Haku

Puheet

20.11.2019 13:34

Pohjoismainen puolustusyhteistyö Nordefco täyttää kymmenen vuotta

Pohjoismaiden puolustusministerien yhteisartikkeli 20.11.2019


Kuva: Magnus Liljegren / Regeringskansliet

Pohjoismaat ovat tehneet turvallisuus - ja puolustusyhteistyötä pitkään. Meitä sitovat yhteen maantiede, historia, kulttuuri ja arvot, meillä on yhteinen vastuu rauhan ja vakauden ylläpitämisestä naapurustossamme. Olemme kaikki riippuvaisia tavaroiden kuljetuksista, satamien käytettävyydestä sekä toimivasta, rajat ylittävästä infrastruktuurista ja liikenneyhteyksistä.  Pohjois-Euroopan turvallisuus on meille yhteinen tavoite.
Elämme vaikeasti ennakoitavia aikoja, ja uudet haasteet ja uhat aiheuttavat epävarmuuden tunnetta yhteiskunnissamme. Meidän on valmistauduttava puolustamaan demokraattisia yhteiskuntiamme. Mahdollinen pohjoismaiden alueella toteutuva kriisi vaikuttaisi meihin kaikkiin. Kyetäksemme kantamaan yhteistä vastuuta alueemme turvallisuudesta, meidän on edelleen vahvistettava yhteistoimintakykyämme. Tämän päivän puolustusministerikokouksessa sovimme Nordefcon kriisikonsultaatiomekanismin perustamisesta. Tavoitteena on tehostaa tiedonvaihtoa ja konsultaatioita mahdollisen kriisin ja konfliktin sattuessa, ja näin parantaa varautumistamme.
Nordefcon perustamisasiakirjassa todetaan, että yhteistyön tarkoituksena on vahvistaa osallistujien kansallista puolustusta, tunnistaa yhteisiä synergioita ja auttaa löytämään tehokkaita yhteisiä ratkaisuja. Tämä asiakirja on ohjannut työtämme alusta alkaen ja muodostaa edelleen pohjoismaisen puolustusyhteistyön perustan.
Krimin laiton liittäminen Venäjään vuonna 2014 ja edelleen jatkuvat sotatoimet Itä-Ukrainassa ovat heikentäneet kansainvälistä turvallisuustilannetta ja johtaneet sotilaalliseen varustautumiseen lähialueellamme. Venäjän toiminta lisää kansainvälisiä jännitteitä. Muita kohtaamiamme turvallisuushaasteita ovat kyberhyökkäykset, informaatio-operaatiot ja tiedustelutoiminta. Nykyinen turvallisuustilanne on vaikuttanut kaikkiin Pohjoismaihin ja myös pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön.
Meillä kaikilla on vastuu huolehtia rauhan ja vakauden ylläpitämisestä alueellamme. Tämän takia on entistä välttämättömämpää, että teemme pohjoismaista puolustusyhteistyötä.
Juhliessamme Nordefcon kymmenvuotistaivalta voimme selkeästi todeta, että vuonna 2009 aloitettu yhteinen työ on johtanut moniin konkreettisiin ja menestyksekkäisiin tuloksiin. Alun perin keskittyimme toimivien ja kustannustehokkaiden, kaikkia osapuolia hyödyttävien ratkaisujen löytämiseen, niin alueellisesti kuin kansainvälisestikin. Käynnistimme taktisten ilmakuljetusten yhteistyön (Nordic Tactical Air Transport, NORTAT) ja syvensimme pohjoismaista yhteistyötä kansainvälisissä sotilasoperaatioissa, kuten Afganistanissa. Viime aikoina vastaava yhteistyö on jatkunut Malissa. Näiden lisäksi olemme luoneet toimivan konseptin rajat ylittävästä koulutus- ja harjoitusyhteistyöstä (Cross Border Training, CBT) Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoista ilmatilaa hyödyntäen.
Vuodesta 2014 lähtien yhteistyöstämme on tullut entistä toiminallisempaa ja olemme keskittyneet lähialueemme turvallisuustilanteeseen. Olemme myös luoneet suojatut viestintäyhteydet pääkaupunkiemme välille, edistäneet sotilaallista liikkuvuutta sekä tehneet työtä yhteisen tilannetietoisuuden parantamiseksi kehittämällä kykyä ilmatilannekuvan vaihtamiseksi. Olemme myös sopineet järjestelyistä, jotka mahdollistavat Pohjoismaiden sotilasilma-aluksille toisessa Pohjoismaassa sijaitsevien nimettyjen varakenttien käyttämisen esimerkiksi sääolosuhteiden sitä edellyttäessä. Lisäksi esimerkki läheisestä yhteistyöstämme on Arctic Challenge Exercise (ACE) ilmasotaharjoitus, joka tänä vuonna täytti vaativalle kansainväliselle ilmasotaharjoitukselle (ns. flag-tason harjoitus) asetetut vaatimukset, tiiviissä yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa. Nämä pohjoismaiset harjoitukset täydentävät sitä turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä, jota tehdään Nato-maiden ja Naton kumppanimaiden välillä, esimerkiksi viime vuoden Trident Juncture 2018 harjoituksessa.
Työtämme ohjaa jatkossakin marraskuussa 2018 hyväksytty pohjoismaisen puolustusyhteistyön uusi visio 2025. Visio heijastelee yhteistä näkemystämme siitä, että vakava turvallisuuskriisi Pohjolassa vaikuttaisi meihin kaikkiin. Meillä on oltava valmius ja kyky, jonka avulla pystymme toimimaan yhdessä rauhan, kriisin ja konfliktien aikana.
Ensimmäinen askel kohti uutta tavoitetasoa on juuri käyttöön ottamamme kriisikonsultaatiomekanismin perustaminen. Uuden mekanismin avulla voimme paremmin saavuttaa yhteisen tilannekuvan mahdollisen kriisin ja konfliktin aikana. Pohjoismaiden puolustushallinnot voivat konsultoida toisiaan, mikäli alueellinen vakaus, koskemattomuus tai turvallisuus ovat uhattuna. Sitä voidaan hyödyntää myös näkemysten vaihtamiseen kansainvälisistä tapahtumista, joilla on vaikutusta Pohjolan turvallisuustilanteeseen, tai joiden osalta Pohjoismailla on yhteinen turvallisuusintressi.
Jatkamme Nordefcon vahvistamista turvallisuus- ja puolustuspoliittisen dialogin sekä käytännön yhteistyön foorumina. Tiivis pohjoismainen puolustusyhteistyö vahvistaa sotilaallisia suorituskykyjämme sekä parantaa yhteistoiminnan edellytyksiä. Harjoittelemalla yhdessä vahvistamme myös kansallisia valmiuksiamme ja kykyä toimia yhdessä. Samalla lähetämme ulospäin vahvan viestin siitä, että tarvittaessa puolustamme itseämme.
Puolustusministeri Frank Bakke-Jensen, Norja
Puolustusministeri Trine Bramsen, Tanska 
Puolustusministeri Peter Hultqvist, Ruotsi 
Puolustusministeri Antti Kaikkonen, Suomi
Ulkoministeri Gudlaugur Thór Thórdarson, Islanti






Palaa otsikoihin