Försvarssamarbetet mellan de fem nordiska länderna (Nordic Defence Cooperation, Nordefco) har under de senaste åren fördjupats betydligt i synnerhet i och med Finlands och Sveriges Natomedlemskap. En tät och omfattande dialog med de nordiska länderna är viktig för Finland. Inom ramen för Nordefco bedrivs försvarssamarbetet bland annat inom områdena operativ planering, försvarspolitisk dialog, kapacitetsutveckling, försörjningsberedskap, stärkande av försvarsindustrin samt militär rörlighet. Det viktigaste målet för det nordiska försvarssamarbetet är att ländernas försvarsmakter som egen grupp och tillsammans med de andra allierade ska kunna genomföra gemensamma insatser i alla lägen. Det nordiska samarbetet stöder och kompletterar Nato, och ländernas förmåga att samarbeta stärker hela alliansen.
Historien, värderingarna, den gemensamma verksamhetsmiljön och samhällsstrukturerna binder de nordiska länderna tätt samman. Nordefco grundades 2009 när de tidigare nordiska försvarssamarbetsforumen och det praktiska samarbetet samordnades genom försvarsministrarnas beslut. Rysslands invasion av Ukraina och den påföljande förändringen i säkerhetsläget i Europa har haft en betydande inverkan på det nordiska försvarssamarbetet. Finlands och Sveriges ansökan om medlemskap i Nato och Danmarks beslut att delta i EU:s försvarssamarbete skapade förutsättningar för en betydande fördjupning av samarbetet.
Ordförandeskapet i Nordefco cirkulerar årligen mellan Finland, Norge, Sverige och Danmark. Finland är ordförande för Nordefco 2025. Ordföranden ska leda och utveckla samarbetet enligt Nordefcos långsiktiga mål. Fokus under Finlands ordförandeskap kommer att ligga på genomförandet av det nordiska försvarssamarbetets politiska styrdokument, Nordefcos nya vision. Visionen ska styra det nordiska försvarssamarbetet fram till 2030.