Haku

Tiedotteet 2004

14.06.2004 10:30

Puolustusministeri vastasi kansanedustaja Soinille

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen on 8.6.2004 vastannut kansanedustaja Timo Soinin /ps kirjalliseen kysymykseen KK 412/2004 vp.

Ministeri Kääriäisen vastaus kansanedustaja Soinille oheisena.

---

Ministerin vastaus

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi kansanedustaja Timo Soinin / ps näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 412/2004 vp:

Kuinka puolustusministeriö varmistaa, että myönteisesti alkanut vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kehitys realisoituu reserviläisiä sitouttavaksi koulutusjärjestelmäksi, joka mahdollistaa aseellisen, joukkokokoonpanossa tapahtuvan sotilaallisen koulutuksen ja

millaisiin lainsäädännöllisiin muutosesityksiin puolustusministeriö on ryhtynyt varmistaakseen, että suunnitelluista maakuntajoukoista tulee todellisuutta?

Vastauksena kysymyksiin esitän seuraavaa:

Puolustusministeriön näkemyksen mukaan kansalaisten korkea maanpuolustustahto ja halukkuus vapaaehtoistoimintaan ovat vahvuuksia, jotka tulee tulevaisuudessa ohjata nykyistä paremmin palvelemaan sotilaallista puolustusvalmiutta ja uusiin uhkiin varautumista sekä edellisten lisäksi myös kansalaisten arjen turvallisuutta.

Puolustusministeriön johtama vapaaehtoisen maanpuolustustyön selvitystyöryhmä antoi raportissaan puolustusministerille 1.6.2004 perusteita ja suosituksia vapaaehtoisen maanpuolustuksen sekä eri hallinnonalojen välisen yhteistyön ja tukimahdollisuuksien kehittämiselle.

Puolustusministeriön työryhmä tukee puolustusvoimien suunnitelmaa maakuntajoukkojen perustamisesta. Niistä tulisi raportissa esitetyllä tavalla toteutuessaan puolustusvoimien alueellisten joukkojen valmiudeltaan parhaat osat. Vapaaehtoinen henkilöstö tekisi sitoumuksen osallistumisestaan toimintaan. Maakuntajoukkoja voitaisiin tarvittaessa käyttää myös muiden kuin sotilaallisten uhkien torjuntaan sekä tehostettuun virka-apuun muille viranomaisille. Niiden koulutus tapahtuisi joukkokokoonpanossa vapaaehtoisten voimavaroja hyödyntäen.

Työryhmä suosittelee Maanpuolustuskoulutus ry:n (MPK ry) aseman vahvistamista säädösperustein julkisoikeudelliseksi yhteisöksi. Yhdistykselle suositellaan nykyisten yksittäisten henkilöiden kouluttamisen laajentamista koskemaan joukkojen ja muodostelmien koulutusta viranomaisten tilauksesta. Tämä tarkoittaisi maakuntajoukkojen tai niiden osien kouluttamista joukkokokonaisuuksina maakuntajoukkojen omien johtajien johdolla. Tämä tapahtuisi käytännössä kehitettävien toimintakeskusten koulutus- ja tukiyksiköissä.

Valtakunnan kattava toimintakeskusverkosto luotaisiin ehdotuksen mukaan siten, että ne olisivat eri hallinnonalojen väliset rajat ylittäviä ja vapaaehtoisjärjestöt yhdistäviä yhteisiä etuja palvelevia tiloja ja alueita. Toimintakeskuksia voisivat olla esimerkiksi puolustusvoimien, pelastusviranomaisten, kuntien tai järjestöjen tähän tarkoitukseen osoittamat rakennukset, toimitilat ja välineet sekä harjoitusalueet.

Tässä yhteydessä todettakoon myös, että puolustusministeriö haluaa kehittää naisten asemaa vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa. Vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneet naiset osallistuisivat luonnollisesti toimintaan kuten muutkin reserviläiset. Ei-asevelvollisten naisten osallistuminen tapahtuisi MPK ry:n koulutus- ja tukiyksiköiden kautta. Heille voitaisiin tulevaisuudessa antaa mielekkäitä tehtäviä ja halutessaan sijoitus koulutustaan vastaavasti erilaisiin poikkeusolojen organisaatioihin.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnan työskentelymenetelmiä esitetään kehitettäväksi siten, että sen vapaaehtoista maanpuolustusta ohjaava rooli lisääntyisi. Puolustusministeriö pitää neuvottelukunnan parlamentaarisen luonteen säilyttämistä tärkeänä.

Puolustusministeriön työryhmän keskeiset suositukset sisällytetään syksyllä Eduskunnalle luovutettavaan valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon. Puolustusministeriö voi aloittaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämisen vasta asiasta tehtyjen poliittisten päätösten ja yhteisen hyväksynnän jälkeen.

Turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon edellyttämällä tavalla Puolustusministeriö ryhtyy valmistelemaan lainsäädäntötoimia, joiden päämääränä on mahdollistaa puolustusvoimien tehtävien täyttäminen tulevaisuuden muuttuvassa toimintaympäristössä.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen selvitystyöryhmä katsoo, että sen raportin suositusten toteuttaminen edellyttäisi erillisen vapaaehtoista maanpuolustusta koskevan lain säätämistä. Laissa määriteltäisiin viranomaisten, vapaaehtoiseen maanpuolustukseen osallistuvien järjestöjen ja kansalaisten oikeudet ja vastuut. Tärkeimpiä käsiteltäviä kokonaisuuksia olisivat muun muassa sotilaskoulutuksen mahdollistaminen vapaaehtoisvoimin, maakuntajoukkojen käyttö vaativissakin virka-aputehtävissä sekä kansalaisen henkilökohtaisen sitoumus- ja varaamisjärjestelmän luominen. Erillislain lisäksi tarvittaisiin muutoksia ja viittauksia useisiin yksittäisiin säännöksiin.

Helsingissä 8. päivänä kesäkuuta 2004

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen

Palaa otsikoihin