Haku

Tiedotteet 2017

02.01.2017 12:19

Suomi on pohjoismaisen puolustusyhteistyön puheenjohtaja vuonna 2017

LapinLennostoSuomi on pohjoismaisen puolustusyhteistyö Nordefcon puheenjohtajamaa vuonna 2017. Puheenjohtajuus on vuoden mittainen, ja se kiertää neljän Pohjoismaan välillä. Vuonna 2016 puheenjohtaja oli Tanska, ja vuonna 2018 puheenjohtajuus siirtyy Suomelta Norjalle.

Lähialueidemme muuttunut turvallisuuspoliittinen tilanne heijastuu myös pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mukaisesti Suomi edistää Nordefcossa tiiviimpää yhteistoimintakykyä ja alueellista turvallisuutta.

Yksi keskeinen tavoitteemme on turvata käynnissä olevien hankkeiden jatkuvuus ja jo asetettujen päämäärien saavuttaminen. Näitä ovat tilannekuvan vaihto, helpotetun sotilaallisen maahantulon edistäminen Pohjoismaiden välillä sekä mahdollisuus varakenttien käyttöön sotilasilmailussa.

Puolustusmateriaalialalla edistetään yhteisiä hankevalmisteluja sekä pohjoismaista teollisuusyhteistyötä.

Käynnissä olevien hankkeiden lisäksi Suomi nostaa puheenjohtajana esiin eräitä erityisiä teemoja.

Huoltovarmuus ja yhteiskunnan kriisinkestokyky ovat kriittisiä tekijöitä Suomen puolustukselle, joten ne on nostettu puheenjohtajuusvuotenamme myös Nordefcon asialistan kärkeen. Tavoitteena on jakaa kokemuksia sekä kartoittaa Pohjoismaiden välisiä yhteistyömahdollisuuksia huoltovarmuuden, varautumisen, logistisen valmiuden sekä yhteiskunnan kriisikestokyvyn aloilla.

Turvallisuusympäristön seuranta ja tiedonvaihto on perinteisesti aktiivista Pohjoismaiden kesken. Suomen puheenjohtajuuskaudella turvallisuusdialogia tiivistetään sekä laajennetaan Itämeren alueelta arktiselle alueelle, jonka turvallisuuspoliittinen, taloudellinen ja strateginen merkitys on viime aikoina korostunut.

Yhteistyökykyä on tarve myös testata eri tilanteissa. Suomen puheenjohtajuuskaudella on tarkoitus toteuttaa Pohjoismaiden välinen poliittisen päätöksenteon skenaarioihin pohjaava keskustelu. Sen avulla kartoitetaan yhteistyön edellytyksiä sekä mahdollisia kehityskohteita.

Pohjoismaiden asevoimilla on luonnostaan kyky toimia yhtäältä pohjoisen talven kylmissä ja toisaalta kesän valoisissa oloissa. Suomen puheenjohtajuuskaudella selvitetään mahdollisuutta tiivistää pohjoismaista yhteistyötä talvikoulutuksessa.



Palaa otsikoihin