Pressmeddelanden och nyheter
Exporten av försvarsmateriel ökade 2023
Försvarsministeriet har publicerat en rapport om exporten av försvarsmateriel 2023. Rapporten innehåller statistiska uppgifter om både beviljade exporttillstånd och genomförd export. Försvarsministeriet bevil-jade år 2023 sammanlagt 355 tillstånd för permanent export och överföring av försvarsmateriel till 56 län-der.
Det sammanlagda värdet av beviljade permanenta export- och överföringstillstånd uppgick till 667 miljo-ner euro, vilket är mer än någonsin tidigare och över 450 procent mer än 2022. Regionalt sett beviljades flest tillstånd inom Europa. De egentliga exporterna genomförs i regel under de närmaste åren efter att exporttillståndet beviljats.
Sett till de enskilda länderna beviljades flest tillstånd till Slovakien, Japan och Ukraina. Slovakiens och Ja-pans andelar består i huvudsak av tillstånd för fordon och den teknik som behövs för att tillverka dem. Ukraina beviljades flest tillstånd för skyddsprodukter.
Årsrapporten om export av försvarsmateriel gäller kommersiell export. Rapporten innehåller inte inform-ation om det försvarsmateriel som Finland tillhandahållit Ukraina i form av internationellt bistånd. För kommersiell export till Ukraina beviljades 25 tillstånd.
Värdet av de genomförda exporterna uppgick till 192 miljoner euro år 2023, vilket är över 50 procent mer än året innan. De tre största målländerna var Sverige, Lettland och Litauen. Exporten till Sverige och Lett-land bestod huvudsakligen av bepansrade fordon och ammunition. Exporten till Litauen bestod i huvud-sak av sprängämnen och patroner. Regionalt sett skedde den klart största delen av exporten till Europe-iska unionens medlemsstater. Över 85 procent av all export gick till Europa.
Vid tillståndsprövningen iakttas alltid en helhetsbedömning av enskilda fall som baserar sig på den nation-ella lagstiftningen och internationella förbindelser som är förpliktande för Finland. En viktig roll spelar Europeiska unionens råds gemensamma ståndpunkt 2008/944/Gusp om fastställande av gemensamma regler för kontrollen av export av militär teknik och krigsmateriel samt Vapenhandelsfördraget. Till-ståndsansökningarna behandlas i en förvaltningsövergripande exportarbetsgrupp, där utrikesministeriet svarar för den utrikes- och säkerhetspolitiska bedömningen.
Årsrapporten om exporten av försvarsmateriel 2023 finns i sin helhet på försvarsministeriets webbplats.
Ytterligare information om årsrapporten ges av Riikka Pitkänen, konsultativ tjänsteman, försvarsministe-riet, tfn 0295 140 054.