Haku

Puheet 2004

14.01.2004 11:59

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen, puhe Maanpuolustuskorkeakoulun vuosipäivänä

Paraatijoukot, hyvä juhliva Maanpuolustuskorkeakoulun henkilökunta, arvoisat kutsuvieraat.

Ärade Försvarshögskolans elever, personal och inbjudna gäster.

Maanpuolustuskorkeakoulun juhliessa yhdettätoista vuosipäiväänsä on paikallaan muutamalla sanalla luonnehtia koulun merkitystä. Vuosi 2004 on Suomen historian monenkertainen merkkivuosi, jatkosodan päättymisestä tulee kuluneeksi 60 vuotta, suurvaltaintressien sävyttämästä Oolannin sodasta 150 vuotta ja samaan aikaan suomalaisen upseerikoulutuksen alkamisesta Rantasalmella Haapaniemen Kadettikoulussa 225 vuotta. Upseerikoulutuksemme perinteet ovat pitkät. Ne alkavat jo vieraan vallan ajoilta.

Viime sotien aikainen upseeristomme hallitsi sotataidon periaatteet ja osasi myös soveltaa oppeja käytäntöön. Suomen valtaamista yritettiin voimalla, mutta kerta toisensa jälkeen yritykset kilpistyivät taitavasti rakennettuun ja sitkeään puolustukseen. Sotiemme ihmeeseen löytyy monta selittävää tekijää, mutta eräs keskeinen niistä oli upseeristomme korkea ammattitaito.

Suomen Puolustusvoimien upseereina olette avainasemassa valtakunnan puolustuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Pienenä maana voimme kouluttaa aktiiviupseereiksi vain pienen osan sodan ajan upseeristosta. Tämän johdosta pääsette jo uranne alkuvaiheessa haastaviin luovaa ajattelua ja luotettavaa soveltamista vaativiin tehtäviin.

Omaperäinen ajattelu ja jämpti toimeenpanokyky ovat suomalaisia tavaramerkkejä, joilla erotumme myös kansainvälisesti. Suomalainen upseeri pystyy realistiseen tilanteenarviointiin ja tehokkaaseen päätöksentekoon. Suunnitelman on voitava valmistua usein lyhyessä ajassa ilman massiivisen koneiston tukea. Tällaisille miehille ja naisille on enenevästi kysyntää myös tämän päivän kriisinhallinta- ja rauhanturvaamistehtävissä.

Turvallisuuspoliittisia ratkaisujamme leimaa tietty omaperäisyys. Tuntemattoman Sotilaan kertomusten kaltainen suomalainen sotilaskin on omaperäinen, myös itsepäinen ja vaativa johdettava. Reservistä koottava kenttäarmeija vaatii nykyäänkin monipuolisia johtamistaitoja. Siinä on ammattiupseereille haastetta. Kuinka näitä miehiä ja naisia voi ylipäätään johtaa? - Vastaan, että ensisijaisesti juuri ammattitaidolla ja luotettavuudella.

Suomalainen upseeri tuntee joukkonsa, maaston ja välineet sekä hallitsee sotataidon teorian ja toimeenpanon. Kun omaperäisyyteen, aloitteellisuuteen ja käytännölliseen ajatteluun yhdistetään sotilaan korkeimmat hyveet, jotka tunnette hyvin, muotoutuu suomalainen upseeri, jolle voi antaa vastuun painavan repun luottavaisin mielin. Maanpuolustuskorkeakoulun eri kurssien oppilaat ja kadetit, itsenäisen Suomen ainoassa aktiivipalvelukseen valmistavassa upseerikoulussa, Maanpuolustuskorkeakoulussa, te liitytte osaksi kansakuntamme vapaan historian takuumiesten teräksistä ketjua. Kouluttajienne vastuulla on nyt kasvattaa teistä sellaisia sodan ajan johtajia, joiden ammattitaitoon ja isänmaanrakkauteen valtionjohto on voinut tiukan paikan tullen tukeutua. Se ei onnistu ilman oppilaan kutsumuksenomaista asennetta.

Dear Estonian students, I must say that we are very proud to have you here. We very much appreciate your country’s decision to send you here as students. Your presence helps to keep up the high standard of education and create long lasting ties between our countries in the spirit of brotherhood and friendship.

Arvoisat Maanpuolustuskorkeakoulun oppilaat, pitäkää ammattitaidostanne huolta. Upseeri ja johtaja ei ole koskaan valmis, vaan tekin olette valinneet elinikäisen oppimisen tien. Toivon, että jaksatte valitsemalla elämänurallanne kehittää jatkuvasti ammattitaitoanne. Korkeatasoinen upseeristo on Maanpuolustuskorkeakoulun edustava näyteikkuna ja

olennainen osa uskottavaa puolustustamme.

Lausun Maanpuolustuskorkeakoulun rehtorille ja koko henkilökunnalle suomalaisten upseerien kouluttajina ja valmentajina sekä puolustushallinnon perinnön ja historian vaalijoina valtiojohdon parhaat kiitokset pyyteettömästä työstä isänmaamme hyväksi. Tehtävänne on vaativa ja te nautitte niin puolustushallinnon kuin koko valtioneuvoston luottamusta.

Onnittelen juhlivaa Maanpuolustuskorkeakoulua ja sen henkilöstöä sekä oppilaita vuosipäivänne johdosta. Jag gratulerar er alla på årsdagen.

Palaa otsikoihin