Haku

Tiedotteet 2004

31.03.2004 16:52

Puolustusministeri Kääriäinen vastasi kansanedustaja Sarkomaan kirjalliseen kysymykseen

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen on vastannut 26.3.2004 kansanedustaja Sari Sarkomaan/kok ym.

kirjalliseen kysymykseen KK 168/2004 vp, jossa tiedustellaan, miten hallitus aikoo turvata lakkautettavan Keskussotilassairaala Tilkan työttömäksi jäävän terveydenhuoltohenkilöstön aseman.

Vastauksessaan puolustusministeri Kääriäinen toteaa, että puolustushallinnon tarkoituksena on myös Tilkan tapauksessa toimia esimerkillisen työnantajan tavoin ja turvata henkilöstön asema mahdollisimman hyvin Keskussotilassairaalan lakkauttamisen yhteydessä. Sen henkilöstölle tarjotaan puolustusvoimissa avoimina olevia tai vapautuvia terveydenhuollon ja muiden soveltuvien alojen tehtäviä. Keskussotilassairaalan henkilöstöön kuuluvat ovat etusijalla myös täytettäessä niitä puolustusvoimien tehtäviä, joihin he koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella ovat kelpoisia. Henkilöstön mahdollisuuksia siirtyä muualle valtion palvelukseen tuetaan siirtämällä vuoden palkkausrahat vastaanottavan viraston käytettäväksi.

Yhteistoimintamenettelyssä määritetään ne henkilöt, jotka lähestyvän eläke- tai eroamisiän vuoksi jäävät puolustusvoimien henkilöstökokoonpanoon kunnes eläke- tai eroamisikä on saavutettu. Samoin selvitetään myös muita rakennemuutosta lieventäviä ja henkilöstön asemaa turvaavia mahdollisia toimenpiteitä. Koska uuteen toimintamalliin siirrytään vasta noin kahden vuoden kuluttua, lopullista työttömiksi jäävien määrää on vielä ennenaikaista arvioida.

Puolustusministeriö ja puolustusvoimat tulevat toimimaan tiiviissä yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa puolustushallinnon kaikilla tasoilla.

Puolustusministeri Kääriäisen vastaus kokonaisuudessaan on oheisena.

Asiaa koskeviin tiedusteluihin vastaa viestintäjohtaja Jyrki Iivonen (puh. 09 - 160 88200 tai 050 - 568 0553).

---

Ministerin vastaus

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27§:ssa mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi kansanedustaja Sari Sarkomaan/kok ym. näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 168/2004 vp:

Miten hallitus aikoo turvata lakkautettavan Keskussotilassairaala Tilkan työttömäksi jäävän terveydenhuoltohenkilöstön aseman ?



Vastuksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Puolustusvoimien lääkintähuollon kokonaisuudistukseen liittyen puolustusvoimien Keskussotilassairaalan erikoissairaanhoidon palvelutuotanto loppuu vuoden 2006 alussa. Tämän jälkeen erikoissairaanhoidon palvelut hankitaan keskussairaaloista tilaaja-tuottaja –mallin mukaisesti.

Uusi toimintamalli merkitsee Keskussotilassairaalan toiminnan loppumista ja tehtävien sekä henkilöstön uudelleen järjestelyjä. Resursseja kohdennetaan puolustusvoimien lääkintähuollon ydintehtäviin: kenttälääkintään, palveluskelpoisuuden ja palvelusturvallisuuden varmistamiseen sekä niitä tukevaan tutkimus-, kehittämis-, koulutus- ja kokeilutoimintaan. Näihin liittyvissä tehtävissä toimiva henkilöstö siirtyy Lahteen perustettavaan Sotilaslääketieteen keskukseen. Uudessa toimintatapamallista on kysymys erikoissairaanhoitopalvelujen ulkoistamisesta ja Sotilaslääketieteen keskukseen siirrettävien toimintojen alueellistamisesta Lahteen.

Uuden toimintamallin vaatima tarkka henkilöstömäärä ja yksityiskohtainen rakenne tarkentuvat käynnissä olevassa henkilöstösuunnittelussa ja siihen liittyvässä yhteistoimintamenettelyssä. Toimintatapamallin lopullisiin henkilöstövaikutuksiin vaikuttavat Sotilaslääketieteen keskuksen yhteistyömalli Päijät-Hämeen keskussairaalan kanssa, pääkaupunkiseudulla kehitettävien toimintojen järjestäminen sekä erikoissairaanhoidon tilaaja-tuottaja -mallin soveltamisen vaatimat henkilöstötarpeet. Keskussotilassairaalan erikoissairaanhoidon tehtävistä on alustavasti arvioitu vapautuvan noin 150 – 200 henkilön työpanos kohdennettavaksi muihin tehtäviin. Henkilöstövaikutukset tarkentuvat vireillä olevan henkilöstösuunnittelun edetessä.

Puolustushallinnon tarkoituksena on toimia – kuten aiemminkin - esimerkillisen työnantajan tavoin ja pyrkiä turvaamaan henkilöstön asema mahdollisimman hyvin Keskussotilassairaalan lakkauttamisen yhteydessä.

Tavoitteena on, että vapautuvan henkilöstön palvelussuhteen jatkuvuus puolustusvoimissa tai muun työnantajan palveluksessa voidaan turvata tehokkaalla tavalla. Keskussotilassairaalan henkilöstölle tarjotaan puolustusvoimissa avoinna olevia tai vapautuvia terveydenhuollon ja muiden soveltuvien alojen tehtäviä. Henkilöt ovat myös etusijalla täytettäessä puolustusvoimien tehtäviä, joihin he koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella ovat kelpoisia.

Työnantajan ja henkilöstön välisissä yhteistoimintaneuvotteluissa selvitetään, miten henkilöstön työmarkkinakelpoisuutta voidaan parantaa. Työmarkkinakelpoisuuden parantamiseksi voidaan myöntää muun muassa palkallista virkavapautta ja taloudellista tukea omaehtoisen opiskelun ja itsensä kehittämisen mahdollistamiseksi.

Henkilöstön mahdollisuuksia siirtyä tarvittaessa muualle valtion palvelukseen tuetaan siirtämällä vuoden palkkausrahat vastaanottavan viraston käytettäväksi. Järjestelyn tavoitteena on taata pysyvä työllistyminen valtion hallintoon.

Yhteistoimintamenettelyn aikana määritetään ne henkilöt, jotka lähestyvän eläke- tai eroamisiän vuoksi jäävät puolustusvoimien henkilöstökokoonpanoon, kunnes eläke- tai eroamisikä saavutetaan.

Yhteistoimintamenettelyssä selvitetään myös muita rakennemuutosta lieventäviä ja henkilöstön asemaa turvaavia mahdollisia toimenpiteitä.

Edellä kuvattujen toimenpiteiden tavoitteena on, että mahdollisimman monelle löydetään ratkaisu, joka turvaa työn jatkumisen. Uuteen toimintamalliin siirrytään noin kahden vuoden kuluttua, joten on vielä ennenaikaista arvioida lopulta työttömäksi jäävien määrää.

Puolustusministeriö tulee kiinnittämään erityistä huomiota suunniteltavien toimenpiteiden henkilöstövaikutuksiin ja rakennemuutoksen kautta vapautuvan henkilöstön uudelleen työllistymiseen. Tämä edellyttää tiivistä yhteistyötä henkilöstön edustajien kanssa puolustushallinnon kaikilla tasoilla.

Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 2004

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen

Palaa otsikoihin