Haku

Puheet 2004

16.06.2004 14:15

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen, Valtioneuvoston tervehdys, Suomen Sotaveteraaniliiton XXI liittopäivät Seinäjoella

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, Pohjalaiset, kutsuvieraat, Hyvät naiset ja miehet.

Tuon Valtioneuvoston tervehdyksen yhteiseen juhlaamme.

Ärade veteraner, bästa österbottningar, mina damer och herrar. Jag har den stora glädjen att framföra Statsrådets hälsning till vår gemensamma fest.

Distinguished international veterans, ladies and gentlemen, it is my pleasure to greet you today on behalf of our Government.

Historia opettaa meille sen, että pahin voi toteutua silloin, kun sitä vähiten odottaa. Tämä nousee mieleen, kun palauttaa ajatuksiin sotia edeltäneiden vuosien tunnelmia ja odotuksia. Yleisen varautumisen ja puolustusmateriaalin hankinta-politiikka sotien alla kangerteli. Kun tummia pilviä alkoi kerääntyä taivaanrantaan, kielteinen kehitys oli niin nopeaa, ettei häthätää hankittu materiaali enää ehtinyt Talvisodan taisteluihin. Historiasta tulisi oppia, että uskottavien puolustusvoimien antamasta vakuutusturvasta ei kannata eikä pidä tinkiä. Varautumisessa täytyy ottaa huomioon myös huonoin vaihtoehto.

Näinä viikkoina on täällä Suomessa muisteltu ja analysoitu vuoden 1944 torjuntataistelua ja kesäkuussa Euroopassa on näyttävästi juhlittu Normandian maihinnousua. Samaan aikaan 60 vuotta sitten Karjalan kannaksella suomalainen sotilas joutui ottamaan vastaan yhtä massiivisen suurhyökkäyksen kuin mitä tuo maihinnousu tarkoitti. Lopulta hyökkääjä, katsoen hyökkäyksen jatkamisen tarkoituksettomaksi, keskeytti hyökkäyksen. Oli saavutettu lähes ihmeeseen rinnastettava torjuntavoitto.

Ärade festpublik,

Åke Lindmans storfilm om JR 61 (sextioettans) krigserfarenheter hade premiär på våren. Den utgör ett levande dokument över det som hände i veterangenerationens liv för sextio år sedan. Finlands folk stod hand i hand och vi fick behålla vår självständighet trots att det krävde enorma kostnader. Jag vill i dag framföra statsrådets tack för era uppoffringar. Finland är just nu ett av de mest konkurrenskraftiga länderna med en mycket hög levnadsstandard. Tack vare Er har det varit möjligt att bygga upp ett sådant samhälle efter krigsåren.

Dear foreign guests,

Sixty years ago Finnish soldiers repelled an attack in the Carelian isthmus. This was an attack similar to the size of the Normandy invasion conducted by over 200 000 men. The loss of life was enormous, tens of thousands were killed and wounded. Dear foreign veterans, we highly appreciate that you are here today. We all hope that the times for war in this northern region are over for good.

Arvoisat kuulijat,

Ikääntyvien veteraaniemme asemaa kohentavia sosiaalisia ja taloudellisia uudistuksia ei saa unohtaa. Kiinnitän etusijassa huomiota veteraanien henkisen huolenpitoon, ja siihen, ettei veteraaniemme anneta ajautua yksinäisyyteen.

Uunituore Jarmo Antero Tolvasen toimittama ja Reserviläisliiton julkaisema veteraanityön opas ”Hoivatkaa, kohta poissa on veljet” kirjanen antaa hyvät perusteet veteraanityön tekemiseen. Tämä ansaitsee tässä yhteydessä valtionjohdon kiitokset. Muistakaamme sotiemme ratkaisuvaiheiden merkkivuonna, että sodat ovat ohi, mutta taistelu yksinäisyyttä vastaan jatkuu ja että se on vapaaehtoisella yhteistyöllä voitettavissa. Työsarkaa riittää kaikille.

Maanpuolustus on meille suomalaisille yhteinen asia. Maan hallitus on linjannut turvallisuutemme pohjaksi, että Suomella tulee jatkossakin olla uskottava kansallinen puolustus. Mitä tahansa Euroopan unionissa tai muissa kansainvälisissä yhteyksissä tehdäänkin, me rakennamme turvallisuutemme joka tapauksessa yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaan ja koko maan kattavaan puolustukseen.

Suomen kansan ja puolustusvoimien kiinteä yhteys on eräänlainen Suomen ”salainen ase”, joka on näyttänyt toimintakykynsä aiemmin ylivoimaiseltakin tuntuvaa hyökkäystä vastaan. Tämä luottamussuhde on keskeinen edellytys kansalliselle selviytymisellemme suurtenkin voimien puristuksessa.

Finlands starka försvarsvilja är försvarets hårda kärna. Utan allmän värnplikt och folkets stöd för försvarsmakten skulle vi inte kunna försvara landet. Finlands försvar tillhör oss alla och har varit, är i dag och kommer också i framtiden att vara en gemensam sak för alla finländare.

Arvoisat veteraanit,

Suomi on hyvä ja kaunis maa. Täällä on turvallista asua ja elää. Vapaa Suomi on paras maa meille suomalaisille. Kiitos teidän veteraanien.

Toivotan Teille kaikille hyvää juhlapäivää. Jag önskar Er alla en riktigt trevlig festdag.

Palaa otsikoihin