Haku

Tiedotteet 2004

07.09.2004 13:27

Puolustusministeri vastasi kansanedustaja Hemmilälle

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen on 2.9.2004 vastannut kansanedustaja Pertti Hemmilän /kok kirjalliseen kysymykseen KK 612/2004 vp.

Kysymys koskee varusmiespalveluksesta vapautettujen ja palveluksensa keskeyttäneiden nuorten mahdollisuutta saada hoitoa ja kuntoutusta.

Ministeri Kääriäisen vastaus kokonaisuudessaan löytyy oheisena.

Tarkempia tietoja asiasta antaa viestintäjohtaja Jyrki Iivonen (puh. 09 - 160 88200 tai 050 – 568 0553).

---

Ministerin vastaus

Eduskunnan puhemiehelle



Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te. Herra puhemies, olette toimittanut valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi kansanedustaja Pertti Hemmilän /

kok näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 612/2004 vp.

Mitä hallitus aikoo tehdä, että varusmiespalveluksesta vapautetut ja palveluksensa keskeyttäneet nuoret saavat tarvitsemaansa hoitoa ja kuntoutusta?

Vastauksena kysymykseen esitän kunnioittavasti seuraavaa:

Varusmiespalveluksen aloittaminen on monelle nuorelle merkittävä muutos aikaisempaan siviili-elämään verrattuna. Ensimmäiset palvelusviikot ovat tärkeitä. Puolustusvoimissa on tänä vuonna tehty peruskoulutuskautta koskeva tarkistus. Koulutuksen psyykkistä ja fyysistä kuormitusta kohotetaan nousujohteisesti. Tällä pyritään vastaamaan niihin haasteisiin, jotka tehtyjen tutkimusten mukaan osoittavat, että asevelvollisten fyysinen kunto on palvelukseen tultaessa huonompi kuin aikaisempina vuosina.

Varusmiesten palveluksen keskeytyminen terveydellisistä syistä on usean vuoden ajan pysynyt noin yhdeksässä prosentissa. Edellinen selkeä muutos tapahtui vuoden 1998 koulutusuudistuksen jälkeen. Tätä ennen keskeytyminen terveydellisistä syistä pysyi usean vuoden ajan noin kuudessa ja puolessa prosentissa.

Kutsunnoissa asevelvollisten tarkastamisen suorittaa terveyskeskuslääkäri. Tässä terveystarkastuksessa pystytään löytämään ne asevelvollisuuden suorittamiseen vaikuttavat terveydelliset seikat, jotka ovat tavalla tai toisella tulleet lääkärin tietoon. Yksipäiväisen kutsuntatilaisuuden aikana ei ole mahdollista selvittää kovin seikkaperäisesti varusmiespalveluksen sopeutumiseen vaikuttavia tekijöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi sopeutuminen sosiaaliseen kanssakäymiseen, paineensietoon, annettuihin sääntöihin sekä järjestykseen. Ne henkilöt, joilla kutsuntatilaisuudessa havaitaan olevan henkisiä ja sosiaalisia ongelmia, on helposti ohjattavissa kunnan oman lääkärin toimenpitein apua antavien tahojen hoitoon.

Puolustusvoimien terveydenhuoltovastuulla ovat asevelvollisuuslain ja naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain nojalla puolustusvoimissa palvelevat palvelusaikanaan.

Varusmiespalveluksen keskeytyessä sairauden perusteella siirtyy hoitovastuu puolustusvoimilta yleiselle terveydenhuoltojärjestelmälle. Potilastietojen siirto hoitovastuun vaihtuessa uuteen hoitopaikkaan on automaattinen terveydenhuoltoon kuuluva toimenpide. Potilaiden hoito ja kuntoutus kuuluvat puolustusvoimien vastuulle siinä tapauksessa, ettei palvelusta keskeytetä.

Palveluksen keskeytyessä asevelvolliselle kerrotaan, miksi hänen palveluksensa keskeytyy ja mitä hänen tulisi tehdä, jotta tulisi palveluskelpoiseksi. Samalla hänet ohjataan jatkohoitoon ja pyritään opastamaan elämänhallintaan liittyen.

Puolustusvoimissa on tiedostettu yhteiskunnan muuttuminen ja sen mukanaan tuomat ilmiöt. Tällainen on kysymyksessä esiintuotu Internet-riippuvuus, jonka ongelman laajuus tehtyjen selvitysten mukaan varusmiesten keskuudessa ei ole merkittävä. Puolustusvoimat suhtautuu tähänkin keskeyttäneiden ryhmään vakavasti ja pyrkii auttamaan heitä sekä ohjaamaan hoitoon.

Puolustusministeriön johtamana on käynnistetty puolustusvoimien lääkintähuollon kokonaisuudistus, jonka osana valmistellaan varusmiespalvelukseen tulevien ennakkotarkastusjärjestelmän kehittämistä. Tarkoituksena on tehostaa tarkastuksia ja ajoittaa ne uudelleen siten, että saadaan mahdollisimman todenmukainen kuva palvelukseen tulevan terveydentilasta ja muista tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa yksilön kykyyn suoriutua varusmiespalveluksestaan. Tavoitteena on, että tarkastuksissa esiin tulleisiin ongelmiin tartuttaisiin ja ne voitaisiin hoitaa jo ennen palvelukseen astumista niin, että varusmiespalveluksen täysipainoinen suorittaminen olisi mahdollista mahdollisimman monelle.

Helsingissä 2. päivänä syyskuuta 2004

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen

Palaa otsikoihin