Haku

Tiedotteet 2002

07.05.2002 18:17

7.5.2002 Puolustustarvikkeiden maastaviennistä ja kauttakuljetuksesta Zimbabween

Julkisuudessa on viime päivinä esiintynyt tietoja siitä, että yksittäinen suomalainen yritys olisi luvannut toimittaa puolustustarvikkeita Suomen kautta Zimbabween ja Algeriaan.

Puolustusministeriöön ei olla oltu missään yhteydessä tarvittavien vientilupien saamiseksi.

Suomen voimassaolevan lainsäädännön mukaan puolustustarvikkeiden maastavienti ja kauttakuljetus ovat sallittuja ainoastaan valtioneuvoston tai puolustusministeriön myöntämällä maastavientiluvalla (L puolustustarvikkeiden maastaviennistä ja kauttakuljetuksesta, 242/1990). Kauttakuljetuksesta on kyse, kun puolustustarvikkeita kuljetetaan Suomen alueen kautta johonkin kolmanteen maahan.

Maastavientilupaa ei myönnetä, jos sen katsotaan vaarantavan Suomen turvallisuuden tai olevan Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisen. Ulkoasiainministeriö vastaa lupa-asioihin liittyvien ulko- ja turvallisuuspoliittisten näkökohtien esittämisestä. Luparatkaisuissa noudatetaan asianomaisia kansainvälisiä sopimuksia, YK:n turvallisuusneuvoston ja EU:n asevientikieltoja sekä EU:n aseviennin käytännesääntöjä. Suomi noudattaa aina kaikkia asevientiä koskevia kansainvälisiä sitoumuksiaan ja velvoitteitaan. Rangaistus luvattomasta maastaviennistä ja kauttakuljetuksesta on lain mukaan sakkoa tai vankeutta enintään neljä vuotta. Asevientikiellon rikkomisesta säädetään myös rikoslaissa.

EU päätti 18.2.2002 Zimbabwen asettamisesta asevientikieltoon. Päätöksellä kielletään aseiden ja kaikenlaisten niihin liittyvien tarvikkeiden, mukaan lukien ampuma-aseet ja ampumatarvikkeet, sotilasajoneuvot ja -laitteet, puolisotilaalliset tarvikkeet ja edellä mainittuihin tarkoitetut varaosat, toimittaminen ja myynti Zimbabween jäsenvaltioiden kansalaisten toimesta tai jäsenvaltioiden alueelta käsin siitä riippumatta, ovatko ne peräisin jäsenvaltioiden alueelta.

Puolustusministeriö korostaa, että EU:n yhteisessä kannassa tarkoittama aseiden vienti Suomesta Zimbabween on ollut kiellettyä asevientikiellon voimaantulosta lähtien. Suomi ei olekaan myöntänyt Zimbabween vientilupia useaan vuoteen. Algerialle ei olla asetettu asevientikieltoa, joten lupahakemukset sinne käsitellään tapauskohtaisesti EU:n aseviennin käytännesääntöjen mukaisesti. Suomi ei ole myöntänyt vientilupia Algeriaan useaan vuoteen.

Suomen ja Ison-Britannian tiedostusvälineissä on esitetty väitteitä, joiden mukaan suomalainen yritys olisi luvannut toimittaa puolustustarvikkeita Suomen alueen kautta Zimbabween ja Algeriaan. Puolustusministeriö suhtautuu puolustustarvikkeiden vientivalvonnasta vastuussa olevana lupaviranomaisena tällaisiin väitteisiin vakavasti ja tulee selvittämään esitettyjen tietojen paikkansapitävyyden yhdessä asianomaisen elinkeinonharjoittajan kanssa, jolle tullaan varaamaan tilaisuus esittää oma näkemyksensä tapahtumien kulusta.



Puolustustarvikkeiden maastavientiä ja kauttakuljetusta koskevaa lainsäädäntöä ja lupakäytäntöjä tarkistetaan jatkuvasti. Puolustusministeriössä on parhaillaan valmisteilla lainsäädäntöhanke, joka merkitsisi lupavaatimusten tiukentamista entisestään.

Lisätietoja puolustustarvikkeiden maastavientilupien myöntämisestä ja lupa-asioiden käsittelystä antavat kaupallinen sihteeri Martina Temmes puh. (09) 160 88271 ja viestintäjohtaja Jyrki Iivonen puh. (09) 160 88200.


Palaa otsikoihin