Haku

Tiedotteet 2004

14.09.2004 14:32

Puolustusbudjetti vuodelle 2005

Puolustusministeriön hallinnonalan menot ovat vuoden 2005 talousarvioesityksessä 2 137,4 miljoonaa euroa, missä on lisäystä 64,2 miljoonaa euroa (3,1 %) kuluvan vuoden varsinaiseen talousarvioon verrattuna.

Lisäys aiheutuu pääosin yleisestä kustannustason noususta, hallinnonalan arvonlisäveromenoihin tarkoitetun määrärahan tasotarkistuksesta sekä vuoden 2001 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon mukaisesta puolustuksen kehittämisohjelman edellyttämästä rahoitustason tarkistuksesta. Puolustusministeriön pääluokan menojen osuus bruttokansantuotteesta on 1,40 % (1,41 %) ja valtion kokonaismenoista 5,7 % (5,6 %).

Puolustusministeriön hallinnonalan henkilöstön kokonaismäärä vuonna 2005 on 18 060 henkilötyövuotta ja siinä on vähennystä edelliseen vuoteen verrattuna 50 henkilötyövuotta. Puolustusministeri Seppo Kääriäinen katsoo, että talousarvioesitys noudattaa vuoden 2001 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon mukaisia Suomen puolustuksen kehittämislinjauksia ja niiden edellyttämää rahoitustarvetta ja että budjetti antaa tarvittavat resurssit puolustushallinnon keskeisten tavoitteiden saavuttamiselle.

Puolustusmateriaalihankintoihin esitetään määrärahoja 577,1 miljoonaa euroa, missä on lisäystä 4,5 miljoonaa euroa (0,8 %) edelliseen vuoteen verrattuna. Lisäys aiheutuu lähinnä Suomen ja Venäjän välillä allekirjoitettuun velkakonversiosopimukseen liittyvistä hankinnoista, joiden määrä on 9,3 miljoonaa euroa. Puolustusmateriaalihankintoihin esitetystä 577,1 miljoonan euron määrärahasta 520,5 miljoonaa euroa aiheutuu aikaisemmin myönnettyjen tilausvaltuuksien maksuista, 32,1 milj. euroa muista puolustusmateriaalihankinnoista, 11,0 milj. euroa indeksien ja valuuttakurssien muutoksista aiheutuvista menoista

ja 13,5 miljoonaa euroa uuden Merivoimien ja tiedustelun kehittämiseen myönnettävän 114,6 miljoonan euron suuruisen tilausvaltuuden (PVKEH 2005) vuoden 2005 maksu- osuudesta. Puolustusministeri Kääriäinen toteaa, että uusi tilausvaltuus on puolustuksen kehittämisohjelman linjausten mukainen. Uutta tilausvaltuutta valmisteltaessa on otettu huomioon tilausvaltuuksien suunnitteluprosessin luotettavuuden parantamiseen ja hankintojen toteuttamisen tehostamiseen tähtäävät toimenpiteet siten, että hankintatilaukset voidaan tehdä valtuuden myöntämisvuonna.

Puolustusmateriaalihankintoihin myönnettyihin tilausvaltuuksiin liittyviä maksatuksia on myöhennetty 40 miljoonaa euroa vuodelta 2005 vuodelle 2006. Näistä maksatusten myöhennyksistä 35,0 miljoonaa euroa on kohdennettu Valmiusyhtymien varustaminen (VYV 1) tilausvaltuuteen ja 5,0 miljoonaa euroa Tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien hankkiminen (TVJ 2000) -tilausvaltuuteen.

Puolustusvoimien toimintamenoihin esitetään määrärahoja yhteensä 1 308,7 miljoonaa euroa, josta puolustusvoimien palkkausmenojen osuus on 708,9 miljoonaa euroa (54,2 %). Puolustusvoimien toimintamenoissa on edelliseen vuoteen verrattuna lisäystä 38,3 miljoonaa euroa (3 %). Lisäys johtuu pääosin vuoden 2001 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon mukaisesta rahoitustason tarkistuksesta ja yleisestä kustannustason noususta. Puolustusvoimien toiminnan painopistealueena on strategisen iskun ennaltaehkäisy- ja torjuntakyvyn kehittäminen. Puolustusvoimien henkilöstörakennetta kehitetään vastaamaan kriisin ja rauhan ajan henkilöstötarvetta. Vuonna 2005 on tavoitteena kouluttaa kertausharjoituksissa 30 000 reserviläistä. Puolustusministeri Kääriäinen toteaa, että talousarvioesityksen mukainen määrärahataso mahdollistaa puolustusvoimien toiminnan suunnitelmien mukaisella tasolla.

Talousarvioesitys sisältää 40,2 miljoonaa euroa rauhanturvaamistoiminnan kalusto- ja hallintomenoihin puolustusministeriön hallinnonalalle. Tästä 16,0 miljoonaa euroa on varattu kansainvälisten kriisinhallinnan joukkojen kehittämisohjelman mukaisiin hankintoihin. Puolustusministeri Kääriäinen pitää myönteisenä sitä, että tämä tärkeä kehittämisohjelma voidaan toteuttaa aikataulun mukaisesti. Suomalaisten rauhanturvajoukkojen ylläpitomenoja koskeva osuus 46,6 miljoonaa euroa sisältyy ulkoasiainministeriön hallinnonalalle. Rauhanturvaamistoiminnan kalusto- ja hallintomenomäärärahat on mitoitettu budjetin valmisteluvaiheessa tiedossa olleiden Suomen rauhanturvajoukkojen vahvuuksien ja tehtävävaatimusten mukaisesti. Tässä vaiheessa Suomen osallistuminen EU:n Bosnia-operaatioon ei ollut vielä selvillä.

Tarkempia tietoja puolustusministeriön hallinnonalan menoista antaa puolustusministeriössä talousjohtaja Timo Norbäck puh. (09) 160 88240.

Palaa otsikoihin