Målet för försvarsministeriets säkerhetsverksamhet är att inom förvaltningsområdet skapa och upprätthålla en säkerhetskultur av hög nivå som ledningen har förbundit sig till på alla nivåer. Fokus ligger på förutseende verksamhet och förvaltningsområdet förutsätts agera i enlighet med säkerhetsprinciperna. Avsikten är att identifiera de hot som riktar sig mot säkerheten och sårbarheter i verksamheten, och minimera eller eliminera de uppskattade riskerna.
Organisationssäkerhet
Med organisationssäkerhet avses alla de åtgärder genom vilka organisationens personal, uppgifter, material och tekniska infrastruktur samt miljö tryggas. Genom organisationssäkerheten säkerställs kontinuiteten i organisationens verksamhet i alla situationer.
Försvarsministeriet leder organisationssäkerheten inom sitt förvaltningsområde och säkerställer att verksamheten har de resurser som krävs och att författningarna är aktuella.
Teknisk säkerhet
Med teknisk säkerhet avses säkerhet i fråga om explosiva varor, elektricitet, joniserande och icke-joniserande strålning, kemikalier, tryckbärande anordningar, specialfordon, fartyg och luftfarkost samt transport av farliga ämnen.
Försvarsministeriet styr och övervakar försvarsförvaltningens tekniska säkerhet, sörjer för att författningsgrunden för den är aktuell och deltar i det internationella samarbetet på området.
Utsedd säkerhetsmyndighet (DSA, Designated Security Authority)
Försvarsministeriet är en sådan utsedd säkerhetsmyndighet som avses i lagen om internationella förpliktelser som gäller informationssäkerhet (588/2004). Till dess uppgifter hör att styra och övervaka att internationell säkerhetsklassificerad information skyddas inom försvarsförvaltningen i enlighet med bestämmelser och föreskrifter. Denna uppgift framhävs förutom i annat internationellt samarbete särskilt i försvarsmaktens internationella projekt. Säkerhetsdokumenten för avtalen i fråga om sådana projekt granskas eller godkänns av FSM DSA. I sin DSA-uppgift deltar försvarsministeriet i internationella forum för säkerhet och i kommittéarbete bland annat inom Europeiska unionen och Europeiska rymdorganisationen.
Den nationella säkerhetsmyndighet (NSA, National Security Authority) som finns vid utrikesministeriet styr och övervakar att internationell säkerhetsklassificerad information som lämnats till Finland skyddas och behandlas på behörigt sätt. I denna uppgift styr den också utsedda säkerhetsmyndigheters verksamhet. Förutom försvarsministeriet är också huvudstaben, skyddspolisen och Transport- och kommunikationsverket (NCSA, National Communications Security Authority) utsedda säkerhetsmyndigheter. De ovan nämnda ansvariga aktörerna och deras uppgifter definieras i lagen om internationella förpliktelser som gäller informationssäkerhet (588/2004).
Den nationella säkerhetsmyndigheten upprätthåller ett verktyg för informationssäkerhetsauditering (KATAKRI) som myndigheterna kan använda när de bedömer den berörda organisationens förmåga att skydda myndighetens sekretessbelagda information.
Ytterligare information ges av säkerhetsdirektör Kai Knape (förnamn.efternamn(a)gov.fi).