Haku

Tiedotteet 2014

26.09.2014 11:26

Ebola ja muut tartuntatautiuhat esillä GHSA-kokouksessa Washingtonissa

Uuden kansainvälistä terveysturvallisuutta edistävän kumppanuuden, Global Health Security Agendan kokous Washingtonissa 26. syyskuuta kokoaa yhteen yli 200 asiantuntijaa yhteensä 45 maasta. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen, kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee sosiaali- ja terveysministeriöstä ja alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen ulkoasiainministeriöstä edustavat Suomea kokouksessa. Kokouksen yhteydessä ministeri Huovinen tapaa Presidentti Obaman kansallisen turvallisuusneuvonantajan Susan Ricen.

Yksittäisten maiden lisäksi kumppanuudessa ovat mukana Euroopan unioni, Maailman terveysjärjestö WHO, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO sekä Maailman eläintautijärjestö OIE. Terveyskumppanuuden lähtökohtana ovat kansainväliseen liikkuvuuteen ja ajankohtaisiin tartuntatautiuhkiin liittyvät terveyshaasteet. Ajankohtainen esimerkki valtioiden valmiusjärjestelmien puutteista on Länsi-Afrikan Ebola-epidemian kontrolloimaton leviäminen. Ministeri Huovinen korosti puheessaan koordinoidun yhteistyön merkitystä: ”Meillä on käsillämme ennen näkemättömän vakava epidemia, joka vaatii nopeaa reagointia. YK: n Ebola operaatio tuo kansainväliset toimijat yhteen, ja tässä WHOlla on keskeinen rooli. Niin isot kuin pienetkin maat voivat osallistua välittömiin toimiin. Yhteiset resurssit tulee ottaa mahdollisimman tehokkaasti käyttöön.”

Terveyskumppanuuden ensisijaisena tavoitteena on tartuntatauteihin liittyvän valmiuden kehittäminen, yhteistyön vahvistaminen, ja esimerkiksi WHO:n kansainvälisen terveyssäännöstön täytäntöönpano kansainvälisellä tasolla. Washingtonin kokouksessa keskitytään kumppanuuden konkreettisiin sitoumuksiin ja tavoitteisiin, kuten kykyyn vastata nopeasti ja tehokkaasti erilaisiin rajat ylittäviin biouhkiin.

Suomen keskeinen kansallinen sitoumus on ulkoasiainministeriön rahoittama ja Sotilaslääketieteen keskuksen (SOTLK) ja Biologisten uhkien osaamiskeskuksen (BUOS) toteuttama hanke bioturvallisuuden ja laboratoriokapasiteetin vahvistamiseksi Tansaniassa. Hankkeessa myös koulutetaan paikallisia terveys- ja eläinlääketieteen asiantuntijoita sekä Tansaniassa että Suomessa.

Globaalien biouhkien torjunta vaatii laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Terveyskumppanuudessa halutaan parantaa sekä hallinnonalojen että kansainvälisten järjestöjen välistä yhteistyötä terveyden, ulkopolitiikan, puolustuksen ja maatalouden saralla. Suomessa hankkeeseen osallistuvat sosiaali- ja terveysministeriön lisäksi maa- ja metsätalousministeriö, ulkoasiainministeriö sekä puolustusministeriö.
Viisivuotinen terveyskumppanuushanke käynnistyi Yhdysvaltojen aloitteesta helmikuussa 2014. Suomi on mukana kumppanuuden ohjausryhmässä, ja toimii terveyskumppanuuden puheenjohtajana vuonna 2015.

”Suomi on vahvasti sitoutunut eri sektoreiden valistä yhteistyötä korostavaan terveysturva-aloitteeseen”, toteaa ministeri Huovinen.

Lisätietoja
neuvotteleva virkamies Outi Kuivasniemi STM, p. +358 50 4350 269
neuvotteleva virkamies Sebastian Hielm MMM, p. 0295 162305
ulkoasiansihteeri Hanna - Leena Korteniemi UM, p. 0295 351594
neuvotteleva virkamies Tiina Raijas PLM, p. 0295 140318

Palaa otsikoihin