamme yksi keino varautua tulevaisuuden uhkiin.


Vapaaehtoinen maanpuolustustyö vaatii resursseja, toimitiloja sekä harjoitusalueita. Valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon 2004 linjausten toimeenpanemiseksi puolustusministeriö on perustanut poikkihallinnollisen toimintakeskustyöryhmän. Toimintakeskusten kehittäminen nähtiin välttämättömäksi toteuttaa yhdessä vapaaehtoisjärjestöjen, kuntien ja muiden halukkaiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena on vapaaehtoisen koulutuksen ja harrastustoiminnan mahdollistaminen, yhteistoiminnan helpottaminen ja synergiaetujen saavuttaminen.


Työryhmän tehtävänä on selvittää ja antaa suosituksia vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintakeskusten ja kaikkiin maakuntiin ulottuvan toimintakeskusverkoston muodostamiseksi vuoden 2007 loppuun mennessä. Toimintakeskuksina voisivat toimia esimerkiksi puolustusvoimien joukko-osastojen, pelastusviranomaisten, kuntien tai järjestöjen tähän tarkoitukseen osoittamat rakennukset, toimitilat ja harjoitusalueet.


Vapaaehtoisen maanpuolustuksen roolin kasvaminen edellyttää parlamentaarisen ohjauksen kehittämistä. Tämä toteutuu Vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnan roolin kehittämisellä ja alueellisten neuvottelukuntien perustamisella. Puolustusministeriöllä on tässä, kuten muillakin maanpuolustuksen sektoreilla eri hallinnonaloja kattava ja tukeva koordinointirooli.


Puolustusministeriön asettama varatuomari Jukka Pasasen johtama toimikunta on laatinut esityksen vapaaehtoisen maanpuolustustyön uudelleenorganisoinnin edellyttämistä lainsäädäntötoimista. Toimikunta jätti ehdotuksensa vapaaehtoista maanpuolustusta koskevaksi lainsäädännöksi 16.2.2006. Tämä työ vaikuttaa keskeisesti koko vapaaehtoisen maanpuolustustyön toimintakentän ja toimintakeskusverkoston suunnitteluun. Vapaaehtoinen maanpuolustus tarvitsee oman lain, jossa määritellään toiminnan perusta. Laissa tulee määritellä vapaaehtoistoiminnan suhde asevelvollisuuteen ja viranomaistoimintaan sekä toimintaan osallistuvien kansalaisten oikeudet ja velvollisuudet.


MPK antaa jatkossa vapaaehtoista koulutusta puolustusvoimien reserville. Koulutus yksilöihin kohdistuneena tuo lisäarvoa ensisijassa sodan ajan reservin henkilökohtaisiin taitoihin. Puolustusvoimien maakuntajoukkojen tulevaisuuden koulutusjärjestelmässä on nähty uudenlaisia haasteita, joista MPK voisi ottaa vastuuta. Tavoitetilassa MPK on puolustusvoimien strateginen kumppani. MPK:n asema on otettu huomioon vapaaehtoisen maanpuolustuksen lakia laadittaessa. Siinä esitetään nykyisen Maanpuolustuskoulutus ry:n muuttamista julkisoikeudelliseksi yhdistykseksi.


Maanpuolustusjärjestöjen toiminta muodostaa merkittävän osan tuloksekkaan maanpuolustustoiminnan edellytyksistä. Järjestöjen osuus korostuu tiedottamisessa, rekrytoinnissa, osaavien kouluttajien tarjonnassa ja heidän osaamisen kehittämistarpeidensa kartoittamisessa.  Järjestöjen ihmisiä tarvitaan yhteiskuntasuhteiden ylläpidossa ja verkostojen luomisessa sekä palveluiden tuottamisessa.


Naisten mahdollisuudet osallistua maakuntajoukkojen toimintaan tulee myös määritellä. Vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneet naiset voidaan sijoittaa joukkoihin siinä kuin miehetkin. Muiden osalta osallistuminen tulee kysymykseen lähinnä tukitehtävissä. Yksityiskohtainen suunnittelu on tällä saralla vasta käynnistynyt. Erilaisia tehtäviä myös arjen turvallisuuden varmistamiseksi on runsaasti tarjolla. Näillä vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestelyillä lujitetaan kansalaisten maanpuolustustahtoa, tuetaan viranomaisia toimia, varautumista sekä kansalaisten valmiuksia huolehtia omasta ja läheistensä turvallisuudesta tulevaisuudessa


Sotilaskotiliiton, sotilaskotiyhdistysten ja puolustushallinnon keskinäinen yhteistyö on historiallinen perinne ja olennainen osa maanpuolustustamme. Jokaisen sotilaskotityöhön osallistuvan sotilaskotisisaren työ on merkittävää ja puolustusvoimien rauhan ajan koulutustehtävien hoitamisen kannalta erittäin arvokasta. Sotilaskotityö ei pääty poikkeusoloissa edes sen pahimmassakaan vaihtoehdossa, vaan se jatkuu esimerkiksi kanttiinitoimintana. Vapaaehtoisen maanpuolustustyön kehittäminen vahvistaa sotilaskotityön arvoa ja tukee teidän, arvoisat sotilaskotisisaret, tekemäänne suurenmoista työtä.


Lopuksi haluan onnitella 85-vuotisjuhlaansa viettävää sotilaskotiliittoa ja kiittää toimintaan osallistuvia sisaria arvokkaasta maanpuolustustyöstä.


Palaa otsikoihin