Haku

Mielipidetutkimukset

07.05.2003

Tiedotteita ja katsauksia 2/2003

Suomalaisten mielipiteitä Irakin sodasta 22.–24.4.2003

Yli kaksi kolmasosaa suomalaisista ei hyväksy Yhdysvaltojen johtamaa hyökkäystä Irakiin. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) Taloustutkimus Oy:llä teettämän tutkimuksen haastattelut tehtiin 22.-24.4. 2003. Tutkimusajankohtana Irakin sodan suurimmat taistelut olivat ohi. Tiedotusvälineiden Irakin sodasta antaman kuvan luotettavuus on kasvanut. Sitä pitää nyt luotettavana 45 prosenttia kansalaisista, kuukautta aikaisemmin 36 prosenttia. Tasapuolisena sodan käsittelyä joukkoviestimissä pitää 59 prosenttia, Yhdysvaltoja myötäilevänä 23 prosenttia. Kansalaiset ovat seuranneet Irakin sodasta kertovia uutisia aktiivisesti. Seuratuin media on televisio.


Enemmistö suomalaisista ei edelleenkään hyväksy hyökkäystä Irakiin

Enemmistö suomalaisista, 69 prosenttia, ei edelleenkään hyväksy Yhdysvaltojen johtamaa hyökkäystä Irakiin. Naisista näin ajattelee 78 prosenttia ja miehistä 60 prosenttia. Kuukausi aikaisemmin 76 prosenttia ei hyväksynyt hyökkäystä. Lähes viidennes suomalaisista, 18 prosenttia, pitää Yhdysvaltojen johtamaa hyökkäystä Irakiin hyväksyttävänä, naisista kahdeksan prosenttia ja miehistä 28 prosenttia. Kuukausi aiemmin hyökkäyksen hyväksyi 14 prosenttia, naisista kuusi prosenttia ja miehistä 20 prosenttia.

Kokoomuksen äänestäjien hyväksyntä Irakin sodalle on kasvanut 25 prosentista 36 prosenttiin. Keskustan äänestäjien hyväksyntä on vastaavasti noussut 14 prosentista 25 prosenttiin. Vasemmistoliiton äänestäjistä antaa sodalle nyt hyväksyntänsä yhdeksän prosenttia, kun kuukautta aiemmin sitä ei hyväksynyt kukaan. SDP:n äänestäjistä sodan hyväksyy kutakuinkin sama määrä, 13 prosenttia, kuin kuukautta aiemmin (15 %). (kuva 1)


Tiedotusvälineiden luotettavuus jossakin määrin lisääntynyt

Tiedotusvälineiden antamaa kuvaa Irakin sodasta pitää nyt luotettavana 45 prosenttia kansalaisista, mikä on yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän kuin kuukausi aikaisemmin. Vastaavasti tiedotusvälineiden antamaa kuvaa ei nyt pidä luotettavana 44 prosenttia kansalaisista, kun se kuukautta aikaisemmin oli 51 prosenttia.

Miesten keskuudessa tiedotusvälineiden luotettavuus on noussut kymmenen prosenttiyksikköä 49 prosenttiin ja naisten keskuudessa viisi prosenttiyksikköä 42 prosenttiin. Yli 50-vuotiaat ja eläkeläiset pitävät sodasta annettua kuvaa useammin epäluotettavampana kuin luotettavana. Heidän keskuudessaan myös epävarmuus (eos 22% ja 15%) on suurempi kuin muiden ikä- ja ammattiryhmien kohdalla.

Vasemmistoliiton ja vihreiden äänestäjien mielestä tiedotusvälineiden sodasta saadun kuvan luotettavuus on laskenut: vihreiden äänestäjistä nyt 47 prosenttia ja Vasemmistoliiton äänestäjistä 33 prosenttia pitää tiedotusvälineiden antamaa kuvaa luotettavana. Kuukautta aiemmin 52 prosenttia vihreiden äänestäjistä ja 45 prosenttia Vasemmistoliiton äänestäjistä piti kuvaa luotettavana. Muiden kyselyssä mainittujen puolueiden äänestäjien keskuudessa sodasta annetun kuvan luotettavuus on lisääntynyt. Kokoomuksen äänestäjistä 51 prosenttia pitää nyt sodan käsittelyä luotettavana, kun se kuukausi aiemmin oli 37 prosenttia. SDP:n äänestäjistä 46 prosenttia katsoo nyt saavansa luotettavan kuvan, kun kuukautta aiemmin 33 prosenttia oli tätä mieltä. Keskustan äänestäjistä sodasta annettuun kuvaan luottaa nyt 48 prosenttia. Kuukautta aiemmin vastaava luku oli 39 prosenttia.
(kuva 2)


Televisio seuratuin media

Vain kaksi prosenttia kansalaisista ilmoittaa, ettei ole seurannut Irakin sodan käsittelyä tiedotusvälineissä. Lähes 90 prosenttia kansalaisista on seurannut MTV3:n tai YLEn TV-lähetyksistä Irakin sodan käsittelyä. TV Neloselta sodan kulkua seurasi vastaavasti hieman yli puolet kansalaisista. Myös sanomalehdistä kansalaiset ovat seuranneet Irakin sotaa koskevaa kirjoittelua aktiivisesti: valtakunnallisista päivälehdistä 73 prosenttia ja maakunnallisista lehdistä 65 prosenttia kansalaisista. YLEn radiokanavilta Irakin sotaa koskevia ohjelmia on seurannut 60 prosenttia kansalaisista. Iltapäivälehdistä sodan käsittelyä on seurannut myös hieman yli puolet kansalaisista. Paikallisradioista sotaa koskevia ohjelmia on seurannut alle puolet kansalaisista.


Eroja tiedotusvälineiden tasapuolisuudessa

Yli puolet kansalaisista, 59 prosenttia, pitää Irakin sodan käsittelyä yleensä tiedotusvälineissä tasapuolisena. Lähes neljännes kansalaisista, 23 prosenttia, on sitä mieltä, että suomalaiset tiedotusvälineet yleensä ovat myötäilleet Yhdysvaltoja Irakin sodan käsittelyssä. Irakia myötäilevänä käsittelyä pitää viisi prosenttia.

Kun eri tiedotusvälineitä tarkastellaan vain niitä seuranneiden osalta, tasapuolisempina pidetään YLEn television ja radion sotaa käsitteleviä ohjelmia; kaksi kolmasosaa (66% ja 65 %) pitää niitä tasapuolisina. Valtakunnallisia päivälehtiä lukevista 62 prosenttia pitää sodan käsittelyä niissä tasapuolisena, maakunnallisten lehtien lukijoista taas 55 prosenttia. MTV3:n sotaa käsitteleviä ohjelmia pitää tasapuolisena yli puolet, 57 prosenttia. TV Nelosen katsojista lähes puolet, 49 prosenttia, pitää sodasta kertovia ohjelmia tasapuolisina, kun taas iltapäivälehtien kohdalla luku on alempi, 39 prosenttia. (kuvat 3 ja 4)

Iltapäivälehtien lukijoista 39 prosenttia pitää niiden sotaa koskevaa aineistoa Yhdysvaltoja myötäilevänä. Vastaava prosenttiluku valtakunnallisten päivälehtien lukijoista on 23 prosenttia ja MTV3:n seuraajista 26 prosenttia. TV Nelosen osalta luku on 24 prosenttia. Maakunnallisten lehtien ja YLEn televisio-ohjelmien seuraajista vajaa viidennes, 18 prosenttia, pitää sodan käsittelyä Yhdysvaltoja myötäilevänä. YLEn radio-ohjelmien kuuntelijoista näin ajattelee 13 prosenttia. Minkään median osalta olennainen määrä vastaajista ei katsonut niiden myötäilleen Irakia. (kuva 4a)


Näkemyseroja eri puolueiden kannattajien välillä

Kun tarkastellaan Irakin sodan käsittelyä eri tiedotusvälineissä puolueiden kannatuksen mukaan, niin YLEn radiota ja televisiota pidetään tasapuolisempina. Vasemmistoliiton kannattajat katsovat muita useammin YLEn television myötäilleen Yhdysvaltoja (24%). Kokoomuksen kannattajat taas katsovat sekä YLEn television että radion myötäilleen Irakia (8% ja 9%).

MTV3 jakaa mielipiteitä; Vasemmistoliiton kannattajista 48 prosenttia katsoo sen käsitelleen Irakin sotaa tasapuolisesti, 37 prosenttia myötäilleen Yhdysvaltoja ja keskustan kannattajista vastaavasti 54 ja 29 prosenttia. SDP:n kannattajista 66 prosenttia, kokoomuksen 67 prosenttia ja vihreiden 62 prosenttia pitää MTV3:a tasapuolisena. Kokoomuksen kannattajista kahdeksan prosenttia pitää sitä Irakia myötäilevänä.

TV Nelosessa tasapuolisimpana Irakin sodan käsittelyä pitävät vihreiden ja ryhmän muut puolueet kannattajat (68% ja 65%), epäilevämpiä tasapuolisuuden suhteen ovat Keskustan, Vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajat (41%, 49%ja 51%). (kuva 4b)

Vähintään puolet kaikkien tutkimuksessa mainittujen puolueiden kannattajista pitää iltapäivälehtiä Irakin sodan käsittelyssä Yhdysvaltoja myötäilevänä, kun taas ryhmän muut puolueet kannattajien enemmistö pitää niitä tasapuolisina. Kaikkien puolueiden kannattajat arvioivat paikallisradioiden tasapuolisuuden yleisestä tasosta hieman alhaisemmaksi (40 – 55%). Kokoomuksen ja vihreiden kannattajat katsovat muita useammin sekä iltapäivälehtien että paikallisradioiden myötäilevän Irakia. Vähemmän seurattujen tiedotusvälineiden TV Nelosen, iltapäivälehtien ja paikallisradioiden, osalta prosenttijakaumista tehtäviin johtopäätöksiin on
suhtauduttava hieman varovaisemmin.

Lisätietoja tutkimuksesta antavat tutkimusjaoston puheenjohtaja Jorma Hentilä,
(09) 654 217, 040-587 4894 ja MTS:n pääsihteeri Heli Santala, (09) 160 88162,
050-554 9590.



MTS:n toinen Irak-tutkimus tehtiin osana Taloustutkimus Oy:n Telebustutkimusta,
atk-avusteisina puhelinhaastatteluina (CATI) 22.-24.4.2003. Tutkimuksessa haastateltiin 1004 henkilöä. Otos on painotettu iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan kohderyhmää edustavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on kaksi ja puoli prosenttiyksikköä molempiin suuntiin. Poliittinen kanta on saatu kysymällä, mitä puoluetta henkilö oli äänestänyt viimeksi eduskuntavaaleissa. Äänestyskäyttäytymisensä ilmoitti 62 prosenttia vastaajista. Puolue-kannatuksen mukaisessa jakaumassa pienempien puolueiden kohdalla luotettavuus ei ole yhtä hyvä kuin suurten puolueiden. Tässä tutkimuksessa on esitetty kaksi samaa kysymystä kuin MTS:n ensimmäisessä Irak-tutkimuksessa, joka tehtiin 25.–27.3.2003.

Kuva 1 (pdf) (71.1 KB)

Kuva 2 (pdf) (70.3 KB)

Kuva 3 (pdf) (84 KB)

Kuva 4 ja 4a (pdf) (87.3 KB)

Kuva 4b-osa 1 (pdf) (77.1 KB)

Kuva 4b-osa 2 (pdf) (76.6 KB)

Palaa otsikoihin