Haku

Tiedotteet 2004

28.06.2004 14:59

Puolustusministeri vastasi kansanedustaja Nepposelle

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen on 23.6.2004 vastannut kansanedustaja Olli Nepposen /kok kirjalliseen kysymykseen KK 479/2004 vp.

Kysymys koskee Sota-arkistoa ja sinne sijoitettavaa aineistoa. Ministeri Kääriäisen vastaus kokonaisuudessaan löytyy oheisena.

---

Ministerin vastaus

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27§:ssa mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi kansanedustaja Olli Nepposen / kok näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 479/2004 vp:

Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, että Sota-arkiston järjestämätön aineisto saadaan järjestettyä ja luetteloitua, että huonokuntoinen aineisto saadaan kunnostettua ja että henkilöstöresurssit riittävät muuhunkin kuin tietopalvelun eli päivittäistoiminnan pyörittämiseen?



Vastuksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Arkistolaitos vastaa arkistotoimen ohjauksesta, yleisestä kehittämisestä ja sen edellyttämästä tutkimuksesta ja koulutuksesta sekä ottaa vastaan ja säilyttää viranomaisten luovuttamia asiakirjoja. Puolustusministeriön hallinnonala on kuitenkin poikkeus yleisestä arkistojärjestelmästä. Sillä on oma keskusarkisto, Sota-arkisto, joka ohjaa ja valvoo puolustusministeriön hallinnonalan sekä Rajavartiolaitoksen arkistotointa ja säilyttää niiden asiakirjat.

Arkistotoimi kokonaisuudessaan elää murroskautta ja on uusien haasteiden edessä. Näin on myös puolustushallinnossa, jossa suuri osa puolustusvoimien nykypäivänä tuottamasta tiedosta on sähköisessä muodossa. Sähköisessä muodossa olevien asioiden käsittely muuttaa ja on jo muuttanut tiedon lyhyt- ja pitkäaikaissäilytystä. Fyysisen tilan tarve vähenee samanaikaisesti kuin tiedon määrä lisääntyy. Fyysisen tilan tilalle on haasteeksi tullut tiedon sähköisen muodon pitkäaikaissäilytys.

Uudet haasteet edellyttävät Sota-arkistolta uutta osaamista ja uudenlaista panostusta. Samanaikaisesti tulee kuitenkin turvata arkiston perinteisemmät tehtävät, jotka jo nyt toimivat osin riittämättömin resurssein.

Sähköisen asianhallinnan ja sähköisen säilyttämisen kehittäminen on käynnissä koko arkistoimen kentässä. Yhteiskunnan kannalta kyse on merkittävistä hankkeista ja investoinneista tulevaisuuteen ja siksi kahden erillisen tietojärjestelmän rakentaminen ei ole perusteltua. Tässä yhteydessä tulisikin avoimesti tarkastella mahdollisuutta liittää Sota-arkisto osaksi arkistolaitosta. Voimavarojen yhdistämisellä saadaan rajallinen asiantuntemus hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti. Yhdistämisen taloudellisista vaikutuksista on jo tehty työryhmäselvitys Kansallisarkiston toimesta.

Sähköisen pitkäaikaissäilytyksen mahdollistamisen ja arkistojen mahdollisten johtosuhteiden muutosten jälkeen Sota-arkiston voimavarojen käytön painopistettä voidaan siirtää vanhan materiaalin kunnostamiseen ja tarvittavin osin sähköistämiseen. Näillä toimenpiteillä turvataan korvaamattoman tiedollisen kansallisomaisuuden säilyminen yli alkuperäismateriaalin teoreettisen säilymisajan. Lisäksi materiaali voidaan tuottaa suoraan tietoverkkojen välityksellä hyödynnettäväksi, mikä osaltaan helpottaa tietopalveluun kohdistuvaa painetta. Tarvittaessa vanhan materiaalin sähköistämiseen voidaan perustaa erillinen määräaikainen hanke, jossa julkisten resurssien lisäksi voidaan hyödyntää vapaaehtoista kansalaistoimintaa entistä laajemmin.

Helsingissä 23. päivänä kesäkuuta 2004

Puolustusministeri Seppo KääriäinenSota-arkisto

Palaa otsikoihin