Haku

Puheet 2004

29.01.2004 09:43

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen, puhe sotatieteiden kandidaattien nimittämis- ja ylentämistilaisuudessa

Nuoret upseerit! Onnittelen teitä menestyksellä suorittamastanne sotatieteiden kandidaatin tutkinnosta.

Tasavallan presidentti on tällä päivämäärällä ylentänyt teidät luutnanteiksi ja nimittänyt teidät Puolustusvoimien nuoremman upseerin määräaikaisiin virkoihin.

Suomalaisen uudistetun upseerikoulutuksen ensimmäisinä sotatieteiden kandidaatteina toimitte tienraivaajina uusille ikäluokille. Upseerikoulutuksen 225-vuotisen historian velvoitteet ja perinteet seuraavat teitä. Upseerikoulutusta on matkan varrella uudistettu aika ajoin. Valtionjohto on tottunut luottamaan siihen, että upseerit hallitsevat tehtävänsä, kestävät kansainvälisen ammattitaidollisen vertailun ja ovat hengeltään isänmaallisia. Uskon, että suorittamanne sotatieteiden kandidaatin tutkinto antaa teille sekä hyvän henkisen perustan että entistä paremmat tiedolliset ja taidolliset valmiudet selviytyä uuden ajan haasteista.

Nuoret upseerit!

Suomen puolustusvoimien ydintehtävä on Suomen ja suomalaisten puolustaminen. Tämän tehtävän hoitamiseen soveltuvat parhaiten yleinen asevelvollisuus ja koko maan kattava alueellinen puolustus.

Suomen turvallisuuspoliittinen asema on laajenevan ja syventyvän EU:n jäsenenä vakaa ja vahva. Jäsenyys unionissa on selkeyttänyt Suomen asemaa. Suomella on vapaat kädet tehdä omat turvallisuuspoliittiset linjauksensa. Meillä on mahdollisuus seurata aikaa myös turvallisuus- ja puolustuspolitiikassamme ja tehdä omat päätöksemme kansallisen etumme huomioon ottaen.

Elämme lisääntyvän valtioiden välisen keskinäisriippuvuuden maailmassa. Suomi osallistuu aktiivisesti kansainväliseen kriisinhallintaan. Myös kansainvälisten tehtävien hoitamiseen osallistuminen palvelee Suomen puolustuksen kehittämistä. Suomalaisia upseereita on niin Euroopan, Lähi-idän, Afrikan kuin Aasiankin kriisipesäkkeissä tekemässä sinivalkoista välitystyötä ja turvaamassa rauhaa.

Uskottava kansallinen puolustus on turvallisuuspolitiikkamme vakaa perusta, jonka takana on oltava riittävä sotilaallinen suorituskyky. Te arvoisat sotatieteiden kandidaatit olette osaltanne rakentamassa tätä suomalaista vakuutusturvaa. Olipa suhteemme sotilaallisiin liittokuntiin mikä tahansa, ei kansallisen puolustuksemme uskottavuudesta pidä tinkiä. Kerran menetetyn kyvyn palauttaminen on harvoin mahdollista ainakaan edullisesti ja lyhyessä ajassa. Tasavallan Presidentti ja Ylipäällikkö Tarja Halosen sanoin: ”Suomen puolustus on aina ensi sijassa omalla vastuullamme riippumatta siitä, olemmeko liittokunnan jäseniä tai emme.”

Nuoret upseerit

Materiaalisen varustautumisen ohella sotilaallisen suorituskykymme ytimeen kuuluu myös, ja ennen kaikkea, kansalaisten korkea maanpuolustustahto. Maanpuolustustahdon vaalimisessa upseereilla on keskeinen tehtävä niin rauhan kuin kriisin aikana. Maanpuolustustahto säilyy ja vahvistuu, kun sotilaat kokevat saavansa asiallista ja tasapuolista kohtelua esimiehiltään. Tuntekaa vastuunne johtajina, ja muistakaa, että johtaminen on suurelta osin huolenpitoa alaisista. Olette myös esimerkkeinä alaisillenne. Asenteitanne, tietojanne ja taitoanne seurataan jatkuvasti.

Runsaan 50 000 varusmiehen ja reserviläisen vuosiluokan kouluttaminen on keskeinen asia kansallisen puolustuskykymme ylläpitämisessä ja vahvistamisessa. Olen varma, että suoritatte tämän tehtävän erinomaisesti ja osaatte kohdella alaisianne vastuullisesti ja oikeudenmukaisesti.

Toivotan teille parhainta menestystä upseerin vaativalla uralla.

Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori ja arvoisa henkilökunta!

Maanpuolustuskorkeakoulu on vastannut erinomaisesti nopeasti muuttuvan maailman, kehittyvän yhteiskunnan ja teknistyvien puolustusvoimien tarjoamaan koulutushaasteeseen. Siitä esimerkkinä ovat nämä nyt valmistuvat 65 sotatieteiden kandidaattia. Kiitän teitä ansiokkaasti suoritetusta työstä. Toivotan teille menestystä vaativassa tehtävässänne suomalaisten upseerien kouluttajina.

Palaa otsikoihin