Sök

Utgångspunkter

Sverige har en stark ställning som Finlands närmaste bilaterala partner i försvarssamarbete. Samarbetet mellan länderna utvecklas utifrån en lång historia, gemensamma värderingar och dagens många olika förbindelser samt starkt integrerade ekonomier.

Finland och Sverige bedömer sin säkerhetsmiljö i stort sett från samma utgångspunkter. På grundval av detta ligger det i Finlands intresse att fördjupa det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet och försvarssamarbetet med Sverige.

Under de senaste åren har Finland och Sverige intensifierat sitt bilaterala försvarssamarbete. I det förändrade säkerhetsläget accentueras vikten av ett försvarssamarbete mellan Finland och Sverige i syftet att stärka bägge ländernas försvar. Försvarssamarbetet med Sverige ska fördjupas ytterligare. Det faktum att båda länderna har beslutat ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato öppnar en möjlighet att i framtiden utveckla samarbetet också inom ramen för alliansens gemensamma försvar.

Finland och Sverige har ett tätt försvarssamarbete också i andra sammanhang än inom den bilaterala ramen. Ett exempel på detta är den trepartsförklaring om fördjupat försvarssamarbete som antogs i september 2020 mellan Finland, Sverige och Norge. Dessutom har Finland, Sverige och Förenta staterna ett tätt trilateralt samarbete.

Det intensivare försvarssamarbetet mellan våra länder ersätter inte Finlands övriga multinationella eller bilaterala försvarssamarbete, utan kompletterar det. Båda länderna har ett tätt försvarssamarbete också med sina andra internationella partner. 

Målsättning

I Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse (2020), försvarsredogörelsen (2021) och redogörelsen om förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön har riktlinjer stakats ut för de finska målen gällande samarbetet med Sverige.

Samarbetet med Sverige grundar sig på förtroende och långsiktigt arbete länderna emellan. Försvarssamarbetet med Sverige syftar till att stärka säkerheten i Östersjöregionen samt Finlands och Sveriges försvar. Försvarssamarbetet omfattar fredstid, kriser, konflikter och krigstid. Ramen för detta samarbete utgörs av samförståndsavtalet om försvarssamarbete mellan Finlands och Sveriges regeringar (2018).

Finlands och Sveriges försvarssamarbete omfattar en operativ planering i alla situationer. Ett exempel på detta är utövandet av rätten till kollektivt självförsvar enligt artikel 51 i FN-stadgan. Ytterligare områden där samarbetet ska fördjupas är bland annat lägesbildssamarbetet, samanvändningen av logistik och infrastruktur, värdlandsstödsarrangemangen, övervakningen och tryggandet av den territoriella integriteten samt samarbetet som gäller försvarsmateriel och försvarsindustri. Finlands mål är att skapa sådana permanenta förutsättningar för militärt samarbete och gemensamma insatser mellan Finland och Sverige som gäller under alla förhållanden. För fördjupandet av försvarssamarbetet ställs inga restriktioner på förhand.

Den samverkansförmåga som planerats, byggts upp och övats under fredstid syftar till att Finland och Sverige under alla omständigheter tillsammans kan vidta försvarsåtgärder utifrån förhandsplaneringen och de förutsättningar man skapat.

I praktiken

Försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige på praktisk nivå är omfattande och i synnerhet den gemensamma övningsverksamheten är livlig. Övningssamarbetet mellan Finland och Sverige omfattar alla försvarsgrenar och ministerienivån. Coronapandemin har lett till vissa förändringar i övningsverksamheten, men man har ändå kunnat genomföra övningar inom alla försvarsgrenar, såsom arméns NORTHERN FOREST, marinens SWENEX och flygvapnets nordiska övningar ARCTIC CHALLENGE EXERCISE och ARCTIC FIGHTER MEET.

Finland och Sverige övar tillsammans såväl på land, och till havs, som också i luften. Bild: Försvarsmakten

Med anledning av det förändrade säkerhetsläget påskyndas om möjligt tidsplanen för de områden där det bilaterala samarbetet ska fördjupas. Det rådande säkerhetsläget har snabbat upp utvecklingen av bland annat värdlandsstödsarrangemangen mellan Finland och Sverige under 2022 som ett led i det fördjupade försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige. Finland och Sverige undertecknade ett samförståndsavtal om värdlandsstöd sommaren 2022. För närvarande utreds dessutom möjligheten att utvidga samarbetet så att det omfattar övervakning och tryggande av den territoriella integriteten.


I denna avdelning

Ministeriets övriga ansvarsområden