Haku

Tiedotteet 2005

16.09.2005 11:01

Puolustusbudjetti vuodelle 2006

Talousarvioesitys on laadittu valtioneuvoston puolustusministeriön hallinnonalalle vahvistamaan vuoden 2006 kokonaismenokehykseen.

Hallinnonalan menot ovat 2 273,9 milj. euroa, missä on lisäystä 125,1 milj. euroa (5,8 %) kuluvan vuoden varsinaiseen talousarvioon verrattuna. Lisäys aiheutuu pääosin turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon mukaisesta puolustuksen kehittämisohjelman edellyttämästä puolustusmateriaalihankintojen rahoitustason tarkistuksesta, aikaisempien vuosien tilausvaltuuksien menojen ajoitusmuutoksista, hallinnonalan arvonlisäveromenoihin käytettävän määrärahan tarkistamisesta, yleisestä kustannustason noususta sekä eräistä määrärahasiirroista. Puolustusministeriön pääluokan osuuden bruttokansantuotteesta arvioidaan säilyvän entisellään eli noin 1,4 prosentissa. Pääluokan menojen osuus valtion kokonaismenoista on 5,8 %, mikä vastaa myös kuluvan vuoden tasoa. Hallinnonalan henkilöstön kokonaismääräksi arvioidaan talousarviovuonna 17 520 henkilötyövuotta, missä on vähennystä vuoden 2005 talousarviossa esitettyyn verrattuna 540 henkilötyövuotta.

Talousarvioesityksen keskeisinä tavoitteina on uskottavan kansallisen puolustuksen ylläpitäminen ja kehittäminen niin, että se vastaa muuttuvan turvallisuusympäristön haasteisiin ja vaatimuksiin, EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan edellyttämien sotilaallisten voimavarojen luominen sekä viranomaisyhteistyön tehostaminen kehittämällä puolustusvoimien kykyä antaa virka-apua muille turvallisuusviranomaisille. Talousarvioesityksessä on siirrytty virastojen ja laitosten mukaisesta lukurakenteesta politiikkasektoreiden mukaiseen lukurakenteeseen.

Puolustusmateriaalihankintoihin esitetään määrärahoja 643,3 milj. euroa, missä on lisäystä 66,2 milj. euroa (11,5 %) edelliseen vuoteen verrattuna. Esitetystä määrärahasta 511,3 milj. euroa aiheutuu aikaisemmin myönnettyjen tilausvaltuuksien maksuista, 63,7 milj. euroa uuden Puolustusvoimien materiaalisen kehittämisen tilausvaltuuden (PVKEH 2006) vuoden 2006 maksuosuudesta, 39,6 milj. euroa muista puolustusmateriaalihankinnoista ja 28,7 milj. euroa indeksien ja valuuttakurssien muutoksista aiheutuvista menoista. Uudella tilausvaltuudella, joka on yhteismäärältään 547,8 milj. euroa vuosina 2006-2012, tehdään puolustusvoimien integroidun tiedustelun, valvonnan ja johtamisen edellyttämiä hankintoja, parannetaan meriyhteyksien suojaamiskykyä ja meripuolustuksen edellyttämää miinoituskykyä, korvataan puolustusvoimien nykyinen ilmakuljetuskapasiteetti, ylläpidetään ja parannetaan ilmavoimien torjuntahävittäjäkaluston suoritus- ja lähitaistelukykyä sekä hankitaan ilmatorjuntajoukkojen ohjusampumakoulutuksen edellyttämä ilmamaalilaitteisto. Tilausvaltuus on puolustuksen kehittämisohjelman linjausten mukainen, ja sitä valmisteltaessa on ollut lähtökohtana se, että hankintatilaukset voidaan tehdä valtuuden myöntämisvuonna.

Puolustusvoimien toimintamenoihin esitetään määrärahoja yhteensä 1 329,3 milj. euroa, josta palkkausmenojen osuus on 719,0 milj. euroa (54,1 %). Puolustusvoimien toimintamenoissa on edelliseen vuoteen verrattuna lisäystä 19,7 milj. euroa (1,5 %). Lisäys johtuu palkkausten tarkistuksesta ja yleisestä kustannustason noususta. Momentilta on siirretty 5,7 milj. euroa sotilaallisen kriisinhallinnan kotimaan toimintamenoihin momentille 27.30.21. Puolustusvoimien henkilöstövoimavaroja kehitetään vuoden 2004 selonteon linjausten ja puolustushallinnon henkilöstöpoliittisen ohjelman mukaisesti. Joukkotuotannon painopistealueena on strategisen iskun ennaltaehkäisy- ja torjuntakyvyn kehittäminen. Puolustusvoimien kehittämisohjelmista ja muista kasvupaineista aiheutuu huomattavia lisärahoitustarpeita lähivuosina. Puolustusvoimien taloutta joudutaan talousarviovuonna tasapainottamaan supistamalla käytännössä muuta puolustusvoimien toimintaa paitsi varusmieskoulutusta. Tähän liittyen on mm. tavoitteena kouluttaa vuoden 2006 kertausharjoituksissa käytettävissä olevan rahoituksen puitteissa 5 000 reserviläistä (v. 2005 tavoite 30 000).

Osallistuminen sotilaalliseen kriisinhallintaan pyritään säilyttämään lähivuosina määrällisesti noin 1 000 hengen tasolla ja operaatioihin välittömästi liittyvät vuotuiset menot noin 100 milj. euron tasolla. Talousarvioesitys sisältää tämän linjauksen mukaisesti 51,7 milj. euroa sotilaallisen kriisinhallinnan kalusto- ja hallintomenoihin ja 5,7 milj. euroa sotilaallisen kriisinhallinnan kotimaan toimintamenoihin. Suomalaisten rauhanturvajoukkojen ylläpitomenoja koskeva osuus 49,1 milj. euroa sisältyy ulkoasiainministeriön pääluokkaan. Sotilaallisen kriisinhallinnan määrärahat on mitoitettu Suomen kriisinhallintajoukkojen vahvuuksien ja tehtävävaatimusten mukaisesti ottaen huomioon ne operaatiot, joihin Suomi tulee todennäköisesti osallistumaan vuonna 2006.

Tarkempia tietoja asiassa antaa puolustusministeriössä talousjohtaja Timo Norbäck, puh. (09) 1608 8240.

Palaa otsikoihin