Haku

Tiedotteet 2004

29.06.2004 11:55

Puolustusministeri vastasi kansanedustaja Risikolle

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen on 23.6.2004 vastannut kansanedustaja Paula Risikon /kok kirjalliseen kysymykseen KK 507/2004 vp.

Kysymys koskee varusmiesten taloudellista asemaa ja erityisesti kotiuttamisrahan mahdollista käyttöönottoa.



Puolustusministeri Kääriäinen toteaa vastauksessaan, että asevelvollisille ja heidän perheilleen maksettavat etuudet kustannetaan sekä puolustusministeriön että sosiaali- ja terveysministeriön budjettirahoituksen kautta. Varusmiesten taloudellisen ja sosiaalisen aseman kehittäminen oli kuitenkin 1990- luvulla valtiontaloudellisista tekijöistä johtuen vähäistä ja korotukset kohdennettiin ensisijaisesti varusmiesten päivärahoihin. Eräitä varusmiesten etuuksia jouduttiin kaventamaan, kuten kävi kotiuttamisrahalle, jonka maksaminen lopetettiin vuonna 1992. Kotiuttamisrahan maksaminen tapahtui silloin valtion tulo- ja menoarviossa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan määrärahoista.

Puolustusministeriö asetti helmikuussa 2004 poikkihallinnollisen yhteistyöryhmän laatimaan toimenpidesuosituksia tuleville vuosille asevelvollisten aseman kehittämiseksi. Työryhmä luovutti välimietintönsä, joka löytyy kokonaisuudessaan ministeriön kotisivuilta, toukokuussa 2004. Asevelvollisten asemaa tarkasteltiin mietinnössä sekä nykyisten että mahdollisten uusien etuuksien osalta. Kotiuttamisrahan maksaminen on eräs työryhmän esittämä mahdollinen etuus, joka edellyttää vielä jatkokehittämistä. Puolustusministeriön työryhmä jatkaa asevelvollisten aseman kehittämistyötä kuluvan vuoden syksyllä. Työryhmän ehdotusten valmistuttua vuoden 2004 loppuun mennessä, puolustusministeriön ja muiden viranomaisten yhteistyönä, on tarkoituksena pyrkiä laatimaan suosituksia aikatauluineen siitä, miten asevelvollisten taloudellista ja sosiaalista asemaa lähivuosina kehitetään sekä mitä resursseja kehittämistä varten tarvitaan. Asevelvollisten aseman kehittämiseksi tarvitaan eri viranomaisten yhteistyötä ja toimenpiteitä. Hallituksen vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon kirjataan asevelvollisten taloudellista ja sosiaalista asemaa koskeva peruslinjaus.

Ministeri Kääriäisen vastaus kokonaisuudessaan oheisena.

Tarkempia tietoja asiasta antaa viestintäjohtaja Jyrki Iivonen (puh. 09 - 160 88200 tai 050 – 568 0553).

---

Ministerin vastaus

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi kansanedustaja Paula Risikon /kok näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 507/2004 vp:

Onko hallitus tietoinen varusmiesten heikosta taloudellisesta asemasta ja aikooko hallitus lisätä asevelvollisten palvelusmotivaatiota ja parantaa varusmiespalveluksesta kotiutuvien nuorten taloudellista asemaa ottamalla käyttöön kotiuttamisrahan ?

Vastauksena kysymykseen esitän kunnioittavasti seuraa:

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan 27.1.2004 suomalaisten mielipiteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta tekemän tutkimuksen mukaan yleisellä asevelvollisuudella on kansalaisten suuren enemmistön tuki. Neljä viidesosaa, 79 prosenttia, kannattaa nykyisenkaltaista asevelvollisuusarmeijaa. Tutkimuksen mukaan 15-24 vuotiaista lähes 70 prosenttia.

Nuorten nykyisen korkean palvelusmotivaation ylläpitäminen tulevaisuudessa edellyttää, että valtionhallinto toimii asevelvollisten asioita järjestäessään esimerkillisellä tavalla ja huolehtii veteraanien perinnön siirtämisestä tuleville sukupolville, varusmiespalveluksen aikaisten tehtävien houkuttelevuudesta, taloudellis-, sosiaalisen aseman kehittämisestä, kannustavasta ja turvallisesta palvelusilmapiiristä sekä asevelvollisten aseman ja osaamisen kehittymisestä ja niiden hyödyntämismahdollisuuksista muualla yhteiskunnassa.

Asevelvollisille ja heidän perheilleen maksettavat etuudet kustannetaan sekä puolustusministeriön että sosiaali- ja terveysministeriön budjettirahoituksen kautta.

Varusmiesten taloudellisen ja sosiaalisen aseman kehittäminen oli 1990- luvulla valtiontaloudellisista tekijöistä johtuen vähäistä ja korotukset kohdennettiin ensisijaisesti varusmiesten päivärahoihin. Eräitä varusmiesten etuuksia jouduttiin kaventamaan, kuten kävi kotiuttamisrahalle, jonka maksaminen lopetettiin vuonna 1992. Kotiuttamisrahan maksaminen tapahtui silloin valtion tulo- ja menoarviossa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan määrärahoista.

Varusmiesten asemasta ja taloudellisesta tilanteesta on puolustushallinnon toimesta tehty erilaisia tutkimuksia ja selvityksiä, kuten kuluvana vuonna valmistunut Turun yliopistossa tehty varusmiesten etuustutkimus.

Puolustusministeriö asetti helmikuussa 2004 poikkihallinnollisen yhteistyöryhmän laatimaan toimenpidesuosituksia tuleville vuosille asevelvollisten aseman kehittämiseksi. Työryhmässä ovat puolustushallinnon lisäksi edustettuina sosiaali- ja terveysministeriö, työministeriö, Kansaneläkelaitos sekä Varusmiesliitto ry. Työryhmä luovutti välimietintönsä toukokuussa 2004. Asevelvollisten asemaa tarkasteltiin mietinnössä sekä nykyisten että mahdollisten uusien etuuksien osalta. Kotiuttamisrahan maksaminen on eräs työryhmän esittämä mahdollinen etuus, joka edellyttää vielä jatkokehittämistä.

Puolustusministeriön työryhmä jatkaa asevelvollisten aseman kehittämistyötä kuluvan vuoden syksyllä. Työryhmän ehdotusten valmistuttua vuoden 2004 loppuun mennessä, puolustusministeriön ja muiden viranomaisten yhteistyönä, on tarkoituksena pyrkiä laatimaan suosituksia aikatauluineen siitä, miten asevelvollisten taloudellista ja sosiaalista asemaa lähivuosina kehitetään sekä mitä resursseja kehittämistä varten tarvitaan.

Asevelvollisten aseman kehittämiseksi tarvitaan eri viranomaisten yhteistyötä ja toimenpiteitä. Valtakunnallisia kehittämishankkeita ovat mm: opetusministeriön toimesta käynnistetty opintouudistus ja sosiaali- ja terveysministeriön toimesta valmisteltu eläkeuudistus, jotka molemmat uudistukset koskevat asevelvollisuusaikaa ja vaikuttavat osaltaan, miten asevelvolliset kokevat asemansa myös kansalaisina.

Hallituksen vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon kirjataan asevelvollisten taloudellista ja sosiaalista asemaa koskeva peruslinjaus.

Helsingissä 23 päivänä kesäkuuta 2004

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen

Palaa otsikoihin