Försvarsministeriet har inlett ett riksomfattande projekt som på ett nytt sätt integrerar främjandet av fysisk aktivitet och funktionsförmåga i uppbåden. Målet är att stödja och uppmuntra unga män i uppbådsåldern och kvinnor som söker sig till frivillig militärtjänst till en mer motionsinriktad livsstil och bättre funktionsförmåga – både inför tjänstgöringen och det fortsatta livet.
Projektet för att främja fysisk aktivitet och funktionsförmåga som en del av innehållet i uppbåden är en del av statsrådets program Finland i rörelse, som syftar till att öka den fysiska aktiviteten bland alla åldersgrupper.
Varför är detta projekt viktigt?
Den fysiska konditionen hos unga vuxna har försämrats under de senaste årtiondena. Uthållighets- och muskelkonditionsresultaten bland personer i uppbådsåldern har försämrats och samtidigt har övervikt blivit vanligare. Denna utveckling påverkar de ungas allmänna välbefinnande och ork.
God fysisk funktionsförmåga är en viktig resurs för varje ung person. Den hjälper dig att orka i studierna och arbetslivet, stöder den psykiska hälsan och förebygger många sjukdomar. En tillräckligt god fysik med tanke på beväringstjänsten hjälper personer att anpassa sig till tjänstgöringen, minskar risken för att tjänstgöringen avbryts och förebygger belastningsskador. En funktionsduglig reserv är också en viktig del av Finlands försvarsförmåga.
Satsningar på de ungas rörlighet och funktionsförmåga under uppbådet stöder deras välbefinnande på lång sikt och främjar folkhälsan.
Tidsram och finansiering
De nya verksamhetsmodellerna för projektet pilottestas och utvecklas under 2025–2026. Målet är att utvidga och etablera verksamhetsmodellerna så att de blir en riksomfattande, bestående praxis som är en del av uppbådsprocessen.
Projektets totala budget för 2025–2026 är 2 miljoner euro (1 miljon euro/år), som ska finansieras med anslag ur programmet Finland i rörelse.
Ett omfattande samarbetsnätverk garanterar att målen uppnås
Projektet genomförs i nära samarbete med flera aktörer:
- Försvarsförvaltningen det vill säga försvarsministeriet och försvarsmakten (huvudstaben, arméstaben, regionbyråerna) ansvarar för samordningen av projektet och genomförandet av uppbådsprocessen.
- Försvarsutbildningsföreningen erbjuder bland annat kurser med temat i gott fysiskt skick till armén.
- De regionala idrottsorganisationerna ansvarar för individuell motionsrådgivning och motionshandledning.
- Kommunerna och läroanstalterna är viktiga partner när det gäller att erbjuda lokala motionsmöjligheter och nå unga.
- Andra aktörer är bland annat UKK-institutet (forskningssamarbete), Aikalisä!-verksamheten (uppsökande ungdomsarbete) och privata företagare inom motionsservice.
De viktigaste åtgärderna i projektet
Unga erbjuds mångsidiga verktyg och stöd för att främja sin egen kondition och sitt eget välbefinnande:
- Kartläggning av funktionsförmågan: Med hjälp av en enkät om funktionsförmågan som genomförs vid uppbåden får den unga information om sin egen funktionsförmåga och personlig respons för att utveckla den.
- Motionsrådgivning och motionshandledning: Sakkunnig och motiverande rådgivning erbjuds vid uppbåden och därefter i samarbete med regionala idrottsorganisationer och Försvarsutbildningsföreningen. Målet är att hjälpa var och en att hitta lämpliga sätt att röra sig.
- Mobilapplikationen MarsMars: MarsMars-applikationen, som utvecklats av försvarsmakten, fungerar som personlig träningsguide och motiverande faktor. Applikationen utvecklas under projektets gång så att den bättre kan betjäna unga.
- Motionssedel: I pilotområden och senare på riksnivå erbjuds personer i uppbådsåldern en motionssedel med hjälp av vilken man kan skaffa lokala motionstjänster och pröva olika grenar.
- Webbkommunikation: Det skapas en tydlig webbplats som samlar information, tjänster och tips om motion, hälsa och beredskap inför tjänstgöring.
- Samarbete med lokala aktörer: Vi samarbetar intensivt med kommuner, idrottsföreningar och företag för att unga ska ha tillgång till mångsidiga motionsmöjligheter med låg tröskel.
- Forskningssamarbete: Möjligheten att utnyttja uppbåden som en del av den riksomfattande undersökningen LIITU (barns och ungas motionsbeteende i Finland) utreds.
Mer information
Ville Isola, specialsakkunnig, tfn 0295 140 077, fornamn.efternamn(a)gov.fi