Haku

Tiedotteet 2002

30.01.2002 14:57

21.1.2002 Suomen miinanraivausoperaatio Kambodzhassa päättymässä

Suomi on vuodesta 1998 lähtien osallistunut Kambodzhassa mekaaniseen miinanraivausprojektiin, jossa on käytetty kotimaista henkilöstöä, kalustoa ja tietotaitoa.

Projektin on määrä päättyä helmikuun lopussa 2002. Projektin neljäntenä ja samalla viimeisenä johtajana on toiminut majuri Seppo Koponen Puolustusvoimien Materiaalilaitoksen esikunnasta, kenttäjohtajana yliluutnantti Ilkka Lötjönen Reserviupseerikoulusta sekä teknisinä asiantuntijoina Kimmo Leskinen ja Sami Elovaara. Suomalaisten raivausajoneuvot (Raisu) testattiin ennen niiden käyttöönottoa humanitaariseen miinanraivaukseen soveltuviksi. Suomalainen henkilöstö ja sen tukena toiminut kambodzhalainen tiimi ovat kuuluneet Kambodzhan miinanraivauskeskuksen (CMAC) organisaatioon.

Suomalaisen ryhmän pääasiallinen toimialue on ollut Kambodzhan luoteisosissa Thaimaan vastaisen rajan tuntumassa, missä se on raivannut alueita maanpaosta palaavien perheiden ja yhdyskuntien käyttöön. Kambodzhan maasto osoittautui ennakko-odotuksia vaikeammaksi. Kasvullisuutta on ollut runsaasti ja maapohjan kovuus on vaihdellut huomattavasti kuivana ja sadekautena. Nämä seikat ovat aiheuttaneet toistuvia kaluston rikkoutumisia ja jatkuvaa huoltotarvetta. Pitkistä kuljetusmatkoista, korjauksista ja luonnonoloista johtuen syntyi tavanomaista enemmän seisonta-aikoja. Projektin päättyessä koko kalusto kuljetetaan huollettavaksi Suomeen. Sen jälkeen se luovutetaan takaisin puolustusvoimien käyttöön.

Vaikeuksista huolimatta projektin tulokset ovat olleet hyvät. Pelkästään vuoden 2001 aikana aluetta raivattiin yli 36.000 m2 kuukaudessa eli yli 430.000 m2 vuodessa. Noin 30 hengen ryhmä käyttää vastaavan alan raivaamiseen käsin normaalioloissa kaksi ja puoli - kolme vuotta.

Kambodzhasta saadut miinanraivauskokemukset sekä kotimaassa annettu erikoiskoulutus ovat parantaneet suomalaisen henkilöstön erityistaitoja. Myös uuden kaluston suunnittelua varten on saatu hyödyllisiä tietoja. Näillä tiedoilla ja taidoilla tulee olemaan kysyntää myös tulevaisuudessa.

Suomella on käynnissä Kambodzhaa vastaavia raivausprojekteja myös Mozambiquessa (vuodesta 1999) ja Kosovossa (1999-2001). Afganistaniin tällaista Suomen projektia ei ole suunnitteilla. Sen sijaan Suomi on tukenut YK:n kautta Afganistanin humanitaarista miinanraivausta vuodesta 1991 lähtien yli 27 miljoonalla markalla. Tänä vuonna hankkeeseen käytetään lähes 700.000 euroa.

Tarkempia tietoja puolustusministeriön osallistumisesta erilaisiin miinanraivausprojekteihin antaa vanhempi osastoesiupseeri eversti Yrjö Kukko puh. (09) 160 88204.


Palaa otsikoihin