Haku

Puheet 2005

27.01.2005 15:34

Valtioneuvoston tervehdys, puolustusministeri Seppo Kääriäinen, Haapajärven varikon lataamon peruskiven muuraus

Arvoisat kutsuvieraat, hyvät naiset ja herrat! Olemme kokoontuneet tähän juhlalliseen ja tärkein tilaisuuteen muuraamaan Haapajärven lataamon peruskiveä.

Haapajärven Asevarikko on yksi Puolustusvoimien Materiaalilaitokseen kuuluvista itsenäisistä varikoista. Materiaalilaitos oli jo vuoden 2001 valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa voimakkaiden rationalisointitoimenpiteiden kohteena, kun viisi itsenäistä varikkoa - Vammalan, Oriveden, Sääksjärven ja Iisalmen asevarikot sekä Suojeluvarikko lakkautettiin.



Valtioneuvoston vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteko hyväksyttiin eduskunnassa joulukuussa. Sen mukaan puolustusvoimien huolto- ja logistiikkajärjestelmä on tärkeä osa valtakunnallista huoltovarmuutta. Järjestelmän tärkeänä tehtävänä on joukkojen huoltaminen ja täydentäminen kaikissa tilanteissa. Toiminnassa tulee jatkossa yhä enemmän muun muassa verkottua sekä suomalaiseen yhteiskuntaan että kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Puolustusvoimien Materiaalilaitoksella on kokonaisvastuu maavoimien sotavarustuksen kunnossapidosta ja varastoinnista. Laitoksen rationalisointia tullaan jatkamaan siten, että toiminta vastaa 350 000 sotilaan sodan ajan joukkojen tarpeita. Varikoita ja laitoksia yhdistämällä luodaan vahvoja järjestelmävarikoita. Osa toiminnoista tullaan jatkossa tuottamaan kumppanuustoiminnan kautta.

Asetin viime vuoden marraskuussa hankkeen, jonka eräänä osana selvitetään, miten puolustusvoimien varikko- ja varastotoimintoja kehitetään 2010-luvun tarpeisiin eli mihin konkreettisiin kehittämistoimenpiteisiin eduskunnan päätösten pohjalta on syytä ryhtyä. Selvitystyö valmistuu tulevan helmikuun puoleen väliin mennessä, jonka jälkeen sitä käsitellään puolustushallinnon ylimmässä johdossa ja ainakin eduskunnan puolustusasianvaliokunnassa. Lopulliset päätökset konkreettisista jatkotoimista tehdään alkukevääseen mennessä.

Puolustusvoimien toiminnassa ovat viime vuosina olleet keskeisesti esillä erilaiset kumppanuushankkeet, joissa puolustusvoimat tukeutuu aikaisempaa enemmän muun yhteiskunnan ja elinkeinoelämän ylläpitämiin palveluihin. Tällä tavoin puolustusvoimat voi keskittyä aikaisempaa selkeämmin ydintehtävänsä, sotilaallisen maanpuolustuksen, hoitamiseen.

Arvoisat läsnäolijat!

Käsillä oleva Haapajärven asevarikon peruskiven muuraus käynnistää konkreettisesti tämän toiminnan kehittämisen ja tehostamisen maassa. Uusi lataamo täyttää laadun osalta kansainväliset vaatimukset ja sen avulla saavutetaan säästöjä niin taloudellisten kuin henkilöstöresurssienkin osalta. Uusi lataamo tulee myös nähdä tärkeänä kansallisen huoltovarmuutemme varmistamisessa. Tämä on seikka, jota ei jatkuvasti kansainvälistyvässä yhteiskunnassamme voi liikaa painottaa.

Välitän näillä sanoilla välittää teille kaikille valtioneuvoston tervehdyksen. Toivotan Haapajärven lataamolle ja kaikille sen työntekijöille mitä parhainta menestystä tärkeässä työssänne isänmaamme parhaaksi.

Palaa otsikoihin