Haku

Puheet 2000

05.12.2001 17:31

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam juhlapuheessaan Reserviupseerikoululla 4.6.2000, RUK-80 vuotta

RUK 80-vuotta, 4.6.2000 Juhlapuhe Reserviupseerikoululla Puolustusministeri Jan-Erik Enestam Arvoisa juhlaväki, hyvät naiset ja herrat, Ärade åhörare, mina damer och herrar, Aivan ensimmäiseksi haluan onnitella 80-vuotiasta Reserviupseerikoulua.

Olen erittäin iloinen siitä, että olemme vaimoni kanssa saaneet kunnian olla täällä tänä juhlapäivänä teidän kanssanne. Reserviupseerikoulu palauttaa aina mieliin hienoja muistoja. Vaimolleni ja minulle yhteisenä RUK-muistona on reserviupseerikurssin 124 ikimuistettava kurssijuhla 10.6.1967 eli lähes päivälleen kolmekymmentäkolme vuotta sitten.

Reserviupseerikoulu on kantanut merkittävän vastuun suomalaisesta johtamiskoulutuksesta. Reserviupseerikoulu lienee ainoa johtamistaitoon erikoistunut suomalainen opinahjo, joka voi ilmoittaa kouluttaneensa yli 153 000 henkilöä. Tällä työllä on ollut ja tulee edelleen olemaan tärkeä merkitys koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Merkille pantavaa on myös, että reserviupseerikoulutusta on meillä aina laajasti arvostettu. Yhtenä syynä on varmasti se seikka, että Reserviupseerikoulun kasvatit ovat osanneet vastuunkantamisen jalon taidon. Tästä kaikkein kovimman esimerkin ovat antaneet he, joiden osaksi tuli puolustaa maatamme sotiemme aikana. He antoivat maamme puolesta kalliin uhrin. Tässä tilastot puhuvat karua kieltään: reserviupseerien tappioprosentti oli sotaan osallistuneiden henkilöstöryhmien korkein. Sotiemme veteraanien ansiosta meillä jälkipolvilla on tänään itsenäinen ja vapaa Suomi.

Ansvaret för den finländska ledarskapsutbildningen har till betydande del burits av Reservofficersskolan. Av de finländska läroanstalter som är specialiserade på ledarskap är Reservofficersskolan förmodligen den enda som har utbildat över 153 000 personer. Det här arbetet har haft och alltjämt kommer att ha stor betydelse för hela det finländska samhället. Det är också skäl att framhålla, att Reservofficersskolan alltid har värderats högt hos oss. En orsak är säkert, att Reservofficersskolans elever har lärt sig den ädla konsten att bära ansvar. Det främsta exemplet på detta har givits av dem på vars lott det föll att försvara vårt land under krigen. Det offer som dessa krigare gav vårt land var synnerligen dyrbart. Statistiken talar sitt karga språk: av de stupade inom olika personalgrupper var reservofficerarnas procentuella andel störst. Det är våra krigsveteraners förtjänst att vi, de efterlevande släktena, i dag har ett självständigt och fritt Finland.

Veteraanien meille pelastamaa perintöä vaalitaan muun muassa harjoittamalla vastuullista ja luotettavaa puolustuspolitiikkaa. Puolustuspolitiikan tavoitteena - yhdessä ulkopolitiikan kanssa - on pitää Suomi kriisien ulkopuolella. Tavoitteena on myös antaa perusteet ja valmiudet Suomen puolustamiseksi. Puolustuspolitiikan kovan ytimen, kotimaan puolustuksen, suunnittelu, kehittäminen ja toteuttaminen kuuluu luonnollisesti puolustusvoimien päätehtäviin.

Arvoisat kuulijat,

Euroopan Unioni on Balkanin oppitunnin jälkeen aloittanut oman kriisinhallintakykynsä luomisen. Tavoitteena on luoda noin 50 000 - 60 000 sotilaan joukkopooli, josta unionimaat voisivat koota itsenäiseen toimintaan kykenevän kriisinhallintajoukon. Jokainen kriisi, ja erityisesti jokainen eurooppalainen kriisi, on uhka myös Suomen turvallisuudelle. Siten on myös Suomen etujen mukaista yhdessä muiden EU-maiden kanssa ennaltaehkäistä eurooppalaisten kriisien syntyä ja rajoittaa niiden laajentumista. Tämän asian ovat muun muassa Balkanilla palvelleet suomalaiset upseerit, niin aktiivi- kuin reserviupseerit, hyvin ymmärtäneet. Rauhanturvaajamme puolustavat Suomea sen turvallisuuden ulko- ja keskikehällä.

Suomen valmiutta osallistua YK:n tai ETYJ:n valtuuttamiin eurooppalaisiin kriisinhallintaoperaatioihin kehitetään osallistumalla NATOn rauhankumppanuus eli Partnership for Peace -ohjelmaan. Sen avulla hankitaan arvokasta tietoa ja kokemuksia, joita voidaan hyödyntää myös kansallisen maanpuolustuksen kehittämisessä.

Puolustuskykymme uskottavuuden perustana on kansalaisten puolustustahto. Tuskin missään epäillään, etteivätkö suomalaiset olisi valmiit puolustamaan maataan. Tästä on annettu vahvaa näyttöä läpi vuosisatojen. Tehtyjen tutkimusten perusteella 80 prosenttia kansastamme on valmis puolustamaan maataan ase kädessä, vaikka taistelun lopputulos olisi epävarma. Luku on kansainvälisten vertailujen huippuluokkaa.

Puolustuksemme uudistaminen, rakennemuutos, sopeuttaa puolustusvoimat kylmän sodan jälkeiseen tilanteeseen sekä vahvistaa puolustuskykyämme. Ilmavoimien uudet hävittäjät, maavoimien valmiusyhtymät ja voimakas laadullinen kehittäminen sekä puolustusjärjestelmämme toiminnallinen uudistaminen osoittavat Suomen halun ja valmiuden ylläpitää itsenäistä puolustusta muuttuvassa toimintaympäristössä. Puolustusvoimien tärkeimpänä tehtävänä säilyy valtakunnan turvallisuuden ja itsenäisyyden puolustaminen. Koko maata puolustetaan kaikissa olosuhteissa. Tätä tehtävää varten puolustusvoimilla on oltava käytettävissään riittävästi henkilöstöä. Käytössä oleva yleiseen asevelvollisuuteen perustuva kaaderijärjestelmä huomioi parhaiten valtakuntamme tarpeet ja käytettävissä olevat resurssit. Järjestelmämme asettaa suuria haasteita kadetti- ja opistoupseeristolle mutta erityisen vaativa se on reserviupseeristolle. Siksi on erityisen tärkeää panostaa reserviupseerikoulutukseen ja sen edelleen kehittämiseen.

Yleinen asevelvollisuus on ollut maamme turva vuosisatamme synkimpinäkin hetkinä. Sen ovat sotiemme veteraanit osoittaneet. Historiallinen perspektiivi antaa pohjaa demokraattisen perinteemme merkityksen ymmärtämiselle. Yleinen asevelvollisuus on osa tätä perinnettä. Jo yli 80 vuoden ajan jokainen Suomen mies on ollut asevelvollinen ja oikeutettu osallistumaan maamme puolustamiseen. Yleinen asevelvollisuus on merkittävä kansaa yhdistävä tekijä. On mielestäni tärkeää, että mahdollisimman moni nuori palvelee varusmiehenä. Varusmiehille on turvattava tasa-arvoinen asema siviilipalvelusmiehiin nähden sekä palveluksen aikana että opintoihin ja työelämään hakeuduttaessa. Niinikään yleisen asevelvollisuuden ja varusmiespalveluksen perusteet on säilytettävä vankkana, kun kehitetään asepalveluksesta kieltäytyneiden asemaa. Jos kyseenalaistetaan yleinen asevelvollisuus ja varusmiespalvelus, kyseenalaistetaan koko nykyinen turvallisuusjärjestelmämme.

Tulevaisuuden haasteet eivät kohdistu vain yleiseen asevelvollisuuteen vaan myös puolustusvoimien kykyyn antaa tehokasta sotilaskoulutusta ja ylläpitää reservimme taistelukykyä. Tässä korostuu oikeiden henkilövalintojen ja johtajakoulutuksen merkitys. Reserviupseerien ammattitaito, fyysinen suorituskyky ja motivaatio on kyettävä pitämään heidän tehtäviensä edellyttämällä tasolla. Reserviupseeriston on kyettävä täyttämään tärkeä paikkansa kenttäarmeijassa vaativimmallakin hetkellä, jos niin tarvitaan.

Reserviupseerien sodan ajan tehtävien edellyttämä sotilaskoulutus on jatkuvan kehitystyön alla. Nykyaikainen yhä teknistyvämpi ja kiivastempoisemmaksi muuttunut sodankäynti edellyttää yhä syvempää tietämystä ja asioiden hallintaa. On hallittava suuria kokonaisuuksia ja toisaalta myös pieniä yksityiskohtia. Emme myöskään voi unohtaa aina ratkaisevan tärkeässä asemassa olevaa johtamistaitoa ja sen edellyttämää tietotaitoa. Tästä seuraa suuret vaatimukset reserviupseerien koulutukselle ja erityisesti ammattitaidon ylläpidolle. Onhan koulutusaika kuitenkin suhteellisen lyhyt koko asevelvollisuusaikaan nähden. Mielestäni reserviupseereille olisikin harkittava vapaaehtoisuuteen perustuvia kurssimuotoisia jatkokoulutusmahdollisuuksia joko puolustusvoimien piirissä tai vapaaehtoiseen maanpuolustusjärjestelmään tukeutuen.

Bästa festpublik!

Finland har aldrig haft råd att förhålla sig lättsinnigt till sin säkerhet. Oberoende av hur vår säkerhetspolitiska situation för ögonblicket ser ut måste vårt försvar alltid vara trovärdigt. Det finländska försvarets trovärdighet är sammansatt av många olika faktorer, bland vilka medborgarnas försvarsvilja och den allmänna värnplikten är grundläggande. Inte ens den bästa tekniken eller materielen kan erbjuda en trovärdig försvarsförmåga om inte de som skall använda resurserna visar prov på försvarsvilja och skicklighet. Dessa användare behöver i sin tur ledare. Reservofficersskolan och "rukkis anda" behövs också i framtiden. Snar kommer ni som nu är reservofficerselever att ta er del av ansvaret när det gäller att upprätthålla trovärdigheten i vårt försvar. Ansvaret är inte lätt, men de som bär det har allt skäl att känna stolthet. Det är finländarna själva som bäst kan försvara Finland. Nu är det er tur att föra budskapet vidare till kommande generationer och nya reservofficerselever.

Hyvä juhlaväki,

Suomella ei ole koskaan ollut varaa suhtautua turvallisuuteensa kevein mielin. Olipa turvallisuuspoliittinen tilanteemme millainen tahansa, on selvää, että puolustuksemme on aina oltava uskottavaa. Suomen puolustuksen uskottavuus on monien tekijöiden summa, jossa kansalaisten puolustustahto ja yleinen asevelvollisuus ovat ratkaisevan tärkeässä asemassa. Paraskaan tekniikka tai kalusto ei tarjoa uskottavaa puolustuskykyä ilman maanpuolustustahtoista ja taitavaa käyttäjäänsä. Käyttäjät taas tarvitsevat johtajansa. Reserviupseerikoulua ja ''rukin henkeä'' tarvitaan siis edelleen. Pian te, nykyiset reserviupseerioppilaat, tulette ottamaan osanne vastuusta puolustuksemme uskottavuuden ylläpidosta. Se taakka ei ole kevyt, mutta sitä kantaessaan tuntee ylpeyttä. Suomalaiset puolustavat Suomea parhaiten. Viekää sitä viestiä eteenpäin tuleville polville ja uusille rukkilaisille.

Lopuksi haluan vielä kerran toivottaa Reserviupseerikoululle, sen henkilökunnalle ja oppilaskunnalle meidän kaikkien aikaisempien reserviupseerikurssien oppilaiden puolesta mitä parasta onnea ja menestystä.

Palaa otsikoihin