Haku

Puheet

01.10.2014 09:30

Puolustusministeri Carl Haglundin puheenvuoro puolustuksen parlamentaarisen selvitysryhmän loppuraportin luovutustilaisuudessa

Arvoisat selvitysryhmän jäsenet, hyvät kuulijat,

Kiitän parlamentaarista selvitysryhmää sekä puheenjohtaja Ilkka Kanervaa ansiokkaasta työstä. Prosessi on ollut pitkä mutta onnistunut – selvitysryhmä on osoittanut tässä ihailtavaa sitoutumista ja todellista puolustustahtoa.

Huomionarvoista oli myös yli puoluerajojen vallinnut käsitys Suomen puolustuskyvyn ylläpitämisen tarpeesta. Puolustushallinnossa tekemänne työ on koettu erittäin myönteisenä. Vastavuoroisesti olemme pyrkineet rakentamaan teille mahdollisimman kattavan tilannekuvan Suomen puolustuksen nykytilasta ja tulevaisuuden kehittämisedellytyksistä.

2020-luvun alkuun mennessä merkittävä osa kaikkien puolustushaarojen tärkeimpien joukkojen keskeisestä materiaalista vanhenee ja suorituskyky heikkenee alle tehtävien vaatiman tason. Lisäksi 2020-luvun puoliväliin mennessä meripuolustuksen ja 2020-luvun loppuun mennessä ilmapuolustuksen suorituskyvyn ylläpito muodostuu erittäin merkittäväksi haasteeksi.

Tässä raportissa on rehellisesti ja avoimesti kuvattu niitä haasteita joita puolustuksellamme on edessään jo muutaman vuoden kuluttua. Raportti antaa eri puolueille hyvät lähtökohdat puolustuksemme peruskysymysten pohdintaan ja niistä päättämiseen seuraavan hallituskauden aikana. Puolustusministerinä yhdyn ryhmän näkemykseen siitä, että puolustuksemme resurssikysymykset on ratkaistava heti seuraavan hallituskauden alussa.

Nykyisen kaltaisen järjestelmän ylläpitäminen edellyttää selonteossa kuvattua resurssitason nostoa sekä poliittista tahtotilaa ylläpitää kehittämisen taloudellinen perusta myös 2020-luvulla. Muuten edessämme on väistämättä puolustuksemme perusteiden uudelleentarkastelu.

Asetin parlamentaarisen selvitysryhmän 10.10.2013. Prosessi on siis kestänyt lähes vuoden ja tämän aikana turvallisuuspoliittinen tilanne on vain entisestään vahvistanut yhteistä käsitystä siitä, että puolustuksestamme on huolehdittava.

Prosessin tuloksena syntynyt selvitysryhmän raportti vastaa aiemmin peräänkuuluttamaani vihreää paperia (”Green paper”), jonka tarkoituksena on julkisen keskustelun edistäminen ja informaation tuottaminen poliittista päätöksentekoa varten.

Vastaavan tyyppisen prosessin hyödyntämistä tulee mielestäni voida harkita myös jatkossa. Saattaa myös olla, että jatkossa meillä on aihetta miettiä koko selontekoprosessia uudelleen – tulisiko laaja-alaisen ja kokonaisvaltaisen turvallisuusselonteon linjausten pohjalta tarkastella puolustuskysymyksiä esimerkiksi erillisen puolustusselonteon muodossa?

Myös turvallisuusympäristön kehitys korostaa tarvetta tarkastella asioita kokonaisturvallisuuden viitekehyksessä. Laaja-alainen turvallisuusselonteko toimisi lähtökohtana eri hallinnonalojen yksityiskohtaisemmille selonteoille. Näillä selonteoilla annettaisiin poliittiset perusteet hallinnonalojen toimintojen pitkäaikaiselle, mahdollisuuksien mukaan yli hallituskausien ulottuvalle, suunnittelulle. Puolustuskyvyn pitkäjänteinen suunnittelu ja kehittäminen ei ole mahdollista ilman yli hallituskausien ulottuvia poliittisia linjauksia.

Monissa muissa maissa vastaavanlaista informaatioprosessia on seurannut erillinen puolustusselonteko jossa otetaan poliittisesti kantaa puolustusta koskeviin strategisiin kysymyksiin ja tehdään valintoja puolustuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hyvät selvitysryhmän jäsenet, arvoisat kuulijat, selvitysryhmän työ luo tervetullutta pohjaa seuraavan hallituskauden poliittisille linjauksille ja päätöksille puolustuksen kehittämisestä. Korostan uudelleen, että seuraava hallitus ei siis päätä vain hallituskautensa aikaisista taloudellisista voimavaroista vaan käytännössä puolustuksen kehittämisen poliittisista perusvalinnoista aina 2030-luvulle saakka. Puolustuskyvyn kehittämisen näkökulmasta tämän haasteen ennakointi on poliittisten valintojemme ydinkysymys.

Toivon, että raportin lopputuloksena avoin ja ennakkoluuloton keskustelu Suomen puolustuksen kehittämisestä jatkuu edelleen vilkkaana. Haluan vielä lopuksi kiittää ryhmää ja sen jäseniä hyvässä yhteistyössä tehdystä hienosta lopputuloksesta.

Palaa otsikoihin