Sök

Vad är JEF?

Konceptet JEF, det vill säga Joint Expeditionary Force som leds av Storbritannien, är en multilateral ram för försvarssamarbete som omfattar tio länder – Nederländerna, Island, Storbritannien, Lettland, Litauen, Norge, Sverige, Finland, Danmark och Estland – och som Finland anslöt sig till sommaren 2017 samtidigt som Sverige. Island anslöt sig som den senaste medlemmen i april 2021.

Syftet med samarbetet är att utveckla de deltagande ländernas militära beredskap, förebygga olika kriser och vid behov agera tillsammans i krissituationer. JEF:s huvudsakliga verksamhetsmiljö är Nordeuropa och Östersjöregionen.

I JEF:s gemensamma övningar utvecklar man samarbetsförmågan. Ramen för samarbetet kan användas för att stödja till exempel FN:s, Natos eller EU:s insatser. För varje uppgift och situation bildas alltid en skräddarsydd trupp, och varje land beslutar om sitt eventuella deltagande själv och i enlighet med sin egen nationella lagstiftning.

Samarbetet och dess former utvecklas kontinuerligt. I juni 2021 undertecknade JEF-ländernas försvarsministrar i Helsingfors ett politiskt styrdokument som ska styra den militära verksamheten och som kompletterar JEF:s samförståndsavtal från 2018. JEF är en grupp likasinnade länder som vid behov snabbt kan agera.

Riktlinjerna för Finlands deltagande i Joint Expeditionary Force (JEF)-styrkans verksamhet har också fastställts i statsrådets försvarsredogörelse.

Politiskt styrdokumentet


I denna avdelning

Ministeriets övriga ansvarsområden