Haku

Tiedotteet 1999

05.12.2001 17:03

28.5.1999 Tervetuloa Suomen humanitaarisesta miinanraivaustoiminnasta järjestettävään tiedotus- ja raivausnäytöstilaisuuteen Parolaan

Puolustusministeriö yhdessä ulkoasianministeriön kanssa järjestää valtakunnallisen tiedotustilaisuuden Panssariprikaatissa Parolassa torstaina 10.

kesäkuuta 1999 klo 13.00 alkaen. Tilaisuuteen osallistuvat alivaltiosihteeri Kirsti Lintonen ulkoasiainministeriöstä ja humanitaarisen miinanraivauksen asiantuntijat. Harjoitusalueella on meneillään ulkomaisiin projekteihin valmistautuvien Raisu-raivausajoneuvojen käyttäjien koulutus. Osa koulutettavista henkilöistä ja harjoituksessa olevat raivausajoneuvot on suunnitteilla lähettää Mosambikiin tämän vuoden syksyyn mennessä.

Kevään aikana on Patria Vehicles Oy:n tehtaalla Hämeenlinnassa varusteltu Mosambikin projektin kaksi Raisu-raivausajoneuvoa ja yksi panssaroitu johtoajoneuvo. Nämä ajoneuvot ovat Hätilän harjoituksessa nähtävillä. Vastaava ajoneuvomäärä hankitaan kesän kuluessa myös kotimaahan sijoitetulle kansainvälisen miinanraivauksen valmiusosastolle.

Tilaisuudessa esitetään myös maastoon asennettujen todellisten miinojen mekaaninen raivaus.

Lisäksi annetaan ajankohtaista tietoa käynnissä ja valmisteilla olevista ulkomaisista projekteista.

Toimittajia pyydetään saapumaan 10.6.1999 Panssariprikaatin esikunnan eteen kello 13.00 mennessä.

Miinanraivausyhteistyö

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan helmikuun 6.päivänä 1998 tekemän päätöksen mukaan Suomi osallistuu seuraavien neljän vuoden aikana kansainväliseen humanitaariseen miinanraivausyhteistyöhön. Kehitysyhteistyövaroista suunnataan yhteensä 120 miljoonaa markkaa miinojen raivaamiseen kehitysmaissa. Miinanraivausohjelmassa käytetään mahdollisimman paljon suomalaista henkilöstöä ja kalustoa. Puolustushallinto osallistuu YK:n johtamien, suomalaisten miinanraivausprojektien kotimaassa tehtäviin valmisteluihin sekä tarvittaessa tukee niiden toimintaa ulkomailla. Se antaa raivauskalusto-, materiaali-, koulutus- ja asiantuntija-apua perustuen ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosaston päätöksiin ja rahoitukseen. Avun sisältö sovitaan kutakin projektia varten tehdyssä yhteistyöasiakirjassa. Puolustusministeriö yhteistoiminnassa pääesikunnan kanssa koordinoi projektien käytännön valmistelut kotimaassa.

Käytettävä henkilöstö on reservistä, eronnut vakituisesta palveluksesta tai virkavapaalla puolustusvoimista. Projekteissa he palvelevat kehitysyhteistyön asiantuntijan asemassa.

Kambodzhassa käynnistettiin keväällä 1998 suomalainen mekaaninen raivausprojekti, johon osallistuu kuusi henkilöä, kaksi mekaanista raivausajoneuvoa (Raisu) ja yksi johtoajoneuvo (Pasi). Vastaavan kokoista projektia valmistellaan aloitettavaksi Mosambikissa syksyllä 1999.

Puolustusministeriön ja ulkoasiainministeriön sopiman toimeksiannon mukainen humanitaarisen miinanraivauksen valmiusosasto ( noin 15 henkilöä) perustettiin kesäkuussa 1998. Siinä tarvittavaa henkilöstöä koulutetaan vuosittain yhdessä ulkomailla toimivien mekaanisten raivausprojektien vaihtohenkilöstön kanssa. Koulutuksen toimeenpanee Keski-Suomen Rykmenttiin kuuluva Pioneerikoulu. Valmiusosastolle hankittu opetusmateriaali ja raivausmateriaali on Pioneerikoulun käytettävissä.

Valmiusosaston henkilöstöä ja materiaalia valmistaudutaan lähettämään eri päätöksellä YK:n tai muun kansainvälisen järjestön miinanraivausprojekteihin.

Palaa otsikoihin