Haku

Puheet 2001

05.12.2001 10:05

försvarsminister Jan-Erik Enestam Statsrådets hälsning till Solvalla Idrottsinstitut 21.11.2001

Statsrådets hälsning till Solvalla Idrottsinstitut den 21 november 2001 försvarsminister Jan-Erik Enestam Mina Damer och Herrar, Att komma hit till det natursköna Noux är ett verkligt nöje.

Det är roligt att som idrottsmänniska kunna vara här idag när den efterlängtade sportplanen skall invigas. Lika imponerad blir jag också varje gång av den fantastiska miljö som Solvalla idrottsinstitut är belägen i. Det är få förunnat att ha en dylik verksamhetsomgivning. Den positiva stämning och den framtidstro som finns här är också värt att notera.

Liikunnan merkitys on kasvanut viime vuosina. Monilla työpaikoilla työntekijät eivät nykyään liiku lainkaan. Lisääntyvä stressi ja työuupumus ovat myös ajankohtaisia ongelmia monille ja sen seurauksena liikunnan merkitystä tulisi kasvattaa entisestään. Monet työpaikat antavat työntekijöilleen mahdollisuuden harrastaa eri liikuntamuotoja. Työnantajat ovat huomanneet, että ne jotka liikkuvat säännöllisesti, työskentelevät tehokkaammin ja ovat terveempiä. Tämä säästää pitkän ajan tähtäimellä kustannuksia, kun esimerkiksi työntekijät eivät sairasta niin paljon. Liikunnalla on myös psyykkinen vaikutus, sillä liikunnan avulla ihminen voi unohtaa työasiat hetkeksi kokonaan. Panostus työpaikkaliikuntaan on osoittautunut onnistuneeksi asiaksi ja kehitys toivottavasti jatkuu tulevaisuudessakin. Tarvitsemme liikuntaa voidaksemme hyvin ja jaksaaksemme päivän rutiinit.

Även för de äldre generationerna är motionen det bästa och enklaste sättet att hålla sig frisk och på gott humör. Därför är det glädjande att veta att Solvalla också besöks aktivt av pensionärsföreningar.

Trots att idrotten inte är en generationsfråga vill jag här ändå speciellt lyfta upp ungdomarna. När det gäller de unga är det viktigt att i en tidig ålder skapa ett intresse för motion och därmed också för den egna hälsan. Gymnastiklektionerna i skolan räcker inte, utan möjligheten att idrotta och motionera på fritiden är desto viktigare. Här behövs vår insats som föräldrar. Vi skall fungera som drivkrafter och vara beredda att ställa upp när det behövs. För mig personligen har motionerandet blivit ett viktigt - men framförallt roligt sätt att umgås med min yngsta son.

Idrotten för ungdomar betyder mycket mera än bara själva motionen. Jag är överygad om att ungdomsbrottslighet, användningen av droger och en allmän samhällspassivering effektivast kan undvikas genom nyttig fritidssysselsättning och då inte minst av idrotten. Det sociala nätverk som byggs upp genom denna verksamhet är av minst lika stor betydelse som själva motionerandet. Det finns flera exempel på hur man genom olika sportaktiviteter har kunnat riva murar och öka förståelsen och toleransen mellan olika människor. Motionerande och idrott leder till en sund livsinställning och en positiv syn på omgivningen.

Solvalla Idrottsinstitut har en betydande roll i att säkra idrottens attraktionskraft i Svenskfinland. Nu utbildas ungdoms- och fritidsinstruktörer här på andra stadiet och från och med nästa höst kommer även yrkeshögskoleutbildningen att finnas på samma plats. De utexaminerade har en central roll i att bland annat skapa intressanta idrottsupplevelser för barn och ungdom. Med den omgivande naturen, vattnet och alla både inre och yttre faciliteter så finns det knappast något bättre ställe för utbildningarna än just Solvalla Idrottsinstitut.

När jag ser på alla de andra viktiga funktioner som Solvalla har blir jag imponerad. Det är en populär plats för lägerskolor, skriftskolor, diverse idrottsföreningar och ett hjärta för många idrottsintresserade i Nyland. Det finns ett omfattande kursutbud och ett brett och viktigt samarbete med andra instanser. De utmärkta faciliteter som redan finns kompletteras nu med den nya sportplanen som säkert kommer till användning.

Väntan har varit lång, men den har nu gett utdelning i och med att Solvallas ägare och staten tillsammans gjort denna satsning. När det gäller projekt i denna storleksordning så kan alltid finansieringen skapa problem. Denna sportplan har inte varit något undantag från den regeln. Det behövs alltid eldsjälar för att dylika satsningar skall lyckas och därför skall det största tacket för att sportplanen nu står här gå till er alla som jobbat flera år för att förverkliga projektet och inte givit upp. Denna satsning skall ses som en erkänsla för det viktiga dagliga arbete som Solvalla Idrottsinstitut bedriver.

Hyvät naiset ja herrat,

On ilo tuoda valtioneuvoston tervehdys Solvallan urheiluopistoon. On hyvä tietää, että uusi urheilukenttä tulee olemaan ahkerassa käytössä niin nuorten kuin vanhempienkin keskuudessa. Meidän täytyy edelleen panostaa liikuntaan, koska se on tärkeää kaikkien sukupolvien hyvinvoinnille. Urheilu on tapa tavata muita ihmisiä, kehittää itseään ja pitää hauskaa. Toivotan kaikille teille urheilun ystäville menestystä jatkoon.

Mina Damer och Herrar,

Det är glädjande att idag få framföra statsrådets hälsning till Solvalla Idrottsinstitut. Det är bra att veta att sportplanen kommer att vara i flitig användning bland såväl unga som gamla. Vi måste våga satsa på idrotten eftersom den är viktig för att alla generationerna skall må bra. Idrotten är ett sätt att mötas, ett sätt att utveckla sig själv och ett sätt - framförallt - att ha roligt på. Jag önskar er alla lycka till och samtidigt hoppas jag att jag själv också någon gång har en möjlighet att - helt konkret - pröva den nya sportplanen. Men det får bli till en annan gång.

Palaa otsikoihin