Haku

Tiedotteet 2001

05.12.2001 09:52

16.11.2001 EU:n kriisinhallintakapasiteetin rakentamiseen liittyvä konferenssi Brysselissä 19. - 20.11.2001

Euroopan Unionin jäsenmaiden ulko- ja puolustusministerit kokoontuvat 19.

- 20.11.2001 Brysseliin voimavarakonferenssiin (Capabilities Improvement Conference). Suomesta konferenssiin osallistuvat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puolustusministeri Jan-Erik Enestam.

Viime vuotiseen tapaan konferenssi järjestetään kaksi päiväisenä tapahtumana. Aamupäivällä 19.11.2001 pidetään epävirallinen puolustusministereiden kokous ja iltapäivällä ulko- ja puolustusministereiden yhteiskokous. Seuraavana päivänä EU:n ulko- ja puolustusministerit kokoontuvat yhdessä Unionin ulkopuolisten eurooppalaisten maiden kollegoidensa kanssa.

Suomen puheenjohtajuuskauden tärkeimpiin tuloksiin kuuluu Helsingin Eurooppa-neuvostossa saavutettu yksimielisyys EU:n kriisinhallintakykyyn liittyvästä yhteisestä joukkotavoitteesta. Sen mukaan vuoteen 2003 mennessä unionin tulee kyetä kokoamaan enintään 60 000 sotilaan vahvuinen joukko tarvittavine meri- ja ilmavoimavahvennuksineen käytettäväksi kriisinhallintaoperaatioihin.

Viime vuoden voimavarakonferenssissa Suomi tarjosi Unionin käyttöön joukkopoolin, johon sisältyy mekanisoitu jalkaväkipataljoona, pioneeripataljoona, CIMIC-komppania (siviili- ja sotilasyhteistyö), kuljetuskomppania, miinalaiva, sotilastarkkailijaryhmä sekä esikuntaupseeriryhmä. Yhteensä Suomen tarjous käsitti 1500 henkilöä.

Helsingissä asetettu joukkotavoite on jo nyt varsin hyvin saavutettu joukkojen lukumäärän osalta. Puutteita on kuitenkin joukkojen suorituskyvyssä. Erityisesti strategisia kykyjä - komento- ja johtamisjärjestelmä, strategista ilma- ja merikuljetuskykyä sekä strategista tiedustelukykyä - tulee kehittää.

Nyt pidettävässä voimavarakonferenssissa Suomi tulee tarjoamaan joukkopooliin lisää henkilöitä siten, että Suomen tarjous kasvaa yhteensä noin 2000 henkilöön. Lisätarjous sisältää yhteispohjoismaisen prikaatin johtamis- ja huoltokyvyn luomiseen liittyviä elementtejä NORDCAPS- konseptin puitteissa, CIMIC vahvennuksia sekä lisää sotilastarkkailijoita. Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta teki viime syyskuussa päätöksen lisätarjouksesta.

Suomen tarjous on osa pohjoismaista ns. NORDCAPS-joukkopoolia. Pohjoismaiden joukkotarjoukset täydentävät toisiaan siten, että niistä voidaan muodostaa pohjoismaisia joukkokokoonpanoja aina prikaatitasolle asti. EU-johtoisessa kriisinhallinnassa Suomen joukkoja on tarkoitus ensisijaisesti käyttää osana pohjoismaista monikansallista joukko-osastoa. Britannia on ilmoittanut valmiudestaan tukea Pohjoismaita vastavuoroisuuden pohjalta. Paraikaa neuvotellaan Pohjoismaiden ja Britannian välisen NORDCAPS-yhteistyön muodoista.

Palaa otsikoihin