Haku

Puheet 2004

31.07.2004 14:00

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen, puhe Koljonvirran siirtolapuutarhan 10-vuotisjuhlissa 31.7.2004

MAASEUTU ON MAHDOLLISUUS Iisalmen kaupunginvaltuuston päätös kesäkuulta 1994 varata alue Koljonvirralta siirtola-puutarhaa varten oli myönteinen päätös.

Se tehtiin perusteellisen valmistelun jälkeen ja kun nyt katsoo siirtolapuutarhaa, voi sanoa, että tarvetta siirtolapuutarhan perustamiseen oli ja että väki on ottanut tämän mahdollisuuden täysimääräisesti vastaan.

Siirtolapuutarhojen suosio on laajaa. Sen näkee siitäkin, että niitä on perustettu ympäri maata ja että tulijoita siirtolapuutarhoihin riittää jonoksi saakka. Siirtolapuutarhatoimin-nan tulevaisuus riippuu osaltaan pitkälti tähän toimintaan sopivien alueiden löytymisestä kaupunkien lähettyviltä. Tiivistyvä yhdyskuntarakenne omalta osaltaan uhkaa siirtolapuu-tarhoja. Täällä Iisalmessa ei tästä ahdistuvasta näköalasta ole huolta. Seitsemän hehtaarin alueesta on tällä hetkellä käytössä kolme hehtaaria. Tilaa laajentumiseen on.

Ei ole ihme, että siirtolapuutarhatoiminnan merkeissä vähintään maailmanlaajuista siirto-lapuutarhapäivää, joka on juuri heinäkuun viimeinen päivä. Siirtolapuutarhojen juuret yl-tävät liki 200 vuoden päähän Saksaan, jolloin niillä oli oma tarkoituksensa. Siirtolapuu-tarhatoiminnan luonne on muuttunut olennaisesti sitten alkuaikojen. Jos ne olivat alkuun 1800-luvun alkupuolella "työläispuutarhoja", tänään ne ovat kaiken kansan ulottuvilla ja myös kaiken kansan haluamia vaihtoehtoja.

Hyvällä asialla on monta hyvää tarkoitusta. Siirtolapuutarhatoiminta on omiaan tarjoa-maan vastapainoa työlle, siis poistamaan työn kiireestä ja paineesta johtuvaa stressiä. Se antaa konkreettisen mahdollisuuden ihmiselle tarpeelliseen luontoyhteyteen, joka merkit-see ilmeisesti juuri suomalaisille todella paljon.

Eläminen ja asuminen luonnon keskellä, työnteko ja puuhailu luonnon parissa sekä luon-non omien lainalaisuuksien seuraileminen ja kumppanuus luonnon kanssa pitävät meitä vireinä ja antavat suhteellisuudentajua tässä "pikkutärkeilyn" maailmassa. Siirtolapuutar-hojen merkitys sosiaaliselta kannalta on niin ikään tärkeää. Tällainen puutarha on sopiva sosiaalinen yhteisö. Siirtolapuutarhalle yhteisiä asioita hoidetaan talkootyöllä. Lipputan-gon pystyttäminen Koljonvirran Siirtolapuutarha-alueelle keväällä olkoon siitä yhtenä esimerkkinä. Yksilöllisyyttä ja omaa etua korostavassa menossa tarvitaan kipeästi uutta vanhaa yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä. Siirtolapuutarhat antavat siihen luontevan mahdolli-suuden.

Jokainen seutukunta luo pääosin itse oman tulevaisuutensa. Ylä-Savo elää tässä mielessä tienhaara-aikaa. Nyt on mahdollisuus rakentaa todella uutta. Ylä-Savon sisäisessä yhteis-työssä myös kuntien välillä on käännettävä uusi sivu. Loistava ja esimerkillinen mennei-syys ei auta. Pienehköillä seutukunnilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin toimia huippusau-mattomassa yhteistyössä. Senpä takia seutukuntamme uusi yhteistyöorganisaatio, Ylä-Savon Kehitys Oy kannattaa ottaa vakavasti uutena mahdollisuutena tehdä parempia asi-oita kotiseutumme hyväksi. Odotukset ovat korkealla. Alkukompastelun jälkeen on pai-kallaan lähteä syksyn tullen liikkeelle reilulla meiningillä ja vain yhteistä etua ajaen. Nyt kannattaa vaalia Ylä-Savon sisäistä luottamusta kuin silmäterää.



Toisaalta ulospäin suuntautuva aloitteellinen ja luova toiminta palkitaan aina. Hallituksen alue- ja elinkeinopolitiikka, joka on tähän mennessä pitänyt Ylä- ja Pohjois-Savon uskot-tavasti Suomen kartalla, antaa 2000-luvun alussa piristäviä panoksia alueellemme vain sillä ehdolla, että pystymme esittämään kannattavia, uusia työtilaisuuksia lisääviä inves-tointikohteita. Viime vuonna Pohjois-Savon yritykset saivat muihin maakuntiin verrattuna eniten erilaisia investointi- ja kehittämistukia. Hallitus tulee tukipolitiikallaan avuksi ni-menomaan ja vain silloin, kun tuen hakemisen lähtökohtana on alueen ja maakunnan oma aktiivisuus ja venkoilematon yhtenäisyys.

Ylä-Savo tarjoaa yrittäjyydelle joka tapauksessa otolliset lähtökohdat. Ilmapiiri on myön-teinen. Tarjolla on korkealaatuisia peruspalveluita. Kustannukset aloittaa tuotanto ovat verrattain edulliset. Meillä on monipuolisia vapaa-ajan viettomahdollisuuksia. Luonto tar-joaa omia mahdollisuuksiaan viihtymiselle ja rauhalle. Elämme kaiken kaikkiaan turvalli-sessa ympäristössä. Turvallisuuden arvo asuinpaikkaa valittaessa on kasvusuunnassa. Oh-jenuoraksi kannattaa ottaa se, että jatkossa tehdään enemmän parempia asioita kuin vain paremmin nykyisiä asioita. Monet merkit myös Savossa viittaavat siihen, että yhtäältä ikäihmiset ja toisaalta lapsiperheet hakeutuvat suurten liikekeskusten ulkopuolelle asu-maan ja elämään maaseudulle. Turvallisuus vetää. Siihen mahdollisuuteen täytyy täällä tarttua ja tehdä kaikki voitava myös Ylä-Savon tarjoamiin mahdollisuuksien viestittämi-seksi muuttohalukkaille ihmisille.

Asenne onkin tärkeä; käytettäköön tarjolla olevat mahdollisuudet täysimääräisesti ja yli-kin hyväksi sen sijaan, että väsytämme itsemme ongelmissa piehtaroimiseen karkottaen samalla nuoret ja mahdolliset muuttajat muualle.

Kotiseutumme menestyksen avaimet ovat pääosin omissa käsissämme. Aktiivinen ja reilu yhteistyö, paikallisten päättäjien keskinäinen luottamus ja tiivis yhteydenpito valtakunnan päättäjiin meille tärkeissä asioissa takaavat onnistumisen.

***

Onnittelen 10-vuotista taivallusta juhlivaa Koljonvirran siirtolapuutarhaa. Toivotan teille ja toiminnallenne menestystä niin että siitä olisi iloa teille itsellenne ja ympäristölle. Eri-tyisen iloinen olen siitä että juhlan kunniaksi istutetaan perinnepuu, meidän savolaisten maakuntapuuksi valittu pihlaja. Sitähän pidetään myös pyhänä puuna. Siirtolapuutarhassa, luonnon keskellä, ihminen ja luonto lyövät kättä toisilleen, kumppaneina.

Palaa otsikoihin