Haku

Tiedotteet 2000

05.12.2001 16:44

29.8.2000 Rauhanturvaamislain muutos tuo uudistuksia hallintoon

Tasavallan presidentti on 18.8.2000 vahvistanut uuden rauhanturvaamislain, joka astuu voimaan 31.12.2000.

Lainmuutoksen myötä rauhanturvaamistoiminnan hallinnolliset järjestelyt Suomessa muuttuvat vuoden 2001 alusta alkaen.

Tähän mennessä puolustusministeriö on vastannut suomalaisen rauhanturvaamisorganisaation henkilöstö-, materiaali- ja taloushallinnosta sekä seurannut operaatioiden tilannetta. Suomalaiset rauhanturvajoukot ja sotilastarkkailijat ovat olleet puolustusministeriön alaisia. Suoraan puolustusministeriön alaisuudessa on toiminut YK-Koulutuskeskus Niinisalossa.

Järjestely on poikennut muun muassa muiden pohjoismaiden noudattamasta. Rauhanturvaamistoiminnan laajentuminen ja toimintaympäristön muutos ovat lisänneet tarvetta rauhanturvaamistoiminnan järjestelyjen kehittämiseen Suomessa. Nykyinen tehtäväjako puolustusministeriön ja puolustusvoimien välillä ei ole ollut tarkoituksenmukainen toimintavalmiuden ylläpitämisen ja rauhanturvaamisoperaatioiden käytännön toteutuksen kannalta.

Muutoksen jälkeen puolustusministeriö vastaa edelleen rauhanturvaamispolitiikkaan liittyvistä kysymyksistä, siltä osin kuin ne eivät kuulu ulkoasiainministeriön tehtäviin. Lisäksi puolustusministeriö vastaa toiminnan ohjauksesta, voimavarojen hankkimisesta ja säädösvalmistelusta. Puolustusvoimat hoitaa jatkossa kaikki rauhanturvaamistoiminnan käytännön valmistelu- ja toimeenpanotehtävät. Näin ollen pääesikunta vastaa vuodenvaihteen jälkeen esimerkiksi valmiusjärjestelmän yläpidosta sekä rauhanturvaamistoiminnan yleisestä hallinnosta.

Vuodenvaihteen jälkeen Niinisalossa sijaitseva Koulutuskeskus on suoraan pääesikunnan alainen. Koulutuskeskuksen roolia vahvennetaan nykyisestä merkittävästi ja se huolehtii jatkossa suomalaisen rauhanturvaamisorganisaation henkilöstö-, huolto- ja koulutusasioista.

Eversti Juha Kilpiä on määrätty Koulutuskeskuksen johtajaksi 1.10.2000 alkaen.

Operatiivisesti rauhanturvaamisorganisaatio on operaation toimeenpanijan, eli esimerkiksi YK:n tai NATO:n johdossa, kansallisissa asioissa organisaatio on pääesikunnan johdossa.

Samassa yhteydessä lain soveltamisalaa selkeytetään. Lisäksi muutoksen myötä suomalaiset sotilaat voisivat jatkossa osallistua humanitaariseen operaatioon myös YK:n erityisjärjestön tai viraston esittämän virallisen osallistumispyynnön perusteella. Todennäköisin sotilaallisia voimavaroja toimintansa tueksi pyytävä toimielin olisi YK:n pakolaisavun päävaltuutetun virasto UNHCR.

Rauhanturvaamistoimintaan osallistumisen peruskriteereitä tai päätöksentekomenettelyä ei muuteta nykyisestä.


Palaa otsikoihin