Haku

Tiedotteet 2017

11.05.2017 11:30

Tutkijanäkemys: Puolustuksen ylläpito yksin on entistä vaikeampaa

Puolustuspolitiikan rooli maamme turvallisuuspolitiikassa on muuttunut, tutkijat arvioivat. Kun aiemmin turvallisuuspolitiikka koostui ulkopolitiikasta sekä kansallisesta puolustuspolitiikasta, on tilanne nyt toinen. Puolustuspolitiikan kansainvälistä puolta ja ulkopolitiikkaa on aiempaa vaikeampi erottaa toisistaan.

Mitä pidemmälle on edetty, sitä enemmän puolustuksen osuus on turvallisuuspolitiikassa korostunut. Nykyisen turvallisuuspolitiikan pilarimallissa on kaksi jalkaa; kotimainen puolustuskyky ja läntinen verkosto. Näin arvioi YTM Matti Pesu raportissaan Koskiveneellä kohti valtavirtaa, joka julkistettiin 11.5.2017 puolustusministeriön tutkimusyksikön seminaarissa.

Matti Pesun mukaan Suomen puolustuspolitiikka on edelleen vahvan konsensushakuista ja vastakkainasettelua eduskunnan ja hallituksen välillä on ollut vähän. Hän vertaa Suomen puolustuskysymystä kuitenkin yksinäiseen koskiveneeseen. Vaikka jokaisen valtion vastuulla on pitää oma veneensä kunnossa, sen tekeminen yksin on entistä vaikeampaa. Tähän todellisuuteen Suomessa on herätty jo kotvanen sitten.

Myös VTT Jukka Tarkka käyttää omassa raportissaan koskivenevertausta mutta vie sitä vielä pidemmälle. Hänen mukaansa asejärjestelmien määrätietoinen modernisointi, kansainvälinen harjoitusyhteistyö ja vakuuttava aluepuolustusjärjestelmä ovat luoneet asetelman, jossa Suomi hyötyy Nato-yhteistyöstä ilman jäsenyyttä.

Tarkan mukaan Suomi selviää niin kauan, kun sillä on tarjottavanaan lännen tarvitsemaa yhteistyötä Itämeren alueella. Mutta kun länsi ei enää tarvitse Suomea, päälle ryöppyävät uudet tyrskyt.

Puolustusministeriön tutkimushankkeen raportit ovat luettavissa osoitteessa www.defmin.fi

  •  Matti Pesu, Koskiveneellä kohti valtavirtaa: Suomen puolustuspolitiikka kylmän sodan lopusta 2010-luvun kiristyneeseen turvallisuusympäristöön.
  •  Jukka Tarkka, Koskenlaskun lyhyt historia.

Lisätietoja tutkimushankkeesta antaa puolustusministeriön tutkimusjohtaja Kari Laitinen p. 0295 140 350.


01_17_Pesu_Koskiveneellä kohti valtavirtaa_V2 (pdf) (819.5 KB)

02_17_Tarkka_Koskenlaskun lyhyt historia_V4 (pdf) (496.3 KB)


Palaa otsikoihin