Haku

Tiedotteet 2005

16.03.2005 13:50

Vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon täytäntöönpano

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen esitteli 16.3.2005 puolustusvaliokunnalle ja valtiovarainvaliokunnan turvallisuus- ja puolustusjaostolle päätöksensä valtioneuvoston vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon täytäntöönpanosta ottaen huomioon myös valtioneuvoston 10.3.2005 tekemän valtiontalouden vuosille 2006-2009 vahvistetun kehyspäätöksen. Suuri historiallinen rakennemuutos Selonteon täytäntöönpanoon liittyvä kokonaisratkaisu on yksi suurimmista puolustusvoimiin kohdistuvista rakenteellisista muutoksista sitten toisen maailmansodan päättymisen.

Puolustusvoimien uusi johtamis- ja hallintojärjestelmä astuu voimaan 1.1.2008, jolloin pääesikunnan henkilövahvuus puoliintuu ja sen tehtävät tarkistetaan. Maavoimien ja merivoimien esikunnat sijoitetaan jo aikaisemmin tehdyn päätöksen mukaisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, maavoimien Mikkeliin ja merivoimien Turkuun. Maanpuolustusalueet lakkautetaan ja sotilasläänien määrää puolitetaan. Varuskuntarakennetta sekä varikko- ja varastoverkkoa rationalisoidaan voimakkaasti. Toimenpiteitä kohdistetaan myös puolustusvoimien kehittämisohjelmiin ja hankintoihin sekä muihin toimintamenoihin. Kumppanuushankkeita jatketaan osana hallittua rakennemuutosta. Nyt toteutettavat ratkaisut ovat luonteeltaan toimintaa ja taloutta tasapainottavia sekä aluepoliittisesti kestäviä.

Rationalisointitoimenpiteet käynnistetään nyt, koska muutoin ongelmat kasaantuvat ja tulevaisuudessa tarvittaisiin entistä rajumpia ratkaisuja. Rakenteellisten toimenpiteiden tavoitteena on pitää toimintamenot selonteon linjausten mukaisesti vuoden 2004 tasolla keskimäärin 50 miljoonan euron vuotuisin säästöin, jotka kohdennetaan kehityshankkeisiin. Tämän lisäksi pitää kattaa selonteon valmistumisen jälkeen tulleiden kehyspäätösten ja muiden uusien kustannuspaineiden aiheuttama 20-40 miljoonan euron lisäys. Tämä edellyttää pysyviä säästöjä henkilöstö- ja kiinteistömenoissa. Koska rakenteelliset rationalisointitoimenpiteet alkavat vaikuttaa vasta muutaman vuoden viiveellä, vähennetään puolustusvoimien toimintamenojen kasvupaineita vuosina 2006 ja 2007 hallinnonalan sisäisin toimenpitein toimintoja painopisteyttämällä ja rakennemuutosta jatkamalla.

Puolustushallinto vähentää selonteon linjausten mukaisesti palkatun henkilöstön määrää 1200 henkilötyövuodella vuoteen 2012 mennessä. Uusiin kehittämishankkeisiin kohdennetaan 500 henkilötyövuotta. Henkilöstöratkaisut toteutetaan hyvää työnantajapolitiikkaa noudattaen ja siviilihenkilöstön eläkepoistumaan täysimääräisesti hyödyntäen sekä irtisanomisia välttäen. Näihin toimenpiteisiin liittyen puolustusministeri Kääriäinen on 1.2.2005 tehnyt päätöksen puolustushallinnon virkojen ja tehtävien täyttökiellosta.

Lakkautukset ja yhdistämiset

Helsingin Ilmatorjuntarykmentti Hyrylässä ja Savon Prikaati Mikkelissä lakkautetaan 1.1.2007 lukien. Kotkan rannikkoalue lakkautetaan 1.1.2007 lukien, jolloin osa sen toiminnoista liitetään Suomenlahden Meripuolustusalueeseen ja Reserviupseerikouluun. Jatkosuunnittelun lähtökohtana on, että vähintään kaksi joukko-osastoa lakkautetaan 1.1.2009 mennessä. Tähän liittyen Pääesikunnan tulee 1.9.2007 mennessä selvittää maavoimien aselajikoulujen sekä meri- ja ilmavoimien koulutusorganisaatioiden kehittämismahdollisuudet.

Varuskuntarakenteen kehittämisessä pyritään joukko-osastojen lopettamisesta aiheutuvien alueellisten ja paikallisten haittojen vähentämiseen puolustushallinnon omin toimenpitein, perustettaessa uusia organisaatioita tai uudelleen järjestettäessä nykyisiä. Tähän liittyen pääesikunta tekee toukokuun 2005 alkuun mennessä puolustusministeriölle esityksen Johtamisjärjestelmäkeskuksen perustamisesta 1.1.2007 lukien. Suunnittelun lähtökohtana tulee pitää sitä, että osa Johtamisjärjestelmäkeskuksen toiminnoista sijoitetaan Mikkeliin.



Varikoita ja laitoksia hallinnollisesti yhdistämällä luodaan vahvoja järjestelmävarikoita. Tästä johtuen Panssarivarikko Hämeenlinnassa ja Kuljetusvarikko Nokialla sekä Ähtärin Asevarikko, Parkanon Pioneerivarikko, Keuruun Pioneerivarikko ja Ilmajoen Lääkintävarikko yhdistetään. Lievestuoreen, Toivakan ja Kuopion Asevarikot yhdistetään, samoin Lylyn Viestivarikko ja Elektroniikkalaitos Riihimäellä. Näiden hallinnollisten yhdistymisten on määrä astua voimaan 1.1.2008.

Varastointia keskitetään siten että myös erillisiä varastoalueita voidaan lakkauttaa. Maavoimien varastoalueiden on määrä supistua alle puoleen nykyisestä 1.1.2008 mennessä. Varikoita ja varastoja koskevilla toimenpiteillä voidaan saavuttaa noin 270 henkilötyövuoden säästötavoite.

Puolustusvoimien materiaalilaitoksen esikunnan kehittämistä jatketaan. Esikunnan vahvuuden on arvioitu supistuvan noin 100 hengellä vuoden 2010 alkuun mennessä. Lisäksi varikoista säästetään lisää 150 henkilötyövuotta. Varikoita ja varastoja koskevat säästöt ovat tällöin yhteensä 520 henkilötyövuotta.

Puolustusministeriö lähettää vielä maaliskuun aikana puolustusvoimille vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon toimeenpanoa koskevan ohjauskirjeen. Siinä annetaan yksityiskohtaiset ohjeet toimenpiteistä, joihin hallinnonalalla tulee selonteon suhteen ryhtyä.

Tarkempia tietoja selonteon täytäntöönpanosta antaa viestintäjohtaja Jyrki Iivonen

(puh. 09 - 160 88200 tai 050 - 568 0553).

Palaa otsikoihin