Haku

Tiedotteet 2000

05.12.2001 16:34

24.3.2000 Säteilytilanne Suomen pataljoonan alueella Kosovossa

NATO on ilmoittanut käyttäneensä lentokonetykeissä pst-ammuksia, joissa on yhtenä aineosana köyhdytettyä uraania Kosovon pommituksissa viime vuonna.



Todettakoon, että Suomen pataljoonan alueen säteilytilanne on normaali ja taustasäteilyarvot ovat vastaavat kuin Suomessa. Alueella suoritettiin säteilymittaus viime elokuussa. Säteilytasossa ei havaittu mitään hälyttävää ja taustasäteily oli vastaavaa luokkaa kuin Suomessa

Kun pataljoonan pääjoukko siirtyi vastuualueelle viime syyskuussa, jaettiin yksiköille säteilymittarit ja koulutettiin joukot niiden käyttöön. Säteilymittarit on sijoitettu vartiopaikoille sekä komppanioiden komentopaikoille. Säteilymittareita seurataan normaalisti ilman erityistä tulosten kirjaamista. Mikäli alueella tapahtuu säteilytason nousuja aloitetaan tarkennettu valvonta, jonka tulokset kirjataan ylös neljän tunnin välein. Samalla aloitetaan yksiköittäin suojeluvastaavien toimenpitein partiointi säteilytasojen mittaamiseksi.

Viimeisimmät mittaustulokset 23.3.2000 ovat seuraavat:

* Pataljoonan komentopaikka: Camp Ville 0.12 mikroSv/h

* A-Coy: Camp Karhu 0.06 mikroSv/h, Camp Ahma 0.10 mikroSv/h, Camp Ruoska 0.05 mikroSv/h

* B-Coy: Camp Kollaa 0,07 mikroSv/h, Camp Summa 0.05 mikroSv/h

* C-Coy: Camp Karhu 0.06 mikroSv/h



Hälytysrajoiksi säteilymittareihin, joita pataljoona käyttää, on asetettu taustasäteilyarvoksi 0.70 mikroSv/h sekä kertyväksi annokseksi on asetettu 25.0 milliSv. Keski-arvot ja päivittäiset taustasäteilyn arvot ovat yksiköittäin hieman vaihdelleet, mutta yleisesti voidaan todeta arvojen liikkuvan 0.05-0.17 mikroSv/h tasolla.

Pataljoonan suojelu-upseerin kapteeni Jaakko Rautasen mukaan pataljoonan vastuualueella on tapahtunut kahdesti säteilyarvojen nopea nousu. Ensimmäisellä kerralla, 17.8.1999, ylittyi 0.75 mikroSv/h -raja noin 20 sekunniksi ja toisella kerralla, 14.3.2000, ylittyi 60.0 mikroSv/h -raja noin yhden minuutin ajaksi.

Säteilyarvojen nousut ja laskut ovat olleet molemmissa tapauksissa niin nopeat, ettei tapahtumia voida epäillä päästöksi tai laskeumaksi. Nopea nousu ja lasku viittaa enemmänkin mittarivirheeseen tai sähköisten laitteiden aiheuttamaan häiriöön. Tapahtumista on konsultoitu STUK:n kanssa ja se on ollut myös mittausvirheen kannalla.


Palaa otsikoihin