Haku

Tiedotteet 2000

05.12.2001 16:43

21.8.2000 Kosovon operaation suomalaisen vaihtohenkilöstön lähtökatselmukset

Suomen pataljoona on turvannut rauhaa vuoden ajan Kosovossa osana Kosovon sotilaallista kriisinhallintaoperaatiota.

Pataljoonan henkilöstön vuoden mittainen palvelus päättyy suurimmalta osalta ja heidän tilalleen on lähdössä noin 700 uutta rauhanturvaajaa.

Henkilöstö vaihtuu kahdessa erässä ja osa päällystöstä on jo siirtynyt alueelle. Ensimmäisessä rotaatioerässä 22.8. vaihtuu 332 rauhanturvaajaa. Heidän koulutuksensa alkoi 7.8. Niinisalossa ja kokeneiden rauhanturvaajien pitämässä rotaatiokoulutuksessa keskityttiin rauhanturvaamisen perustaitoihin ja Kosovon operaation erityispiirteisiin. Koulutus jatkuu toimialueella Kosovossa "työpaikkaharjoittelun" luonteisesti. Seuraava rotaatio toteutetaan 14.9. jonka jälkeen yhteensä lähes 700 rauhanturvaajaa on vaihtunut.

Tervetuloa lähtökatselmuksiin

Uusien, Kosovoon lähtevien suomalaisten rauhanturvaajien lähtökatselmukset pidetään Niinisalossa lippukentällä siten, että ensimmäisen rotaatioerän katselmus on tiistaina 22.8.2000 kello 9.00 ja toisen rotaatioerän torstaina 14.9.2000 kello 9.00. Lähtökatselmukset pitää vara-amiraali Juhani Kaskeala puolustusministeriöstä. Opastus alueelle tapahtuu ilmoittautumalla varuskunnan portilla puoli tuntia ennen tilaisuuden alkua.

Vuosi Kosovossa

Syyskuun ensimmäisenä päivänä Suomen pataljoona on ollut vuoden Kosovossa. Pataljoona on onnistunut takaamaan turvallisen ympäristön vastuualueellaan jatkuvalla läsnäololla ja näkymällä paikallisten ihmisten keskuudessa. Pataljoonan toimintaa ja sen tuloksia on arvostettu erittäin korkealle sekä kansainvälisesti, että paikallisten toimijoiden taholta.

Suomen kontingentin vahvuus KFORssa on 820. Suomen pataljoonaan kuuluu esikunta, esikunta- ja huoltokomppania sekä kolme jääkärikomppania. Lisäksi henkilöstöä palvelee KFOR:n kansainvälisissä esikuntatehtävissä ja kansallisissa huolto- ja tukitehtävissä.

Suomen Pataljoona Kosovossa (SP/KFOR) on osana KFORn keskisestä alueesta vastaavaa Multinational Brigade Center:ia, jonka johtomaa on Iso-Britannia. Iso-Britannialla on prikaatissa esikunta, pääosa tukiyksiköistä ja kaksi pataljoonaa. Pataljoonan suuruisilla joukoilla prikaatiin osallistuvat lisäksi Suomi, Norja ja Ruotsi. Tshekin tasavallalla on komppania osana pohjoista brittiläistä pataljoonaa.

KFORn johdossa on viisi monikansallista prikaatia sekä tuki- ja huoltoyksiköitä. KFORn tehtävänä on luoda edellytykset lain ja järjestyksen ylläpidolle ja tärkeimpien siviilitoimintojen toteuttamiselle. Lisäksi KFORn tehtävänä on antaa tukea humanitaarisen avun turvaamiseksi. KFORn kokonaisvahvuus on noin 44 000 sotilasta, joista Kosovossa toimii noin 38 000. Operaatioon osallistuu NATO-maiden lisäksi 20 NATOon kuulumatonta maata yhteensä 7 800 sotilaalla.


Palaa otsikoihin