Haku

Puheet 2000

05.12.2001 17:29

Puolustusministeri Jan-Erik Enestamin puhe maanpuolustuskurssin avajaisissa 6.3.2000

155.MAANPUOLUSTUSKURSSI Ministeri Jan-Erik Enestamin tervehdys kurssin avajaisissa 6.

maaliskuuta 2000

Arvoisat 155. maanpuolustuskurssin osanottajat,

Tuon kurssillenne valtioneuvoston tervehdyksen. Aloitatte opiskelun ensimmäisellä kurssilla uuden perustuslain voimaanastumisen jälkeen. Uuden perustuslain myötä valtioneuvosto on saanut myös puolustussuunnittelussa entistä merkittävämmän roolin.

Hyvät kuulijat,

Valtioneuvosto antoi eduskunnalle selonteon Euroopan turvallisuuskehityksestä ja Suomen puolustuksesta keväällä 1997. Selonteko käsiteltiin eduskunnassa eikä siihen tehty muutoksia. Valtioneuvoston valmistelutyön ja eduskunnan päätösten pohjalta on ollut mahdollista jatkaa uskottavan puolustuksen pitkäjänteistä kehittämistä. Puolustuksen kehittäminen perustuu puolustusvoimien rakennemuutokseen. Olemme siirtymässä määrästä laatuun. Rakennemuutos edellyttää päättäjiltä yhteistä tahtoa päämäärästä - Suomen puolustusvalmiudesta.

Puolustuspolitiikan valmistelusta ja toteutuksesta vastaa puolustusministeriö. Uskottava puolustus ja yhteiskunnan voimavaroihin perustuva kokonaismaanpuolustus on lähes koko itsenäisyyden ajan ollut Suomen ratkaisu kansallisen olemassaolon turvaamiselle. Kokonaismaanpuolustuksessa yhdistyvät ne sotilaalliset ja siviilialojen toimenpiteet, joiden avulla maamme itsenäisyys ja kansalaisten elinmahdollisuudet turvataan. Sitä tukee laaja eri alojen vapaaehtoinen maanpuolustustoiminta.

Puolustusneuvoston työtä jatkavat hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta sekä puolustusministeriön johtama turvallisuus- ja puolustusasiainkomitea, jonka yksi käytännön tehtävä on kokonaismaanpuolustuksen koordinointi. Jokainen hallinnonala vastaa jatkossakin oman alansa valmiussuunnittelusta ja varautumisesta. Kokonaismaanpuolustus perustuu poikkihallinnolliseen yhteistyöhön sekä kotimaan puolustuksessa että kansainvälisen kriisinhallinnan kysymyksissä. Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston yhteistoiminta selkeytyy, kun puolustuspolitiikan teko yhdenmukaistetaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla yleisten menettelytapojen kanssa. Puolustuspolitiikkaa koskevat asiat voidaan tarvittaessa valmistella valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.

Uskottavan puolustuksen kehittäminen heijastaa turvallisuusympäristömme muutosta. Uudet haasteet edellyttävät puolustusvoimien tavoitteellista kehittämistä selonteossa ja hallitusohjelmassa hyväksyttyjen linjausten toteuttamiseksi. Puolustuksen kehittäminen edellyttää hallituksen sitoutumista myös hyväksyttyihin rahoituskehyksiin, jotka mahdollistavat pitkäjänteisesti puolustuksen suunnittelun ja hankkeiden toimeenpanon. Uskon, että selonteon tarkistuksessa vuonna 2001 tehtävien johtopäätösten huomioon ottaminen lujittaa puolustuskykymme uskottavuutta. Puolustusministeriö kannustaa poliittisia päättäjiä, puolustusvoimien henkilökuntaa sekä kansalaisia käymään mahdollisimman avointa keskustelua jo selonteon valmisteluvaiheessa.

Arvoisat kurssilaiset,

Te tulette nyt alkavan 155:nen valtakunnallisen maanpuolustuskurssin aikana saamaan varsin laajan ja monipuolisen kuvan kokonaismaanpuolustuksen tehtäväkentästä ja sen eri osa-alueista. Tulette myös saamaan perusteellista tietoa ja arvioita siitä turvallisuuspoliittisesta ympäristöstä, jossa meidän nyt ja tulevaisuudessa on toimittava. Jotta teidän kurssistanne tulisi mahdollisimman antoisa, toivon, että avoin, monipuolinen ja vilkas keskustelu ja mielipiteiden vaihto käynnistyisi myös täällä käsiteltävistä asioista, Teillä tulee olemaan alustajina ja luennoitsijoina maan parhaita asiantuntijoita. Heiltä - jos keltään - saatte parhaan mahdollisen tiedon teitä kiinnostavista turvallisuuspoliittisista kysymyksistä.

Toivotan hyvää ja antoisaa kurssia.


Palaa otsikoihin